Η Αγία Βαρβάρα τίμησε την μνήμη του εκτελεσθέντα από τους Ναζί Χρήστου Γιάννου (βίντεο, φωτογραφίες)

Τον Χρήστο Γιάννου, θύμα των Γερμανών Ναζί τίμησε την Δευτέρα ο δήμος Βέροιας και η κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας. Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του Χρήστου Γιάννου, μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο, έγινε Τρισάγιο προ του μνημείου από τον Μητροπολίτη, ομιλία για το ιστορικό της εκτέλεσης του Χρήστου Γιάννου, από τον Κωνσταντίνο Βελιάδη, τέως Πρόεδρο της Τ.Κ. Αγίας Βαρβάρας και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βέροιας, τον πρόεδρο Αγίας Βαρβάρας, τον Δωρητή του Μνημείου και την εγγονή της αδερφής του εκτελεσθέντα.

Στο ιστορικό της εκτέλεσης ο κ. Βελιάδης είπε ότι το Νοέμβριο του 1941 οι Γερμανοί είχαν δώσει εντολή στο χωριό να παραδοθούν τα όπλα. Στις 10 Νοέμβρη, συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην αυλή του σχολείου και έκαναν έρευνα σε όλα τα σπίτια. Στο σπίτι του Χρήστου Γιάννου βρέθηκε ένα κυνηγητικό όπλο, το οποίο ήταν χαλασμένο και δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να παραδοθεί. Όταν οι Γερμανοί έμαθαν σε ποιον ανήκει, εκτέλεσαν τον 28χρονο Χρήστο Γιάννου μπροστά στους κατοίκους του χωριού. "Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να μην ζήσει η χώρα ξανά τέτοιες θηριωδίες" σχολίασε ο κ. Βελιάδης.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος τόνισε: "Όλη η Ελλάδα είχε θύματα των Γερμανών. Δεν ξεχνάμε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα κάποιοι που χαιρετάνε όπως οι Γερμανοί Ναζί".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας Σπύρος Κωτσιαντής, ο οποίος μεγάλωσε στο Δίστομο και μεγάλωσε με ιστορίες από το καταστροφικό πέρασμα των Γερμανών Ναζί.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χρήστος Αντωνίου, Απόστολος Βεσυρόπουλος, η πρώην βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Βέροιας Στέργιος Διαμάντης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παπαγιάννης.

{jlex}flickr:72157690508560455{/jlex}