Ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας έκοψε την βασιλόπιτα (φωτογραφίες)

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε ο Σύλλογος Οικογενειών & Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ) Ημαθίας, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στο καφέ «foyer» του Κοι.Σ.Π.Ε «ΔΕΣΜΟΣ», στο ισόγειο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Σαλιάγκας χαιρέτησε την εκδήλωση και συνέχυσε ευχόμενος σε όλους «Καλή χρονιά, με υγεία, δημιουργική και κυρίως ελπιδοφόρα». Έπειτα αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα του ΣΟΦΨΥ για να ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τελικά να υλοποιηθεί. Ο λόγος για την δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης Ενηλίκων με Ψυχικές Διαταραχές Βέροιας. Ενός Κέντρου που θα βοηθήσει και θα στηρίξει τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και τις οικογένειες - φροντιστές τους, σε ένα προκαθορισμένο κομμάτι της κοινωνίας και αποστασιοποιημένο, που θα συμβάλει σημαντικά και αποφασιστικά στον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου. Ενός Κέντρου που η χρηματοδότησή του είναι για δυο χρόνια, αλλά θα γίνει ότι είναι δυνατόν για τη συνέχισή του.

Τα τελευταία χρόνια η βασιλόπιτα κοβόταν στην στέγη δημιουργίας του συλλόγου. Φέτος επιλέχθηκε ένας ‘συγγενικός’ φορέας του ΣΟΦΨΥ, ο Κοι.Σ.Π.Ε «ΔΕΣΜΟΣ» και συγκεκριμένα το καφέ «foyer». Ο φορέας που ασχολείται με την κοινωνική - επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών και απασχολεί πολλούς λήπτες στις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, λέγοντας ότι ο δήμος επέλεξε να συμπεριλάβει τον ΣΟΦΨΥ στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατέθεσε πρόταση στην περιφέρεια και να χρηματοδοτηθεί, κι αυτό έγινε. «Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος φορέας γιατί γνωρίζαμε τους ανθρώπους και το τι πρεσβεύουν αυτοί και τι προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Είμαστε περήφανοι που βάλαμε τις βάσεις και για τα επόμενα δύο χρόνια να είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία του. Ωστόσο θα γίνουν προσπάθειες για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση» είπε ο Δήμαρχος.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειακού Συμβούλου Ημαθίας Θεόφιλου Τεληγιαννίδη, λέγοντας ότι για την χρηματοδότηση στου ΣΟΦΨΥ βοήθησε πολύ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας και κυρίως η Περιφερειακή Σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα. «Μαζί με τον Δήμαρχο Βέροιας θα συνεχίσουμε για ακόμη περισσότερα χρόνια να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση, γιατί είναι σημαντικό το έργο που παράγεται» είπε κλείνοντας.

Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε «ΔΕΣΜΟΣ» Ηλίας Γραμματικόπουλος, λέγοντας «Βρίσκεστε στο σπίτι σας. Ο Δήμος Βέροιας και ο ΣΟΦΨΥ αποτελούν συνεταιριστές του Κοι.Σ.Π.Ε «ΔΕΣΜΟΣ». Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για θέσεις εργασίας. «Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι αυτό που γίνεται στο καφέ «foyer» με την συνέργια όλων αυτών των ανθρώπων και προσπαθούμε να το επεκτείνουμε και να γίνουν βιώσιμα», είπε.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας.

Το φλουρί έπεσε στο κομμάτι του Θεόφιλου Τεληγιαννίδη, ο οποίος πήρε ως δώρο ένα βιβλίο, ενώ από τα βασιλοπιτάκια, τυχερό στάθηκε o μικρός Αντώνης Καραστερίου, ο οποίος πήρε ως δώρο μία τσάντα γεμάτη με δημιουργίες που έφτιαξαν οι εθελόντριες του συλλόγου,

Τα μέλη, οι εθελοντές, οι φίλοι του ΣΟΦΨΥ, αλλά και πολίτες αντάλλαξαν ευχές κι απόλαυσαν το ρόφημά τους μαζί με το βασιλοπιτάκι που μοιράστηκε σε όλους, στον φιλόξενο χώρο του «foyer».

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ημαθίας Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Παπαϊωάννου, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Βοργιαζίδη Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, επαγγελματίες κι εκπρόσωποι φορέων της πόλης.