Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας τον Απρίλιο

Το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για το oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κοροναϊο.

Το σχέδιο μέτρων

Αναλυτικότερα το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας προβλέπει:

1ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Παράλληλα, καλύπτουμε τις ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

2ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας! Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών.

3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

4ον. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ.
Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται - τυποποιημένα – με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. Το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.

5ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό!  Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση! Εκτιμούμε μέχρι τις 10 Απριλίου!

6ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

7ον. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

8ον. Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται – είχαμε πει κατά 4 δισ. ευρώ – τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.
Αυτό απαιτείται διότι:
Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ.
Και αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα υπάρξει :

-Πρώτον, μετά τους νέους ΚΑΔ που ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών και τους νέους ενταγμένους στα μέτρα στήριξης, αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε το δικό τους βάρος και να διατηρήσουμε την ευστάθεια του δανειακού συστήματος της χώρας. Το μέτρο αυτό δύναται να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο σύμφωνα με την εξέλιξη της παρούσης κρίσης. Aσφαλώς, η αποπληρωμή του επιτοκίου συνδέεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επιχείρηση που θα προχωρήσει σε απολύσεις, δεν θα λάβει αυτήν την ενίσχυση.

-Δεύτερον, όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και οι Ενώσεις των Διαχειριστών Δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες, περίπου το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν και οι επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και εργοδότες, σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία διανύουμε.

-Τρίτον, σήμερα μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Τσακίρη, θα υπάρξει νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιταγών. Έχει ανακοινωθεί από τον κ. Υφυπουργό Οικονομικών παράταση για 75 μέρες της λήξης της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών. Αυτό δημιουργεί σε ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα, μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, στους προμηθευτές τους του εξωτερικού.
Τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, θα υπάρχει ο τρόπος, απολύτως θεσμοθετημένος μέσω του τραπεζικού συστήματος, για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός των ελληνικών επιχειρήσεων με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό.

-Για την επανεκκίνηση. Αρχές Απριλίου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτει το πρώτο δισεκατομμύριο ως εγγύηση για να φτιαχτεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων κεφαλαίων κινήσεως σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που πλήττονται και των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να λάβουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κινήσεως, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς, ώστε να μπορέσουν με την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργηθεί και στην αγορά το αναγκαίο σοκ ρευστότητας το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία μας να πάρει ξανά μπρος.

Ο Γιάννης Βρούτσης

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι «οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΕΙΔΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ –ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στην οποία οι εργοδότες συμπλήρωσαν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτήθηκαν

α) μείωση 40% του επαγγελματικού μισθώματος και

β)αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους προκειμένου οι εργαζόμενοι με την σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοικτή μέχρι 31/3. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για την μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Από σήμερα 30.3.2020 υπάρχει στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης .

Επίσης από σήμερα το Εντυπο Εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες “shop – in a – shop” και “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media”.

Σημαντικό:

Επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά και με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018 εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ/ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Από 6.4.2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες/ επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες μέχρι 5 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό Έντυπο που θα βρίσκουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Και για αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 6 ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, δια υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης Το ποσό των 600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τους επιστήμονες, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό, χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις και η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15.4) ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30.4. Το πρόγραμμα θα συντελεστεί με την πετυχημένη διαδικασία των voucher με απόλυτη διαφάνεια.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές κατηγορίες των 6 επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν από τον μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγει σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφ. εισφορές 10 μέρες μετά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ), θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Υπογραμμίζουμε ότι το Δώρο Πάσχα που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/6, από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ), θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως θα αναφέρεται και στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ωστόσο, με απόφαση του Πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Άμεσα και συγκεκριμένα εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μαϊο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους .Επίσης από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία. Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Στο ποιοι εισέρχονται στα πλαίσια προστασίας από την 1η Απριλίου αναφέρθηκε ο Θόδωρος Σκυλακάκης:

Πλαίσιο 1

Στο πρώτο πλαίσιο, που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, το οποίο είναι ήδη γνωστό, έχει αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές και αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσα είπαν οι Υπουργοί για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες, προστίθενται από τον Απρίλιο οι ακόλουθοι κλάδοι:

- Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας

- Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ.

- Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ.

- Καθαρισμός κτιρίων

- Καθαριστήρια ρούχων

- Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων

- Κτηνίατροι

- Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία

- Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων

- Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές)

- Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων και

- Φύλαξη.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Πλαίσιο 2

Το δεύτερο πλαίσιο έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο πλαίσιο μπαίνουν από τον Απρίλιο η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρίες υπηρεσιών. Οι κλάδοι που εντάσσονται είναι συγκεκριμένα:

- Εξορυκτική δραστηριότητα

- Δασοκομία, Υλοτομία

- Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα

- Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών, εργαλείων, κεραμικών ειδών

- Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών

- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών

- Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών

- Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών

- Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού

- Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών

- Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών

- Αποθήκευση

- Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών

- Ασφαλιστικές εταιρίες

- Ελεγκτικές εταιρίες

- Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πλαίσιο 2 λαμβάνουν τα ακόλουθα οφέλη:

- Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%, που αναφέρθηκε ήδη για το Πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

- Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.

Πλαίσιο 3

Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και μετά, και μπαίνουν οι ακόλουθοι κλάδοι:

- Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος

- Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών

- Πρατήρια καυσίμων

- Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ.

- Διαχείριση απορριμμάτων

Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες. Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας, που θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει, όπως είπαμε, όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.

Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.

Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.

Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Με το σύνολο των μέτρων αυτών προστατεύονται αποτελεσματικά ο παραγωγικός ιστός και οι θέσεις εργασίας στην πρώτη φάση της κρίσης και τίθενται οι προϋποθέσεις επανεκκίνηση της οικονομίας, για την οποία εντούτοις θα ληφθούν, όπως είναι προφανές, πρόσθετα μέτρα, που θα παρουσιάζονται όσο το τοπίο από πλευράς υγειονομικής και οικονομικής πολιτικής θα ξεκαθαρίζει.

Κάτι που για την ώρα δεν ισχύει, εξ ού και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός που καταθέτουμε δεν είναι αναλυτικός, αυτό θα είναι η επόμενη φάση. Θα μπορούμε να πάμε στην αναλυτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού όταν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια, την έκταση και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.