Ομιλία και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας με θέμα την δουλεία στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνει εκδηλώσεις με θέμα ιστορίες των μουσείων που δεν λέγονται.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας ομιλία και ξενάγηση με τίτλο «Δούλοι στην αρχαία Βέροια: από τον αποκλεισμό στην κοινωνική ένταξη», από τον Αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό.

Ο κος Γραικός έκανε μία εισαγωγή στο θέμα «η δουλεία στην αρχαιότητα». Ένα δύσκολο θέμα που δεν μπορεί κάποιος να το ανιχνεύσει και να πει πότε ξεκινάει. «Η Βέροια προσφέρει αντιπροσωπευτικές μαρτυρίες του φαινομένου αυτού... Η δουλεία δεν είναι θεσμός... Ένας μοντέρνος όρος για τη δουλεία, είναι η λέξη ‘βιοπολιτική’, δηλαδή η διαχείριση του ανθρώπινου σώματος από κάθε πλευρά, βιολογική, κοινωνική και ηθική... Δεν υπάρχει διαβάθμιση στην ελευθερία και πόσο εξαρτώμενος είναι κάποιος. Υπάρχει απόλυτη εξάρτηση. Ο δούλος είναι μέρος της οικοσκευής, ενώ λίγοι αναφέρουν ότι είναι ελεύθεροι... Ποιοι είναι οι δούλοι και τι προσέφεραν στις πόλεις – κράτη; Πως εμπορεύονταν οι δούλοι; Τι γίνονται οι αιχμάλωτοι των πολέμων; Ο Αριστοτέλης εξηγεί στο έργο του τι σημαίνει δουλεία... Πριν τον 4ο αιώνα η δουλεία δεν είναι ορατή στην Μακεδονία. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες...».

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση στο βίντεο:

 {jlex}flickr:72157680843487514{/jlex}