Η ΔΕΥΑ Βέροιας παρέλαβε το νέο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο

Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Βέροιας η παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου που απέκτησε η επιχείρηση. 

Το αυτοκίνητο παράγεται στην Κίνα και έχει «νονά» την ελληνική εταιρεία Eco-Sun του Βεροιώτη Γιώργου Καζαντζίδη. Το αυτοκίνητο είναι ένα όχημα πόλης, είναι μικρό με μήκος 2,245 μέτρα, αλλά αρκετό για τη μεταφορά δύο ατόμων.

Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, χαμηλής και υψηλής ισχύος οι οποίες οδηγούνται με δίπλωμα μοτοποδηλάτου, από 16 ετών, ή αυτοκινήτου από 18 ετών αντίστοιχα (Η ΔΕΥΑΒ απέκτησε το αυτοκίνητο υψηλής ισχύος).  Είναι ένα αυτοκίνητο με πολύ χαληλό κόστος χρήσης, καθώς η εταιρεία που το διαθέτει, η Eco-Sun, υποστηρίζει ότι η ενέργεια που αντλεί για κάθε 100 χιλιόμετρα αντιστοιχεί σε 1€.

deya ilektriko2

Αυτά ωστόσο δεν είναι τα μόνα στοιχεία που καθιστούν το Eco-Car μια εξαιρετική λύση για τις αστικές μετακινήσεις. Το μήκος του είναι τέτοιο, που του επιτρέπει να σταθμεύει οπουδήποτε, ακόμα και κάθετα, ενώ δεν ρυπαίνει και δεν παράγει θόρυβο. Τα έξοδα συντήρησης είναι εξαιρετικά χαμηλά, καθώς εδώ δεν υπάρχουν μηχανικά μέρη που απαιτούν λίπανση, ρύθμιση κ.λ.π., ενώ δεν πληρώνει, όπως είναι φυσικό, ούτε τέλη κυκλοφορίας. Με μια πλήρη φόρτιση, η έκδοση χαμηλής ισχύος μπορεί να κινηθεί για απόσταση 120 χιλιομέτρων, ενώ η πιο ισχυρή για απόσταση 100 χιλιομέτρων, που είναι υπέρ αρκετά για το σύνολο σχεδόν των μετακινήσεων στην πόλη σε μια ημέρα. Μια πλήρης φόρτιση απαιτεί 6-7 ώρες στο οικιακό δίκτυο και πολύ λιγότερο σε δημόσιους φορτιστές ή ταχυφορτιστές.

Όσον αφορά στις επιδόσεις, το Eco-Car, που οδηγείται με δίπλωμα μοτοποδηλάτου και ονομάζεται Low Speed, έχει ισχύ 4 ίππων και μέγιστη ταχύτητα 45 χλμ./ώρα, καθώς αυτό ορίζουν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το ισχυρότερο μοντέλο, το οποίο προμηθεύτηκε η Δ.Ε.Υ.Α.Β και το οποίο οδηγείται με δίπλωμα αυτοκινήτου έχει ισχύ 10 ίππων και μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα. Έτσι, μπορεί να κινηθεί με άνεση τόσο μέσα στην πόλη της Βέροιας, όσο και γύρω από αυτή.

deya ilektriko3

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Βέροια παρουσίασαν στους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας κ. Γεώργιος Ορφανίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ κ. Δημήτριο Τραπεζανλή, τα μέλη του Δ.Σ. κυρίες Αναστασία Λαζαρίδου, Μυρτώ Μπέτζιου, τον κ. Στέλιο Πιπερίδη, το Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης κ. Θωμά Αχτσή, το Στέλεχος της εταιρείας eco//san κ. Ηλία Κούρο και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΥΑΒ κ. Γεώργιο Μαυρίδη.

Παραλαμβάνοντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γεώργιος Ορφανίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για άλλη μια πρωτοπορία της ΔΕΥΑΒ λέγοντας «Μετά τον πρώτο Βιολογικό Καθαρισμό, τον πρώτο Τηλέλεγχο-Τηλεχειρισμό των δικτύων, την πρωτοπορία για την παραγωγή ρεύματος, η επιχείρηση μπαίνει σήμερα και στην ηλεκτρική αυτοκίνηση. Με την επένδυση αυτή για άλλη μια φορά κάνουμε πράξη την οικολογική μας συνείδηση. Προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι».