Home Πολιτικά «Ο Βογιατζής δρα εναντίον Αθανασίου» – Ανοίγει τα χαρτιά της παραίτησής του...

«Ο Βογιατζής δρα εναντίον Αθανασίου» – Ανοίγει τα χαρτιά της παραίτησής του ο Φωτής Ξύδας

674
0

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εμπρός. Τη «συμμαχία δυνάμεων» που δρουν εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, υπέδειξε ως υπαίτια για την παραίτησή του από επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο Φωτής Ξύδας, φωτογραφίζοντας το βουλευτή Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλο Βογιατζή, ως πρωταγωνιστή.

Η απάντηση του κ. Ξύδα προέκυψε από την ερώτηση του «Ε» για τη σύνδεση της παραίτησής του με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη χτες εναντίον του κ. Βογιατζή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο». Ο κ. Ξύδας ήταν κατηγορηματικός: «Δε θα γίνω εγώ άλλοθι τέτοιων συμμαχιών».

Έξω απ’ τα δόντια μίλησε χτες ο κ. Ξύδας, δίνοντας απαντήσεις σε σχέση με τα σενάρια που κυκλοφορούσαν περί παραίτησής του.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε, δηλαδή η στήριξη του περιβάλλοντος Βογιατζή στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο Γαληνού, που οδήγησε κατά τη γνώμη του και στην ήττα του συνδυασμού, αλλά και η σύγκριση των αποτελεσμάτων της δικής του παράταξης με αυτών της Χριστιάνας Καλογήρου στις περιφερειακές εκλογές, επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.

Παράλληλα, κατέστη σαφές το γεγονός πως πέραν των εξηγήσεων που θέλησε να δώσει στους ψηφοφόρους ο Φωτής Ξύδας, απάντησε επί της ουσίας και στον Παύλο Βογιατζή για τις δηλώσεις του στο «Ε» ότι ο κ. Ξύδας με την παραίτησή του «αποδείχτηκε ακατάλληλος για τη θέση».

Το παρασκήνιο
Ο κ. Ξύδας επεσήμανε αρχικά ότι η απουσία του από την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου και η αναγκαιότητα που αισθανόταν απέναντι στον κόσμο να εξηγήσει τους λόγους που κάποιοι τον εμφανίζουν να αποποιείται των ευθυνών του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης και να εγκαταλείπει το συνδυασμό, οδήγησαν στη συνέντευξη Τύπου. «Είμαι άνθρωπος που δειλιάζει μπροστά στα δύσκολα; Αυτή την εντύπωση έδωσα στα 36 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας μου;»

Ο κ. Ξύδας επέλεξε να απαντήσει, παραθέτοντας το ιστορικό, αλλά και το παρασκήνιο της υποψηφιότητάς του, αποδεικνύοντας ότι αποτέλεσε επιλογή του ίδιου του υπουργού.

«Όπως γνωρίζετε, δεν ήμουν ποτέ στέλεχος ή μέλος κόμματος. Γι’ αυτό και αυτοπροσδιοριζόμουν ως αδέσμευτος. Και βεβαίως δεν ξύπνησα ένα πρωί αποφασίζοντας ότι είμαι ο κατάλληλος για την καθημαγμένη Λέσβο.

Ενώ απείχα τελείως από τα πολιτικά δρώμενα, εκλήθην ένα απόγευμα σε μια πολυάριθμη συνάντηση στελεχών της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ., όπου ο παρευρισκόμενος συμπατριώτης, συμμαθητής, συμφοιτητής μου, υπουργός, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος, με παρακάλεσε να ηγηθώ των προσπαθειών για τη Δημαρχία της Λέσβου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μέχρι τούδε πείρα και επιτυχημένη πορεία μου στο Διπλωματικό Σώμα με καθιστούσαν το καταλληλότερο πρόσωπο ώστε αφενός “να μην πέσει ο Δήμος στα χέρια του γενικού γραμματέα του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αφετέρου να μη διαταραχθεί η ομαλή πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών μπορούσαν να εκληφθούν από την αντιπολίτευση ως αποδοκιμασία της κυβερνήσεως»!

Επιλογή Αθανασίου, πρωθυπουργού και ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Ξύδας ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επανέλαβε τα επιχειρήματα του κ. Αθανασίου και «τον παρακάλεσε, χάριν και της παλαιάς τους γνωριμίας όταν διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, να δεχτεί την πρόταση».

Ο κ. Ξύδας αντέτεινε ότι θα πρέπει να υπάρχει στήριξη και από το ΠΑΣΟΚ και άμεσα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το βουλευτή Νίκο Σηφουνάκη, «βεβαιώνοντάς του ότι ο αρχηγός και σύσσωμο το κόμμα θεωρούν την περίπτωση της υποψηφιότητάς του ως την πλέον ενδεδειγμένη, η οποία θα έχει την αμέριστη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξύδας προσέθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι όταν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα θέτουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός ευγενούς στόχου, ήταν πολύ δύσκολο να αποποιηθώ των ευθυνών μου και να αρνηθώ να προσφέρω τις όποιες δυνάμεις μου για το καλό του τόπου».

Καρφιά για τη Ν.Δ.
Για αφελή εντύπωση από πλευράς του έκανε λόγο ο κ. Ξύδας, που επεσήμανε ότι θεωρούσε βέβαιη τη στήριξη από όλα τα στελέχη τής ΝΟΔΕ, της ΟΝΝΕΔ, ενώ και ότι ο ίδιος υπουργός προσπαθούσε να τον πείσει γι’ αυτό. «Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι μηχανορραφίες, οι αθέμιτες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, οι προσωπικές διαμάχες, τα αντικρουόμενα συμφέροντα, τα στυγνά πολιτικά παιχνίδια, έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα.

Η απόφαση του λαού της Λέσβου είναι σεβαστή. Διάλεξε για νέα δημοτική αρχή το συνδυασμό του κ. Γαληνού, με την υποστήριξη όλων των πολιτευτών και πρωτοκλασάτων στελεχών τής Ν.Δ., πλην Αθανασίου και Παπαγιαννίδη», δήλωσε, και σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του ψηφοδελτίου της κ. Καλογήρου, διερωτήθηκε: «Άραγε, χάρη στην προσωπική της ακτινοβολία συγκέντρωσε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από αυτό του κόμματος στο οποίο ανήκει;»

Άγρια επίθεση κατά Βογιατζή
«Δεν αντιπολιτεύομαι για τα μάτια τον κ. Γαληνό και τους επιγόνους του Βουνάτσου, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πώς λαμβάνονται αποφάσεις και σε ποια εξαργύρωση γραμματίων αποσκοπούν. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η δική μου παρουσία δεν επρόκειτο να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό, αλλά τουναντίον θα προσέφερε άλλοθι στην αποτυχημένη πορεία της δημοτικής αρχής Γαληνού», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Βογιατζή στο «Ε» ότι δεν ήταν κατάλληλος υποψήφιος, ο κ. Ξύδας αναφέρει, χαρακτηρίζοντάς τον «επαγγελματία πολιτικό -αφού δεν έχει κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του»: «Η πορεία του με όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα σκάνδαλα που τον ακολουθούν, δεν τον καθιστούν ικανό να κρίνει κανέναν. Οφείλει πριν από όλα, να λογοδοτήσει.

Η βουλευτική ιδιότητα δεν είναι κολυμβήθρα τού Σιλωάμ. Αλλά και αν δε με θεωρούσε κατάλληλο, γιατί με διαβεβαίωνε ενώπιον μαρτύρων ότι θα ενετάσσετο στο συνδυασμό μου;»

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για προδοσία, ότι «την πολιτική κατεργαριά συνόδευσε και η υπαναχώρηση στα οικονομικά θέματα», επισημαίνοντας ότι είχε τη διαβεβαίωση ότι τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας θα καλύπτονταν από πηγές με τις οποίες είχε σχέση το κόμμα τής Ν.Δ..
Ερωτηθείς από το «Ε» ο κ. Ξύδας για το πώς συνδέει τις καταγγελίες του για τον κ. Βογιατζή με την παραίτησή του, εκείνος φωτογραφίζοντας τον Παύλο Βογιατζή και το Χαράλαμπο Αθανασίου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, επικρατεί μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που προσπαθεί να φέρει δυσκολίες και εμπόδια σε άλλο πολιτικό πρόσωπο. Και δεν πρόκειται εγώ να είμαι άλλοθι αυτής της συμμαχίας».

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της αντιπολίτευσης, τόνισε: «Όπως και στη δημοτική αρχή Βουνάτσου, η πλειοψηφία επιβαλλόταν στη μειοψηφία, κι επειδή πολλά στελέχη της είναι με τον κ. Γαληνό, θα γίνουν τα ίδια πράγματα· δε θεωρώ ότι έχει σημασία ή ότι μπορεί να κάνει κάτι, κάποια αλλαγή η αντιπολίτευση».

Κλείνοντας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ελπίζω να σας βλέπω καθαρά στα μάτια πλέον και σε λίγο καιρό να μην πω “πού ‘σαι, καημένε Βουνάτσο”».

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here