Home Δελτία Τύπου Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Θερινό Μεταπτυχιακό Σχολείο ΄Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα’ που έλαβε χώρα...

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Θερινό Μεταπτυχιακό Σχολείο ΄Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα’ που έλαβε χώρα στο Πλωμάρι

1317
0

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Μεταπτυχιακού Σχολείου ΄Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα’ που διεξήχθη στο Πλωμάρι της Λέσβου από τις 7 μέχρι τις 19 Ιουλίου. Το Διεθνές Σχολείο οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Institute for Migration and Ethnic Studies του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ και με την υποστήριξη μελών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι σεμιναριακές δραστηριότητες φιλοξενήθηκαν στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου που ευγενικά παραχωρήθηκε από το Δήμο Λέσβου, η πολύπλευρη συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία των εργασιών του Θερινού Σχολείου. Ακόμα το Θερινό Σχολείο δέχτηκε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, από φορείς όπως το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου, τα ξενοδοχεία Aegean Sun και Vicky Hotel και η τοπική επιχείρηση τυποποίησης ελαιoλάδου ‘Aegean Gold’.
Αντικείμενο του ήταν η μελέτη των άτυπων μεταναστευτικών κινήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον κρίσης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, των κοινωνικο-πολιτικών συγκρούσεων και των διαπερατών συνόρων. Το Θερινό Σχολείο αξιοποίησε τη θέση της Λέσβου, ως κύριας ‘πύλης’ εισόδου στην Ευρώπη, ιστορικού σταυροδρομιού διαφόρων πολιτισμών και πληθυσμών και χώρου ποικίλων πολιτισμικών συναντήσεων, για να επιχειρήσει τον κριτικό αναστοχασμό πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι μεταναστεύσεις επηρεάζουν τις διαδικασίες ανακατασκευής των συνόρων, αλλά και διαμορφώνονται από αυτές.

Στο Μεταπτυχιακό Σχολείο Πλωμαρίου συμμετείχαν διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ολλανδίας, Ελλάδας, Γερμανίας, Τουρκίας, Καναδά, Η.Π.Α., Ιρλανδίας, Αργεντινής, Ουγγαρίας, Βελγίου, Τσεχίας, Ελβετίας, Φιλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρωσίας και Αρμενίας. Οι 12 διδάσκοντες από 5 Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια, διακεκριμένοι επιστήμονες με μεγάλη ερευνητική εμπειρία στη μελέτη των μεταναστεύσεων και των συνόρων, προσέφεραν έναν κύκλο σπουδών συνολικής διαρκείας 67 ωρών.

Το πρόγραμμα κάλυψε θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα στη μελέτη της μετανάστευσης και των συνόρων, τις θεσμικές και πολιτικές πλευρές της μεταναστευτικής συνθήκης, τις στρατηγικές των μεταναστευτικών ομάδων και των προσφύγων και τις αλληλεπιδράσεις τους στις χώρες υποδοχής. Οι διαλέξεις συνδυάστηκαν με εκπαιδευτικές εκδρομές στο Αϊβαλί με αντικείμενο την εμπειρία διάσχισης του συνόρου και τη διαχείριση της κληρονομιάς του εθνοπολιτισμικού ‘άλλου’, στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών και στη Μυτιλήνη, όπου οι φοιτητές συνομίλησαν με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ‘Χωριού Του Όλοι Μαζί’ καθώς και με μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του νέου Κέντρου Κράτησης της Μόριας.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. https://migbord2014.pns.aegean.gr/

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here