Home Άρθρα «Έρυ πάλε» μαζί Ακρασιώτες, Μποριανοί και Παλαιοχωρίτες

«Έρυ πάλε» μαζί Ακρασιώτες, Μποριανοί και Παλαιοχωρίτες

652
0

Από τη στήλη “Χρονογράφημα” του Αριστείδη Κυριαζή στην εφημερίδα Εμπρός. Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις. Την Κυριακή το μεσημέρι στις 08.03.15, ημέρα της γυναίκας, επέλεξαν οι σύλλογοι Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου και Ακρασίου, που εδρεύουν στην Αττική, να γλεντήσουν μαζί και να χαρούν τις μουσικές του Πλωμαρίου στη ζεστή αίθουσα εκδηλώσεων του «Ορφέα» της Καλλιθέας Αθηνών.
Όπως αρμόζει σε ένα πλωμαρίτικο γλέντι, υπήρχε μουσική πανδαισία με έντεχνα παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια και σκοπούς που απέδωσαν δύο συγκροτήματα: α) «Οι Μυτιληνιοί» με τους: Κώστα Καλδέλλη (τραγούδι), Παναγιώτη Βέργο (σαντούρι), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Ηλία Μαυρίκη (κιθάρα), και β) οι «Δυτικά από το Αϊβαλί», με τους καταγόμενους από το Ακράσι και τον Μπουρό: Τάκη Σωτηρχέλλη (τραγούδι), Μαρία Παπαπέτρου (ακορντεόν), Κώστα Καλδέλλη (μπουζούκι-τραγούδι), Παντελή Παντελέλλη (πλήκτρα), Μιχάλη Μυτιλήνη (κιθάρα-τραγούδι).

Επίσης συμμετείχε και το εξαίρετο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου του Πολιχνίτου, το οποίο με τις παραδοσιακές φορεσιές του και με ιδιαίτερη ζωντάνια άναψε το κέφι και με ευκολία ανέβασε στην ευρύχωρη πίστα όλες τις γυναίκες και τους περισσότερους άνδρες.

Χειροκροτώντας την κοινή πετυχημένη εκδήλωση των τριών συλλόγων του Πλωμαρίου εκφράζω τα συγχαρητήρια για την οργάνωση και φροντίδα της, στους τρεις προέδρους: Χριστόφορο Τσιριάνη του Ακρασίου, Παναγιώτη Καβαρνό του Νεοχωρίου και Ιωάννη Χρυσάφη του Παλαιοχωρίου.

Συγχαρητήρια και στον από μικροφώνου παρουσιαστή, Αντώνη Θαλασσέλη που κατάφερε, βοηθούμενους από αρκετά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών Συλλόγων, να ρυθμίζει τα πάντα με κέφι, χιούμορ, ετοιμολογία και ζεστασιά.

Στην πετυχημένη εκδήλωση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της «Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής» Νεκτάριος Βακάλης και ο πρόεδρος του «Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών Αθήνας» Σταύρος Αγοραστός.

Στην κατάμεστη αίθουσα ανάμεσα στους 270 συνδαιτυμόνες διακρίναμε την Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και τον Στρατή Ψαρρά, τέως πρόεδρο του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος».
Στην φωτογραφία διακρίνονται, στο πρώτο τραπέζι μίας πτέρυγας της αίθουσας, οι νέοι του Παλαιοχωρίου που κέρδισαν το πρώτο χρηματικό έπαθλο από τους 2.000 λαχνούς και το διέθεσαν στο σύλλογο του χωριού τους.

Επί τη ευκαιρία, σημειώνω ότι τα μέλη των Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και Λέσβου είναι αναγκαίο να στηρίζουν τους συλλόγους με τη συμμετοχή σους σε παρόμοιες πετυχημένες εκδηλώσεις και με την οικονομική συνδρομή τους, μετά την ολοένα μείωση της επιβεβλημένης και αναγκαίας βοήθειας από το Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και μετά την απαράδεκτη διακοπή από το καλοκαίρι του 2013 της κρατικής επιδότησης των ταχυδρομικών τελών των περιοδικών και εφημερίδων των παροικιακών συλλόγων, που είχε ως αποτέλεσμα ο υπερτριπλασιασμός του κόστους αποστολής να περιορίσει την κυκλοφορία και να αραιώσει ή και διακόψει την έκδοση πολλών εντύπων.

Στην εκδήλωση ακούσαμε, έντεχνα ερμηνευμένο, τον αξεπέραστο πλωμαρίτικο παραδοσιακό σκοπό «Έρυ πάλε» (Τράβα το κουπί πάλι), που αποτελεί ναυτικό παράγγελμα των κωπηλατών του Αιγαίου και τραγουδιέται σαν ναυτικό ή αποκριάτικο με παραλλαγές ρυθμού και στίχου στα φιλόμουσα Πλωμάρια, στα απέναντι Ψαρά, στις γειτονικές Οινούσσες και στην Ρόδο.

Σιγοτραγουδήσαμε τους στίχους του, χορεύοντας συρτό χορό σε ρυθμό 2/4: «-Ήθελα να ‘ρθώ το βράδυ, έρυ πάλε / μ’ έπιασε ψιλή βροχή / το Θεό παρακαλούσα, έ. π. / για να σέ ‘βρω μοναχή / ούτε μοναχή σε βρίσκω, έ. π. / ούτε με τη μάνα σου / μον’ σε βρήκα στο σεργιάνι, έ. π. / με τις φιλενάδες σου… -Ας ερχόσουνα πουλί μου, έρυ πάλε / κι ας γινόσουνα παπί / είχα ρούχα να σ’ αλλάξω, έ. π. / πάπλουμα να σκεπαστείς / και κορμάκι ν’ αγκαλιάσεις, έ.π. / μέχρι να το βαρεθείς…»

Αργά το απόγευμα, κατά την αναχώρησή μας, η Ερατώ σημείωσε και πρότεινε: Ήταν η ωραιότερη εκδήλωση από όσες παρακολουθήσαμε εφέτος. Άλλο κέφι και άλλη χάρη έχουν οι Πλωμαρίτισσες και οι Πλωμαρίτες.

Είναι όλοι χορευτές, τραγουδιστές, ποιητές με έκδηλο χιούμορ, ιδιαίτερα προσηνείς και πάντα με ευχάριστη διάθεση. Να πάμε στις αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι σε Ακράσι, Μπουρό και Παλαιοχώρι, αλλά και στο επόμενο κοινό γλέντι τους, του χρόνου στην Αθήνα, που εύχομαι να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των Πλωμαρίτικων Συλλόγων Αττικής, για να χορέψουμε και τραγουδήσουμε το «Έρυ πάλε» όλοι μαζί!

Αριστείδης Κυριαζής

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here