Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» για αποτελεσματική διοίκηση & βάθεμα της Δημοκρατίας

Από τον Συνδυασμό «Προτεραιότητα στον Πολίτη» ανακοινώθηκαν οι θέσεις για αποτελεσματική διοίκηση & βάθεμα της Δημοκρατίας. Αναλυτικά:

"1. Ανοιχτή Διοίκηση: αξιοποιώντας τα εργαλεία της τεχνολογίας

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής άσκησης διοίκησης, κρίνουμε αναγκαίες τις παρακάτω ενέργειες:

-Την πλήρη μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε ψηφιακές (οικονομική υπηρεσία, πολεοδομία, δημοτολόγιο) με στόχους τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τη ψηφιακή διακυβέρνηση.

-Την οργάνωση ηλεκτρονικών τοπικών δημοψηφισμάτων μέσω πλατφόρμας συνδεδεμένης με το δημοτολόγιο για την ταυτοποίηση των στοιχείων των πολιτών.

-Τη λειτουργία διαδικτυακής εφαρμογής αναφοράς προβλημάτων για την ηλεκτρονική καταγραφή (σε ζωντανό χρόνο) προβλημάτων (αναφορικά με την καθαριότητα, το οδόστρωμα, τον οδικό ηλεκτροφωτισμό κ.λπ.) και την παρακολούθηση των λύσεων που δίνονται.

-Τη λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής Δημότη για την καταγραφή προτάσεων και αιτημάτων και την άμεση προώθηση τους στην αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου και οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής να μπορούν να αναφέρουν τα αιτήματά τους.

-Την προώθηση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης και τη διαχείριση μαζικών δεδομένων (crowdsourcing). Δημιουργία τράπεζας πληροφοριών (databank) στην οποία πολίτες καταθέτουν τις προτάσεις τους πάνω σε συγκεκριμένα θέματα (εφαρμόσθηκε στην αστική ανάπλαση του κέντρου των Αθηνών, όπου η μελετώμενη περιοχή εξετάσθηκε από πολίτες σε όλη της την έκταση και κάθε λεπτομέρεια μέσω 1.800 γραπτών προτάσεων που κατατέθηκαν και μεταβιβάστηκαν στους μελετητές). Μία τέτοια προσπάθεια έχει μια πρόσθετη ωφέλεια: την κοινωνικοποίηση του πληθυσμού μέσω της ένωσής του γύρω από μια συλλογική προσπάθεια.

-Την τήρηση οπτικοακουστικού αρχείου των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο (on demand) μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου.

-Τη ζωντανή (live) μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.

2. Λαϊκή συμμετοχή

Επιθυμούμε τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων, για αυτό και θα ενεργοποιήσουμε το θεσμό των δημοψηφισμάτων αλλά και των λαϊκών συνελεύσεων και επιπλέον θα θεσμοθετήσουμε διαδικασίες που θα επιτρέπουν να ακούγεται η φωνή του δημότη με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως περιγράφηκε παραπάνω (υπό 1), αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020".