Home Άρθρα Πρόσφυγες ή Λαθρομετανάστες; – Έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης – Λίγα λόγια...

Πρόσφυγες ή Λαθρομετανάστες; – Έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης – Λίγα λόγια για τον ιό Έμπολα

796
7

Με αφορμή την συνεχιζόμενη άφιξη μεταναστών στο Πλωμάρι, ο Γρηγόρης Σαββίδης αρθρογραφεί και μας ενημερώνει σχετικά. Υπάρχει ανάγκη για κάποια είδη, όπως κουβέρτες, ρούχα παιδικά, βρεφικές πάνες, ρούχα για ενήλικες κλπ.

Ακολουθεί το άρθρο του Γρηγόρη Σαββίδη.

Αφίξεων συνέχεια

Ξημερώματα 28 Οκτωβρίου, νέα άφιξη λαθρομεταναστών όπως συνήθως τους αποκαλούνε, πρόσφυγες θα τους λέω εγώ, γιατί αυτό είναι. Όταν στη χώρα σου γίνεται πόλεμος, όταν χιλιάδες αμάχων συμπληρώνουν τεράστιες λίστες αδικοχαμένων ανθρώπων, όταν το να ζήσεις στη χώρα είναι απλά αδύνατο, γιατί πέφτουν βόμβες πάνω από το κεφάλι σου, όταν ξεπουλάς ότι έχεις και δεν έχεις και φεύγεις όπως όπως για κάπου αλλού που απλά δεν έχει πόλεμο, υπάρχει μια λέξη για να σε περιγράψει. Πρόσφυγας ! Όχι μετανάστης. Μετανάστες είναι οι χιλιάδες των Ελλήνων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, αξιοπρεπή ή όχι, στην πατρίδα τους και φεύγουν με το αεροπλάνο για χώρες της Ευρώπης, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και όπου αλλού έχουν συγγενείς ή φίλους που θα τους βοηθήσουν στη νέα τους πατρίδα. Ας μη γελιόμαστε, πολλοί από αυτούς δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω και θα τους φάει η νοσταλγία για την Ελλάδα. Τρείς γενιές μετά μπορεί να μην μιλάνε ούτε ελληνικά.

Λαθρομετανάστες ονομάζει το κάθε δυτικού πολιτισμού κράτος τους ανθρώπους που αναζητούν κάλυτερη τύχη εντός των συνόρων του. Αφού δεν έχεις νόμιμα έγγραφα είσαι παράνομος. Λαθραία είναι τα τσιγάρα, τα ποτά, τα όπλα κλπ που μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Οι άνθρωποι, δεν είναι εμπόρευμα! Εμπόρευμα είναι για τους διακινητές τους, τούρκους και μη. Θησαυρίζουν στην πλάτη της ανάγκης τους για μια καλύτερη ζωή ή έστω απλά ζωή.

Αυτοί οι διακινητές, πλέον δεν τους οδηγούν με τις φουσκωτές βάρκες στην Ελλάδα. Τους βάζουν στις βάρκες, τους δείχνουν πως να την οδηγήσουν υποτυπωδώς, παίρνουν τα λεφτά και τους στέλνουν με ότι καιρό και αν κάνει (τους είναι αδιάφορο αν θα φτάσουν ή όχι – τα λεφτά τα έχουν πάρει ήδη) για την Ελλάδα. Μόλις τους πλησιάσει σκάφος του λιμενικού τρυπούνε τη βάρκα, γίνονται αυτομάτως ναυαγοί, οι λιμενικοί κάνουν ότι μπορούν για να τους περισυνελλέξουν και τελικά βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού μας και όχι μόνο, μούσκεμα. Στη συνέχεια καταγράφονται και οδηγούνται στη Μυτιλήνη. Αργότερα θα οδηγηθούν στην Αθήνα. Κάποιοι μπορεί να γυρίσουν αργότερα πάλι στο νησί. Οι συνθήκες δεν είναι πουθενά καλές. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα ήθελαν να πάνε σε κάποια χωρα της Ευρώπης. ΄Ομως αυτό είναι αδύνατο (Δουβλίνο 2 κλπ) οπότε συσσωρεύονται στη χώρα μας. Μια χώρα που ταυτόχρονα αιμορραγεί ακατάσχετα σε ανθρώπινο δυναμικό, λόγω της δικής μας “κρίσης”.

Και οι αφίξεις συνεχίζονται ….

Και το μείγμα γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία φουντώνουν. Πολλοί λένε ” εδώ δεν έχουμε λεφτά για εμάς, θα δίνουμε και για τους λαθρομετανάστες; ” Άλλοι θεωρούνε ότι και η χώρα μας είναι σε πόλεμο – οικονομικό πόλεμο.
Σωστό! Αλλά δεν πέφτουν βόμβες πάνω από τα κεφάλια μας. Ναι, πολλοί αυτοκτονούν, πολλοί πεινάνε, πολλοί μένουν άστεγοι, πολλοί μεταναστεύουν, πολλοί δεν έχουν χρήματα ούτε για τα φάρμακα τους, πολλοί μα πάρα πολλοί είναι άνεργοι, και φυσικά αυτοί που είναι τυχεροί και εργάζονται, έχουν απολέσει μεγάλο μέρος του μισθού τους και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ναι, όλα αυτά θυμίζουν πόλεμο. Αλλά πάλι δεν πέφτουν βόμβες πάνω από τα κεφάλια μας. Ας μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτοί και εμείς, είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται πλέον παγκοσμίως. Άρα, ας μην φοβόμαστε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας, διωγμένοι από τον πόλεμο που γίνεται στην πατρίδα τους. Ας φοβόμαστε και ας οργιζόμαστε με αυτούς που οδήγησαν και συνεχίσουν να οδηγούν τα πράγματα σε αυτό χάλι που επικρατεί πλέον σε όλο τον κόσμο.

Ο δε ιός έμπολα αν είναι να έρθει στη χώρα μας, κατά τη γνώμη μου θα έρθει με αεροπλάνο. Όχι με φουσκωτή βάρκα. Η Δυτική Αφρική είναι πολύ μακριά από την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τις χώρες δηλαδή από τις οποίες έρχονται πρόσφυγες στο νησί μας. Αν κάποιος Λιβεριανός μολυσμένος με τον ιό αποφάσιζε να έρθει με τα πόδια στη χώρα μας, θα είχε σίγουρα πεθάνει στο δρόμο. Εξάλλου η Ισπανία είναι πολύ πιο κοντά. Γιατί να έρθει εδώ;

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυρίες που κινητοποιήθηκαν άμεσα και έφεραν στο ασθενοφόρο ( πάλι καλά που είχαμε οδηγό ) ρουχαλάκια και πάνες για τα μικρά που ήταν μούσκεμα. Ηλικίες; Από 7 ημερών έως 7-8 ετών. Ξέρετε πόσο γρήγορα παθαίνει υποθερμία ένα νεογνό; Δεν φαντάζεστε! Υποθέτω ότι τουλάχιστον σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Ένα νεογέννητο που έρχεται στον κόσμο από μία μάνα κατατρεγμένη από τον πόλεμο, κυριολεκτικά στο δρόμο και μια εβδομάδα μετά βρίσκεται στη θάλασσα, κινδυνεύοντας να χάσει τόσο πρόωρα τη ζωή του, δεν φταίει σε τίποτα. Ας κάνουμε ότι μπορούμε, λοιπόν.

Στο κέντρο υγείας υπάρχουν κάποια ρούχα ακόμη, αλλά ο χειμώνας έρχεται, οι αφίξεις προσφύγων αυξάνονται και η χθεσινή βραδιά θα επαναλαμβάνεται για πολύ καιρό ακόμη. Πάνες βρεφικές, παιδικά ρουχαλάκια, αλλά και ανδρικά και γυναικεία,σεντόνια, κουβέρτες, όλα αυτά θα χρειαστούν. Αν γίνεται, χωριστά, με ετικέτες στις συσκευασίες. Είναι πολύ δύσκολο όταν 3-4 άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν άλλους 45, να μπορέσουν να κάνουν διαλογή και να βρούνε τα κατάλληλα ρούχα για αυτούς. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν αλλάξουν γρήγορα ρούχα, μετά από λίγο, ενώ πριν δεν είχαν συμπτώματα, αρχίζουν να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο. Το έχω ζήσει αυτό ένα άλλο βράδυ του προηγούμενου χειμώνα, όταν χρειάστηκε να διακομίσουμε στο νοσοκομείο 7 άτομα με 3 διαφορετικά ασθενοφόρα. Και αν συμβεί και κάτι άλλο επείγον εκείνη την ώρα; Και αν δεν υπάρχει οδηγός;

Η καλύτερη λύση θα ήταν κάποιος δημόσιος κλειστός χώρος θερμαινόμενος, όπου θα οδηγούνταν άμεσα αυτοί οι άνθρωποι, όπου θα μπορούσαν να βάλουν στεγνά ρούχα. Αν κάποιος έχει πρόβλημα υγείας τότε να μεταφέρεται στο κέντρο υγείας. Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ο δήμος γι’ αυτό. Φαντάζομαι μπορεί να διαθέσει κάποιον χώρο. Αλλιώς είναι βέβαιο ότι το χειμώνα που έρχεται θα έχουμε πολλά προβλήματα και πιθανά θύματα. Καλύτερα να οργανωθούμε πριν πιάσουν για τα καλά τα κρύα. Πριν θρηνήσουμε το πρώτο θύμα. Πρόσφυγα ή Έλληνα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και κυρίως περιμένω την απάντηση του δήμου στο θέμα του χώρου.

Facebook comments:

7 COMMENTS

  1. Ενημερωτικό, εμπεριστατωμένο, ολοκληρωμένο και κατανοητό -για όλο τον κόσμο- το άρθρο του γιατρού.
    Έτσι, για να επικεντρωνόμαστε στο ΠΡΟΒΛΗΜΑ και να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους, και να αποφεύγονται οι όποιες κορώνες υπερβολικής φοβίας και τρομολαγνείας.
    Σαφέστατα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα!
    Αλλά είμαστε σκεπτόμενα όντα
    και “θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι”…
    Από μικρά παιδιά στο σχολείο (όλες οι τελευταίες γενιές), αμέτρητες φορές απαγγείλαμε το ομότιτλο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη.
    …………………………………………………………….
    Πολλοί Δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα με την ενεργή συμπαράσταση των κατοίκων, έχουν πάρει την πρωτοβουλία και έχουν κάνει αντίστοιχες κινήσεις.
    Σίγουρα δεν θα λυθεί το κυρίως πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο, ούτε όμως και θα επιδεινωθεί (κανείς από τους διακινητές δεν θα επιλέξει τον χώρο άφιξης των προσφύγων με το κριτήριο του αν θα τους περιθάλψουν καλά ή όχι εκεί που θα πάνε!!!).
    Όμως απ’ την άλλη, μ’αυτό τον τρόπο μπορεί να σωθούν κάποιες ζωές, ή έστω για μια μέρα μπορεί να πάρουν μια ανάσα ζωής αυτοί οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας, για να συνεχίσουν τον Γολγοθά τους…

  2. Παλι θα γινω κακος.Συμφωνω στα περισσοτερα εκει που δεν συμφωνω και θα το ξαναπω ειναι οτι ας ειμαστε πιο καχυποπτοι γιατι κατι αλλο συμβαινει…δεν ειναι οπως φαινεται, ειναι προσφυγες που ερχονται στο δικο μας τοπο και σε λιγο θα ειμαστε εμεις προσφυγες σε αλλο τοπο…ο αριθμος ειναι πολυ μεγαλος που φθανει στο νησι μας καθημερινα και ευχομαι να βγω ψευτης, θα εχουμε εκρηκτικες καταστασεις και ρε παιδια δεν ειμαι ρατσιστης σκεφτομαι οτι αυτοι οι ανθρωποι αυξανονται και μενουν εδω,παλευουμε για την δικη μας ζωη με το ζορι, αυτους ποιος θα τους δει??

  3. Ο καθένας μας επιλέγει την στάση ζωής του.
    Επιλέγει αν προτιμάει να υπερισχύει στη ζωή του η καχυποψία, από την αγνή πηγαία Ανθρωπιά -σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις-, και να αφήνεται να γίνεται έρμαιο των φόβων του.
    Ναι, τρομακτικά όλα, και… “οι αρρώστιες που μπορεί να μας φέρουν οι ξένοι” και τα… “πιθανά οργανωμένα σχέδια των τζιχαντιστών” και …”τα πρόσθετα προβλήματα που μας φορτώνονται …” . Στάση ζωής κύριε giannis, και να είστε σίγουρος πως εμείς όλοι οι άλλοι, που σκεφτόμαστε και αντιδρούμε αλλιώς, μόνο από αφέλεια δεν το κάνουμε …

  4. Ανταπόδοση
    Posted on October 14, 2014
    Από τα τέλη του 1941 μέχρι το καλοκαίρι του 1942 χιλιάδες Έλληνες κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας πέρασαν ως πρόσφυγες πολέμου στις τουρκικές ακτές. Ταξίδεψαν με κίνδυνο της ζωής τους, “παράνομα”, “λαθραία”, διαφεύγοντας των γερμανικών ακταιωρών, κωπηλατώντας όλη νύχτα μέσα σε μικρές βάρκες και καϊκια.

    Πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή στο θαλάσσιο στενό ανάμεσα στα νησιά και την Τουρκία. Άλλοι πάλι στο πέλαγος καθώς προωθούνταν από την Σμύρνη και τον Τσεσμέ στην Κύπρο, στοιβαγμένοι κατά διακοσαριές στα αμπάρια μεγαλύτερων τουρκικών καϊκιών.

    Οι πολλοί βεβαίως έφτασαν στους προορισμούς τους. Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Πηγές Μωυσέως, Αίγυπτος, μέχρι το Βελγικό Κονγκό έφτασαν οι Έλληνες μεσανατολίτες πρόσφυγες του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς όπου διέμειναν μέχρι τη λήξη του πολέμου, οι δε άντρες οδηγήθηκαν στην Αίγυπτο, όπου και κατετάγησαν στον ελληνικό στρατό μέσης ανατολής. Επάνδρωσαν το πεζικό, το ναυτικό, την αεροπορία, τον Ιερό Λόχο, πήραν μέρος στις μάχες του Ελ Αλαμέιν και άλλες, στα κονβόγια των πολεμικών και στις αποβάσεις, στους βομβαρδισμούς της Μάλτας, στο Ρίμινι, στις καταδρομικές επιδρομές στα ελληνικά νησιά ενάντια στους γερμανοΙταλούς κατακτητές.

    Μετά απ’ όλα αυτά, μετα και από τα γεγονότα που ακολούθησαν στους κόλπους του ελληνικού στρατού, τους έκλεισαν και στα Σύρματα οι Άγγλοι ως κομμουνιστές και στασιαστές. Ασμάρα, Ντεκαμερέ. Ορεινή Αβυσινία. Δύο χρόνια εξόριστοι και έγκλειστοι οι Έλληνες πρόσφυγες στρατιώτες σε τόπους ξένους αφιλόξενους

    Τα γυναικόπαιδα όλο αυτό το διάστημα διαβιούσαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς

    Το 1946 όσοι επέζησαν επέστρεψαν στην πατρίδα. Τους έβαλαν οι Άγγλοι στα λίμπερτυ και τους έστειλαν πίσω.

    Το 1996, πενήντα χρόνια μετά πήρα τις συνεντεύξεις των Ελλήνων προσφύγων και έγραψα το βιβλίο Συρματένιοι Ξεσυρματένοι, ολοι.

    Σήμερα οι βάρκες των προσφύγων ακολουθούν αντίθετη πορεία και έρχονται εδώ. 11.500 πρόσφυγες πολέμου ήρθαν στα ελληνικά νησιά το 2013 και 3.200 μέχρι στιγμής το 2014 μοναχά στη Χίο.

    Προφανώς όσοι επιμένουν να μιλούν ακόμη για λαθρομετανάστες και υιοθετούν ακροδεξιές ρητορείες και πολιτικές είναι ανιστόρητοι, απαίδευτοι, αποκτηνωμένοι.

    Στους σύγχρονους πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στον τόπο μας οφείλουμε μοναχά να ανταποδώσουμε τα όσα οι πρόγονοί τους πρόσφεραν τότε στους δικούς μας προγόνους.

    Επειδή δε η ζωή και η ιστορία κάνουν κύκλους και μάλιστα ολοένα και πιο σύντομους όσο πιο γρήγορα τρέχουν οι εποχές, οφείλουμε να τους φερθούμε ανθρώπινα και για έναν άλλον λόγο. Για να ανταποδώσουν και πάλι ύστερα οι ίδιοι ή οι απόγονοί τους την φιλοξενία αυτή στους δικούς μας απογόνους ή και σε εμάς.

    Διότι το μέλλον έρχεται γοργά κατά πάνω μας. Και είναι ερεβώδες http://yiannismakridakis.gr/?p=5003

  5. Είναι χιλιάδες αυτοί που ακόμη και στο θέαμα μικρών παιδιών παραδέχονται, χωρίς περιστροφές και με άσπονδο μίσος, ότι δεν τους αφορά η τύχη(π.χ πνιγμός)κανενός “λαθρομετανάστη”.Το συνεχές επιχείρημά τους είναι “πάρε τους στο σπίτι σου να τους περιθάλψεις” .Δυστυχώς έχουμε επιλεκτική μνήμη ως προς την δική μας προσφυγιά του μακρινού παρελθόντος και πολλοί από εμάς είμαστε ανενημέρωτοι στα ζητήματα που αναφέρει ο αρθρογράφος.

  6. Οταν ολοι αυτοι οι προσφυγες δεν θα εχουν να φανε που κατα τα αλλα φτανουν εδω στη πατριδα μας με γερο κομποδεμα,ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ, αφου εδω δεν εχουμε εμεις καλα καλα αιντε να σας δω και κατι ακομα εμεις οι απανθρωποι επιτρεψατε μας να ειμαστε αγραμματοι και απανθρωποι και ανιστορητοι,ανημερωτοι,καχυποπτοι,με επιλεκτικη μνημη…..

  7. Εσύ tzak ούτε αγράμματος δείχνεις να είσαι ούτε ανενημέρωτος,απλά δεν έχεις καταλάβει ότι για ΚΑΝΕΝΑ άνθρωπο δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που συμβαίνουν με τους πρόσφυγες.Ξαναδιάβασε το άρθρο με μεγαλύτερη αμεροληψία και ίσως μπεις περισσότερο στο νόημα.”είμαστε όλοι θύματα της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται διεθνώς”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here