Εκδήλωση για το Αυγουστιάτικo φεγγάρι στο Ιερό της Μητέρας των Θεών στην Λευκόπετρα

Το ιερό της Μητέρας των Θεών στο Βέρμιο θα ανοίξει για πρώτη φορά στο κοινό την Κυριακή στις 6 Αυγούστου!

"Η Μεγάλη Θεά που ενώνει την Μακεδονία με την Μικρά Ασία γιορτάζει με μουσικές αρχέγονες! όσοι "πιστοί" προσέλθετε!" αναφέρει σε ανάρτηση της στο Fb η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελικής Κοτταρίδη και προσθέτει:

"Μουσικές στο Ιερό της Μητέρας στο Βέρμιο.
Πανσέληνη βραδιά με λύρες, γκαίντες, νταχαρέδες, νταούλια, πίπιζες, φλογέρες, πλαγίαυλους και παραδοσιακά τραγούδια για το φεγγάρι απ’ όλη την Ελλάδα θα ακουστούν για πρώτη και μοναδική φορά μετά από 1704 χρόνια (313 μ.Χ-2017) την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 από τις 10 μ.μ έως τις 12 τα μεσάνυχτα στο Ιερό της Μητέρας των Θεών Αυτόχθονος στην θέση Λευκόπετρα Βερμίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βέροια, στο δρόμο προς Καστανιά.

Χωρίς μικρόφωνα, ηχητικά, φώτα, σκηνικά, καθίσματα και άλλα τεχνικά μέσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη- Κέντρο Έρευνας Μάσκας, οργανώνει την ξεχωριστή αυτή βραδιά στα πλαίσια του εορτασμού της Πανσελήνου του Αυγούστου.

Τα μουσικά όργανα που θα ακουστούν ήταν τα αγαπημένα ιερά όργανα της Μητέρας θεάς.

Θα ακουστούν σκοποί με λύρες-νταχαρέδες από τα χωριά της Δράμας Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πύργοι, Πετρούσα και γκαίντες με νταχαρέδες από τα χωριά Βόλακας, Παγονέρι, Καλή Βρύση, Μικρόπολη. Ακόμη, λύρες και νταούλια από Θράκη, γκαίντες από Πιέρια, φλογέρες, πλαγίαυλοι και πίπιζες από την καθ’ ημάς Ανατολή, γενέθλιο τόπο της Μεγάλης Μητέρας-Κυβέλης.

Όσοι βρεθούμε την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 10 μ.μ. εκεί, στο Ιερό της Μεγάλης Μητέρας-Κυβέλης, ας έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό και ένα χαλάκι για να καθίσουμε κάτω στο χώμα, τα άλλα είναι δική μας δουλειά.

Η Μεγάλη Θεά Μητέρα- Κυβέλη, σίγουρα θα είναι κοντά μας, φτάνει μόνο όταν θα δείχνουμε το ολόγιομο φεγγάρι πάνω από τα ολόφωτα Πιέρια και το Βέρμιο να μην βλέπουμε το δάχτυλό μας, αλλά το φεγγάρι!".