Γεννηματά για Ημαθία: "Με σωστό σχεδιασμό μπορεί να γίνει πρότυπο επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας" (φωτογραφίες, βίντεο)

Ιδιαίτερη αναφορά στο νομό Ημαθίας έκανε στην ομιλία της στο Αιγές Μέλαθρον η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Χωρίς να μπει στην ουσία, μίλησε για ένα νέο σχεδιασμό γύρω από την αγροτική παραγωγή, τις εξαγωγές, τον χειμερινό τουρισμό. Αναλυτικά είπε:

"Η Ημαθία πρέπει να αποτελέσει παράλληλα και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την κεντρική Μακεδονία.

Η Ημαθία αποτελεί ένα δυναμικό χώρο παραγωγής φρούτων και λαχανικών έχει πολύ καλή κτηνοτροφία και πολλές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως (κονσέρβα ροδάκινο και άλλα φρούτα και λαχανικά), συνδυάζει το αγροτικό περιβάλλον με τον χειμερινό τουρισμό.

Πολύ πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που επιτρέπει ένα νέο σχεδιασμό για το μέλλον της, με βάση την αγροτική οικονομία και φυσικά τη νεολαία, τους νέους αγρότες στην πρώτη γραμμή.

Με σωστό σχεδιασμό και στήριξη των οργανωμένων ομάδων παραγωγών μπορεί η Ημαθία να γίνει πρότυπο επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας και αυτό είναι απόλυτη προτεραιότητα στο δικό μας σχεδιασμό.

Μπορούμε να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ημαθίας,
αλλά με νέα πνοή με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, την καινοτόμο γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση του τεράστιου αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις σημαντικές επιλογές θρησκευτικού και θεματικού τουρισμού που διαθέτει η περιοχή.

Αλλά η Ημαθία πρέπει να αποτελέσει παράλληλα και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την κεντρική Μακεδονία. Με οικονομίες μεγάλης κλίμακας.

Να συνδυάσουμε τα τρία γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα, να ανασυνταχθούν σε νέα σύγχρονη βάση οι συνεταιρισμοί για να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό, να συνδυάσουμε το πολιτιστικό προϊόν με το τουριστικό προϊόν και να δώσουμε ταυτότητα στα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Να συνδέσουμε αυτόν τον παραγωγικό τόπο και το τεράστιο απόθεμα φυσικού πλούτου με τα βασικά δίκτυα υποδομών (λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικά δίκτυα) ώστε αναβαθμίζοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας να καταστεί ένας τόπος υψηλού επιπέδου διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

Αυτό όμως απαιτεί βούληση, σχέδιο, και σκληρή δουλειά σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο".

{jlex}flickr:72157681295052512{/jlex}