Home Θρησκευτικές Εκδηλώσεις Βίντεο: Το έθιμο της Δευτερανάστασης(Το ποτήρι) στο Πλωμάρι

Βίντεο: Το έθιμο της Δευτερανάστασης(Το ποτήρι) στο Πλωμάρι

949
1

Δείτε σε βίντεο το τοπικό έθιμο της Δευτερανάστασης, το οποίο είχε καθιερωθεί από τους προγόνους μας προς τιμήν των ναυτικών από την περιοχή μας οι οποίοι ήταν μακριά από το Πλωμάρι και γίνεται την Κυριακή το απόγευμα μια μέρα μετά την Ανάσταση.

Οι ιερείς ανεβαίνουν στη βεράντα στο σπίτι στο Eso Papas δίπλα από το κτίριο της ΔΕΗ και από εκεί ένας από αυτούς, συνήθως ο πρωτόπαπας και στην προκειμένη περίπτωση ο Ευστάθιος Μεταξής, μετά τη δοξολογία αφού πρώτα όλοι ιερείς και πολιτικοί πιουν κρασί από γυάλινο ποτήρι που είναι προσαρμοσμένο σε ένα ασημένιο ποτήρι, στη συνέχεια αφαιρεί το γυάλινο και ρίχνει το ασημένιο προς το πλήθος και αυτός που θα το πιάσει θεωρείται ο τυχερός του Πλωμαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά δεν υπήρχε μικροφωνική εγκατάσταση στο χώρο όπου λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.

Φωτογραφίες & Βίντεο: Μανώλης Λαγουτάρης, Γιάννης Καβαρνός και Δημήτρης Μαλλιαρός.

Το βίντεο και ακολουθούν και φωτογραφίες

Φωτογραφίες

deuteranastasi-2015-1

IMG_0219

IMG_0223

IMG_0227

deuteranastasi-2015-2

deuteranastasi-2015-3

deuteranastasi-2015-4

deuteranastasi-2015-5

deuteranastasi-2015-6

deuteranastasi-2015-7

deuteranastasi-2015-8

deuteranastasi-2015-11

deuteranastasi-2015-12

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ SITE ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΠΛΩΜΑΡΙΤΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΤΕ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΕΙΤΕ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here