Μεταμορφώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας κάτω από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο (φωτογραφίες, βίντεο)

Ένα θεατρικό δρώμενο, παρουσίασαν την Δευτέρα 7 Αυγούστου στο Βεροιώτικο κοινό η Ομάδα Απάνοιξη της Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειταί για την performance «Από τον Οβίδιο στον Κάφκα και από τον Έσχατο κόσμο στις Σαραντόβρυσες: κανένας δεν κρατά για πάντα τη μορφή του», βασισμένη σε κείμενα του Ομήρου, του Ηρόδοτου, του Καβάφη, του Κάφκα και του Μπόρχες.

Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βέροιας, για να γιορτάσει το κοινό την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Έτσι λοιπόν, τον χώρο του μουσείου κατέκλεισαν κάτοικοι της πόλης, όλων των ηλικιών, για να παρακολουθήσουν το θεατρικό δρώμενο, με θέμα τις μεταμορφώσεις. Το κοινό γιόρτασε την πανσέληνο με την Μέδουσα, την φεγγαρόλουστη, με το ολοστρόγγυλο κεφάλι, που ακτινοβολούσε από ομορφιά και καλοσύνη και ήταν αγαπητή σε όλους, μέχρι που την μεταμόρφωσε η θεά Αθηνά σε τέρας.

Η Βέροια έχει συνδεθεί με πολλές μεταμορφώσεις, όπως του Λούκιου που μεταμορφώθηκε από γάιδαρος σε άνθρωπο.

Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καισαρίδης, με επιστημονικό σύμβουλο τον επιμελητή του Μουσείου, αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό.

Συμμετείχαν οι: Αγγέλογλου Γιάννης, Γατοπούλου Λέμη και Μαρία, Καισαρίδου Μάγδα, Κωστοπούλου Ειρήνη, Παπαδίνα Βέρα, Σαββαΐδης Γιάννης, Σαββαΐδου Σοφία, Τζιμηροπούλου Βίκυ, Τσίγκα Μαρία, Χερίδης Κώστας.

Κείμενα:
Ομήρου Οδύσσεια (Ραψωδία Ν.),
Ηροδότου Ιστορίαι (Βιβλίο 8ο),
Οβίδιου Μεταμορφώσεις,
Κλαύδιου Αιλιανού Περί ζώων ιδιότητος,
Φραντς Κάφκα Μεταμόρφωση,
Κωνσταντίνου Καβάφη Μακρυά, Πριν τους αλλάξει ο Χρόνος,
Γιόζεφ Ροτ Ιώβ /Διασκευή,
Χόρχε Λουίς Μπόρχες Καθήκον της Τέχνης να μεταμορφώνει...,
Κρίστοφ Ρανσμάγερ Ο Έσχατος κόσμος,
Γιάννη Καισαρίδη Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Είμαι Γη, Αύγουστος στη Λουλαμάρου.

{jlex}flickr:72157687219430636{/jlex}