Οι Κρητικοί της Ημαθίας τίμησαν την επέτειο της Μάχης της Κρήτης (φωτογραφίες, βίντεο)

Εκδηλώσεις για να τιμήσει την 76η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας.

Το Σάββατο 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον τέως Πρόεδρο του Συλλόγου Ιωάννη Παντερμαράκη, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ Τζαμί).

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Ημαθίας, Στέλιος Αλιγιζάκης, ο οποίος τίμησε τον κο Παντερμαράκη με τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στον σύλλογο.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος Παντερμαράκης ο οποίος αναφέρθηκε στην μάχη της Κρήτης. «Οι Κρητικοί δεν συμβιβάστηκαν τον Μάιο του 1941 όταν η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή προσπάθησε να υποδουλώσει τη Μεγαλόνησο και να υποδουλώσει το λαό της... Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε κορυφαία πράξη γενναιότητας, στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία… Ο κρητικός λαός , ακόμη και γυναικόπαιδα, έδωσε αγώνα άοπλος, με πέτρες και εργαλεία να αντιμετωπίσει τον εχθρό... Οι πολεμιστές δεν φοβήθηκαν τον πόλεμο και δεν τους τρόμαξαν τα όπλα. Η αλύγιστη ψυχή τους ήθελε να ζήσει ελεύθερη… 11 ημέρες ολέθρου ενάντια στις δυνάμεις του ναζισμού… Μαχητές που υπερασπίστηκαν με λεβεντιά και τόλμη κάθε σπιθαμή εδάφους… Σήμερα 76 χρόνια μετά εκφράζουμε ευγνωμοσύνη, τιμούμαι τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους, στην ενδοξότερη μάχη της ιστορίας… Παράλληλα περνάμε το μήνυμα της ελπίδας, της ελπίδας της νίκης σε κάθε δοκιμασία…»

Ακούστηκαν μαντινάδες, ριζίτικο τραγούδι και ποίημα, ενώ οι θεατές παρακολούθησαν φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Την εκδήλωση έκλεισαν μέλη του συλλόγου που χόρεψαν, τον βουβό Ανωγειανό πηδηχτό.

Ακολούθησε Κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Μ. Λιανουδάκη στο κέντρο "Ακρόπολη".

{jlex}flickr:72157681873295371{/jlex}