Πώς να κάνετε back up τα δεδομένα σας δωρεάν

Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την απλή πράξη της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων τους. Οι λόγοι γι 'αυτό είναι πολλοί. Ίσως να σκέφτονται ότι ο φορητός τους υπολογιστής δεν θα χαλάσει ποτέ, ότι όλα βρίσκονται στο cloud ούτως ή άλλως, ή ότι είναι απλά μια ταλαιπωρία.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι βρίσκεστε ένα βήμα μόλις μακριά από το να χαλάσει κάποια στιγμή ο δίσκος σας με αποτέλεσμα την απώλεια φωτογραφιών, βίντεο, εγγράφων ή άλλων σημαντικών αρχείων που δεν μπορούν ποτέ να αντικατασταθούν. Στη συνέχεια, υπάρχει η αυξανόμενη απειλή ransomware, η οποία κρυπτογραφεί δεδομένα σε μια συσκευή και κυριολεκτικά την κρατάει μέχρι να πληρώσει ο χρήστης ένα ποσό. Ακόμα και τότε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι εγκληματίες θα σας επιστρέψουν τα δεδομένα σας με ασφάλεια.

Όλα αυτά τα σενάρια μπορούν να αποφευχθούν, αν περνάτε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του συστήματός σας σε τακτική βάση.

Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε συνθέσει αυτόν τον περιεκτικό οδηγό, ο οποίος δείχνει τον τρόπο γρήγορης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των πιο σημαντικών αρχείων σας. Θα αναφερθούμε επίσης στις διάφορες επιλογές για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του υπολογιστή σας ή του φορητού σας υπολογιστή, έτσι ώστε αν αποτύχει ο σκληρός δίσκος, μπορείτε να τον επαναφέρετε ακριβώς όπως ήταν.

Τι είδους backup χρειάζομαι;

Υπάρχει μια ποικιλία από εφεδρικά στυλ που προσφέρονται, οπότε καταλήγουμε στους κύριους τύπους παρακάτω. Σίγουρα θα θέλετε να επιλέξετε μόνο ένα, αλλά είναι συνετό να χρησιμοποιήσετε πολλαπλές τεχνικές και να δημιουργήσετε πολλαπλά αντίγραφα ασφαλείας. Αυτό είναι για να αποφευχθεί μια διπλή καταστροφή, βρίσκοντας ότι το μόνο αντίγραφο ασφαλείας που δημιουργήσατε είναι κατεστραμμένο ή δεν καλύπτει αυτό που νομίζατε ότι έκανε.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο

Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αρχείων από τον υπολογιστή σας. Απλά συνδέστε μια μονάδα σκληρού δίσκου USB ή μονάδα flash και χρησιμοποιήστε την Εξερεύνηση των Windows (File Explorer στα Windows 8.1 και 10) για να αντιγράψετε αρχεία από τον υπολογιστή σας στην αφαιρούμενη μονάδα δίσκου.

Είναι εντελώς στο manual, αλλά αν ορίσετε μια υπενθύμιση για να το κάνετε μία φορά το μήνα και να το αφήσετε να αντιγράφει ενώ είστε εκτός κάνοντας άλλα πράγματα, πραγματικά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και αποσυνδεθεί η μονάδα, είναι offline και ασφαλής από επιθέσεις ransomware.

Για πιο αυτόματη επιλογή, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη δυνατότητα Ιστορικό αρχείων στα Windows 10 ή το Windows Backup & Restore στα Windows 7.

Μια άλλη επιλογή εδώ είναι ένας δίσκος NAS. Αυτός είναι ένας σκληρός δίσκος που συνδέεται με το router σας αντί μέσω USB. Αυτό είναι καλύτερο επειδή είναι προσβάσιμο σε όλους τους υπολογιστές στο σπίτι σας (συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων και των tablet) και επειδή μπορείτε να αγοράσετε μοντέλα με πολλούς εσωτερικούς σκληρούς δίσκους, οπότε αν χαλάσει ένας δίσκος, υπάρχει ακόμα ένα άλλο αντίγραφο των αρχείων σας σε άλλον.

Κάντε Back up στο Cloud

Τα Dropbox, OneDrive, Google Drive, pCloud και πολλές άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud καθιστούν εξαιρετικά εύκολη την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας και η δωρεάν αποθήκευση που προσφέρεται κατά την εγγραφή σας μπορεί να είναι αρκετή. Εάν δεν σας είναι αρκετή, μπορείτε να πληρώσετε μια λογική μηνιαία ή ετήσια αμοιβή για να πάρετε πολύ περισσότερο χώρο αποθήκευσης.

Απλά λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud συγχρονίζουν αρχεία σε έναν συγκεκριμένο φάκελο στον υπολογιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι αν διαγράψετε ένα αρχείο εντός αυτού του φακέλου στον υπολογιστή σας, θα εξαφανιστεί και από την ηλεκτρονική σας αποθήκευση. Πολλές υπηρεσίες έχουν ένα χαρακτηριστικό απενεργοποίησης (όπως ένα Recycle Bin) ώστε να μπορείτε να αναιρέσετε το λάθος σας, αλλά αυτό μπορεί να περιοριστεί σε 30 ημέρες, οπότε να το κοιτάτε!

Τρόπος δημιουργίας back up της φωτογραφικής μηχανής του τηλεφώνου σας

Ο καλύτερος τρόπος για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των φωτογραφιών και των βίντεο του τηλεφώνου σας (ή του tablet) γίνεται χρησιμοποιώντας το Google Photos. Εάν επιλέξετε την επιλογή "Υψηλή ποιότητα" αντί για "Πρωτότυπη ποιότητα", έχετε δωρεάν, απεριόριστη αποθήκευση. Είναι δύσκολο να βρείτε κάτι καλύτερο και μπορείτε να έχετε την εφαρμογή Google Photos για μια μεγάλη ποικιλία συσκευών.

Για τα άλλα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο κινητό σας, όπως επαφές, σημειώσεις και άλλα, χρησιμοποιήστε τις διαθέσιμες επιλογές στη συσκευή. Να θυμάστε ότι η ανάκτηση δεδομένων από κινητό είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Για τα iPhones, το iCloud είναι απολύτως καλό και τα 5GB ίσως να είναι αρκετός ελεύθερος χώρος, αλλά αν δεν είναι μόνο £ 0,79 ή $ 0,99 το μήνα για 50GB. Στο Android, τα αρχεία σας δημιουργούνται αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας στο Google.

Ποια μέθοδος Back up είναι καλύτερη;

Θα αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει λύση με ένα πλήκτρο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των συσκευών σας ταυτόχρονα και ότι καμία μορφή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεν είναι εγγυημένη για μια ζωή.

Ας υποθέσουμε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των φωτογραφιών σας σε εγγράψιμα DVD (δεν είναι πραγματικά απαραίτητο αυτές τις μέρες, αλλά κάτι που ίσως κάνατε στο παρελθόν). Πλέον πολλά laptop δεν διαθέτουν DVD Drivers (λίγοι φορητοί υπολογιστές έχουν πια), και δεν υπάρχει τρόπος να αποκτήσετε τις φωτογραφίες από αυτούς τους δίσκους. Αν χάσετε ολοκληρωτικά τα αρχεία σας τότε η επόμενη λύση είναι να εμπιστευτεί ειδικούς για ανάκτηση δεδομένων.

Το θέμα είναι να παρακολουθείτε τις ώρες και βεβαιωθείτε ότι τα παλαιότερα αντίγραφα ασφαλείας μετακινούνται από οποιαδήποτε συσκευή ή πλατφόρμα που ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμη για πολύ περισσότερο χρόνο.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι εκδόσεις αρχείων. Εάν τροποποιείτε ένα αρχείο επειδή εργάζεστε σε αυτό και το αναπτύξετε, είναι χρήσιμο να μπορείτε να επιστρέψετε στις προηγούμενες εκδόσεις.