Home Ανακοινώσεις Στάση εργασίας την Τετάρτη 24/6/2015 στα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ Λέσβου

Στάση εργασίας την Τετάρτη 24/6/2015 στα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ Λέσβου

781
1

Στις 16/6/15 εστάλη έγγραφο – εντολή από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, σε όλα τα κέντρα Υγείας της αρμοδιότητας της (Πειραιάς και όλα τα νησιά του Αιγαίου) και ενώ επίκειται καλοκαιρινή περίοδος, κατά την οποία αυξάνονται κατά πολύ τα περιστατικά σε όλα τα κέντρα υγείας της 2ης Υ.Πε. λόγω τουριστικής κίνησης, στο οποίο καλούνται οι διευθυντές των κέντρων υγείας να προβούν σε τραγικές μειώσεις του αριθμού των γιατρών που καλύπτουν την εκάστοτε εφημερία . Στο κέντρο υγείας Πλωμαρίου κατά την παρούσα φάση εφημερεύουν 2 γιατροί σε ενεργή εφημερία και 1 σε εφημερία μικτή (μισή ενεργή – μισή ετοιμότητας ) ή εφημερία ετοιμότητας. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση της 2ης Υ.Πε. στην οποία γίνεται σαφές ότι ο λόγος που την επιβάλλει είναι καθαρά δημοσιονομικός, στο κέντρο υγείας Πλωμαρίου θα εφημερεύει 1 γιατρός σε ενεργή εφημερία και 1 σε εφημερία ετοιμότητας. Καταργούνται επίσης οι εφημερίες του παιδιάτρου, της οδοντιάτρου και της μικροβιολόγου. Παράλληλα οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι μόνο τρεις, εδώ και ένα χρόνο και η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έρθουν να ενισχύσουν την περίοδο του Ιουλίου – Αυγούστου οδηγοί του ΕΚΑΒ όπως έγινε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τραγική έλλειψη ακόμα και σε απλά υλικά ( πχ γάζες,χαρτοσέντονα, χαρτοβάμβακα, συστήματα έγχυσης ορών, επιδεσμικό υλικό κλπ) κάνουν το κέντρο υγείας να μοιάζει με περιφερειακό ιατρείο 24ωρης εφημέρευσης. Η εφημερία καθίσταται επισφαλής και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό που οδηγείται σε υπερεντατικοποίηση εργασίας με αναπόφευκτη την αύξηση των ιατρικών λαθών. Άνθρωπος που εργάζεται επί 24 ώρες, μόνος του χωρίς άλλη βοήθεια συναδέλφου – χωρίς περίοδο ανάπαυσης είναι προφανές ότι θα κάνει λάθη. Και όλα αυτά απλήρωτος για 6ο συνεχόμενο μήνα.(Καλά που διώξαμε τα μνημόνια και είδαμε και μια άσπρη μέρα!) Σε περίπτωση διακομιδής (κάτι που το καλοκαίρι μπορεί να συμβαίνει 2 και 3 φορές την ημέρα θα καλείται ο ιατρός ετοιμότητας στο κέντρο υγείας. Με δεδομένο ότι μια διακομιδή μπορεί να κρατήσει περί τις 2,5 – 3 ώρες αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η εφημερία θα είναι στην ουσία σχεδόν ενεργή, απλά θα αποζημιώνεται με το 1/3 των χρημάτων της έτσι και αλλιώς κακοπληρωμένης εφημερίας των γιατρών του ΕΣΥ.

Ακολουθεί η απόφαση της συνέλευσης των ιατρών των κέντρων υγείας Λέσβου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/6/15 στην Καλλονή Λέσβου. Καλούνται όλοι οι κάτοικοι και οι συλλογικοί φορείς να βοηθήσουν στον αγώνα μας για φρενάρισμα της κατρακύλας την οποία έχει πάρει συνολικά το ΕΣΥ και ειδικότερα το κέντρο υγείας Πλωμαρίου.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι συνδικαλιστικός! Αφορά στην ποιότητα της πρωτοβάθμιας υγείας της περιοχής μας, στην υγεία όλων μας!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, δίνει τη χαριστική βολή στο σύστημα εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας της Λέσβου και κατεδαφίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας των νησιών του Αιγαίου. Με εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας διατάσσετε η άμεση και δραματική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας της Λέσβου να εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και ένα άλλος να είναι σε ετοιμότητα. Όμως ένας γιατρός είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), να πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής. Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή η εντατικοποίηση της δουλειάς θα οδηγήσει στην σωματική κατάρρευση των γιατρών, θα αυξήσει τα ιατρικά λάθη και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των ασθενών. Με δεδομένο πως δεν προβλέπεται εφημερία ετοιμότητας στους αγροτικούς γιατρούς, ουσιαστικά οι αγροτικοί γιατροί αφήνονται να εφημερεύουν χωρίς την την εκπαιδευτική υποστήριξη και την άμεση επίβλεψη ειδικού γιατρού, να αντιμετωπίζουν δυνητικά περίπλοκα περιστατικά. Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα Κέντρα Υγείας, θα αποτελέσει αντικίνητρο για την προσέλευση νέων συναδέλφων και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες ελλείψεις γιατρών. Είναι εντυπωσιακό πως η εντολή περικοπής των προγραμμάτων εφημεριών δίνεται ΤΩΡΑ, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Ζητείται η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών – καθαρά για οικονομικούς λόγους όπως ομολογείται στο έγγραφο της 2ης ΥΠΕ – τώρα που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών !

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εφημερεύουμε, απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, καθώς δεν μας έχει καταβληθεί ούτε το ποσό των εφημεριών του πρώτου τριμήνου, που έλαβαν οι συνάδελφοι μας στα Νοσοκομεία. Ο εμπαιγμός μας συνεχίζεται. Ακόμα δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση των εφημεριών μας. Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να μην πληρωθούμε τις εφημερίες μας στο τέλος του Ιουνίου και όταν πληρωθούν, να καταβληθούν με μεγάλες περικοπές. Εργαζόμαστε σε πραγματικά άθλιες συνθήκες, με τρομαχτικές ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν με τεράστια κενά σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, παρασκευαστές, ειδικευμένους και αγροτικούς γιατρούς. Αρκετά Κέντρα Υγείας έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία των μικροβιολογικών και ακτινολογικών τους εργαστηρίων, ενώ σε όλα λείπουν υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια εργαστηρίων, γραφική ύλη, είδη υγιεινής. Με την τρομακτική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών τα Κέντρα Υγείας, στην ουσία υποβαθμίζονται σε αγροτικά ιατρεία 24ωρης ετοιμότητας, με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους γιατρούς και κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.

Τα μέχρι τώρα δείγματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν δείχνουν να διαφοροποιείται από την μνημονιακή πολιτική. Ο μαζικός ξεσηκωμός απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική, όχι μόνο των γιατρών και των εργαζομένων της υγείας αλλά και των τοπικών κοινωνιών μπορεί να ανατρέψει την νέα επίθεση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Για να ενισχυθεί με κρατική χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα υγείας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, χρειάζεται ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και άμεση παύση πληρωμών
του χρέους. Χρειάζεται να πάμε κόντρα στην κυβερνητική πολιτική της υποταγής και της διαχείρισης, να ανατρέψουμε, τα παλιά και τα νέα μνημόνια, που έρχονται. Καλούμε τον λεσβιακό λαό σε κοινούς αγώνες.

Απαιτούμε:

Άμεση καταβολή χωρίς περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών του 2015 στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου. Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012.
Να ανακληθεί η απαράδεκτη εντολή της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα Κέντρα Υγείας. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία των Κέντρων Υγείας, του Νοσοκομείου και του Π.Ε.Δ.Υ. Αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου.
Να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να εφαρμοστεί 24ωρη εφημερία στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ).
Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.
Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς προϋποθέσεις.
Αποφασίζουμε προειδοποιητική 4ωρη Στάση Εργασίας στα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης την Τετάρτη 24 Ιουνίου, από τις 9πμ ως τις 1μμ. Αν δεν πληρωθούμε τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου, χωρίς περικοπές ως τις 27 Ιουνίου, ξεκινάμε ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 29 Ιουνίου.
Καλλονή, 19 Ιουνίου 2015

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. επιπροσθετως δεν υπαρχουν ολα τα αντιδραστηρια ωστε να γινονται ολες οι βιοχημικες και απλες εξετασεις στο μικροβιλογικο εργαστηριο,επισης δεν γινονται απλες ακτινολογικες εξετασεις εδω και πολυ καιρο…….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here