Home Άρθρα Οικονομικοί Δολοφόνοι και Φιλοξενία – Άρθρο για το δημοψήφισμα

Οικονομικοί Δολοφόνοι και Φιλοξενία – Άρθρο για το δημοψήφισμα

682
2

*Γράφει ο συνδημότης μας Γιώργος Παλαιολόγος. Αγαπητοί Αναγνώστες, Ο ελληνικός λαός βρίσκετε στο σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του αλλά και για την ίδια την ύπαρξη της εθνικής υπόστασης του. Με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να προβεί σε πράξη που εν δυνάμει υποδηλώνει την ρήξη με τους δανειστές, είναι βέβαιο ότι το εν λόγω κατεστημένο θα επιχειρήσει να διαλύσει όλες τις αντιστάσεις του λαού και κυριολεκτικά να ξευτιλίσει την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Οι επιλογές της κυβέρνησης εξ’ αρχής ήταν οι εξής:

1. Παραμονή στην Ευρωζώνη με τήρηση των δανειακών συμβάσεων, και νέα μνημονιακή πολιτική. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να ζητήσει ένα πρόγραμμα ελαφρύτερο και ενδεχομένως μια από-μείωση του χρέους, και ενδεχομένως κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος.

2. Στάση πληρωμών εντός ευρώ με πιθανολογούμενη την λειτουργία παράλληλου νομίσματος.

3. Στάση πληρωμών, έξοδος από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις α. Η εισαγωγή της νέας δραχμής με την τρέχουσα τραπεζική μορφή δηλαδή του χρεωστικού νομίσματος και β. με εισαγωγή της δραχμής ως πλήρες νομίσματος (βλέπε πχ. ασημένια δραχμή ή δραχμή συνδεδεμένη με αξία εμπορεύματος).

4. Έξοδος από την Ευρωπαϊκή ένωση.

Ας δούμε λίγο και την πολιτική γεωγραφία των εναλλακτικών. Την 1η λύση προτείνουν οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και με παράλληλο νόμισμα το ΛΑΟΣ. Την 3η λύση προτείνουν το ΕΠΑΜ του Καζάκη, το Σχέδιο Β του Αλαβάνου, η Δραχμή 5* του Κατσανέβα και μέρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Λαπαβίτσας. Εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκετε σε δίλημμα. Ενώ ξεκίνησε με πρόθεση να ανατρέψει την 1ης εναλλακτική, μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα μάλλον διολισθαίνει στην 2η εναλλακτική αλλά με απειλή εξόδου από την ευρωζώνη. Την 4η λύση προτείνουν τα ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εν μέρη η Χρυσή Αυγή.

Στο παρόν κείμενο δεν είναι η πρόθεση μου να αναλύσω το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Γενικώς θεωρώ εδώ και 5 χρόνια ότι είναι διχαστικό, όσο και η διελκυστίνδα μνημόνιο αντι-μνημόνιο, διότι κανένα από τα δύο διλήμματα δεν παράγει στρατηγική διαχείρισης της μικροοικονομίας (δηλαδή της καθημερινότητας). Σκοπός μου είναι να αναδείξω κάποιες επιλογές που υπάρχουν, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ενδεχομένως τις επόμενες ώρες –δεδομένου ότι το Eurogroup ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την επέκταση του προγράμματος(μνημόνιου) στήριξης της ελληνικής οικονομίας και επομένως αίρετε η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, που σημαίνει παύση της χρηματοδότησης των από τον μηχανισμό ELA – οι έλληνες θα κυριευθούν από μια ανασφάλεια και θα τρέξουν στις τράπεζες και τα ATM για μαζικές αναλήψεις. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε τουριστική περίοδο και η οικονομία μας στηρίζετε σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Επομένως, πρέπει πρωταρχικώς να προφυλαχτεί η απρόσκοπτη συνέχεια των διακοπών των τουριστών στην Ελλάδα Γι αυτό είναι αναγκαία η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να προστατευτούν οι ευρωπαίοι κυρίως τουρίστες αλλά κυρίως να δείξουμε στην Ευρώπη ότι εκτός από την δημοκρατία που υπερασπιζόμαστε στο όνομα του ελληνικού λαού, οι Έλληνες διδάσκουν φιλοξενία ακόμα και στους ‘κατακτητές’.

Επομένως θα πρέπει η υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά μαζί με τον υπουργό Οικονομικών (λόγω και αναγνωρισιμότητας στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη) να προβεί σε διάγγελμα στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο λαό και να τους εφησυχάζει για την δυνατότητα διεξαγωγής των διακοπών τους στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα. Προβαίνοντας παράλληλα στα επόμενα βήματα:

α. Λειτουργία ΑΤΜ αποκλειστικά για τουρίστες, β. παρότρυνσή τους να πληρώνουν στην Ελλάδα με μετρητά διευκολύνοντας το έργο της κυβέρνησης απέναντι στους οικονομικούς δολοφόνους, και γ. παροτρύνοντας τους επαγγελματίες του τουρισμού να απαιτούν τις πληρωμές τους με εμβάσματα σε ελληνικούς λογαριασμούς του εξωτερικού ή με check τραπεζών του εξωτερικού ή με μετρητά.

Με αυτόν τον τρόπο ο Τουρισμός θα βοηθήσει στην δημιουργία αποθεματικών σε ευρώ που θα καλύψει το κενό της έλλειψης ρευστότητας από τον ELA.

Περαιτέρω ο ανεξάρτητων ευρωβουλευτής κος Μαριάς ζητάει από την κυβέρνησης να αιτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητήσει από την ΕΚΤ την πληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ (βάση κανονισμού του 1993 που χρησιμοποίησε και η Ιταλία όταν κεντρικός τραπεζίτης στην Ιταλία ήταν ο κος Ντράγκι) ώστε να αποφευχθεί τουλάχιστον σε αυτήν την φάση, και η παύση πληρωμών αλλά και να αναγκαστούν οι ευρωπαίοι να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της ρευστότητας μέσω ELA.

Ο δρόμος που έχει χαράξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -παρότι δεν έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα γραφής τους πρώτους πέντε μήνες της διακυβέρνησης- είναι δύσκολος αλλά και έξυπνος. Κάτι μου λέει ότι ο Βαρουφάκης – που επίσης δεν του έχω εμπιστοσύνη σε θέματα καθημερινότητας και πρακτικών λύσεων για τους ιδιώτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- έχει ΄παίξει’ με θεωρίες παγκόσμιου ‘λογισμικού’. Αυτό σημαίνει ότι τα βήματα προς την σύγκρουση έχουν ακολουθηθεί μυστικά αλλά συστηματικά (επικοινωνία με χώρες που μπορούν να καλύψουν κενά μας μετά από μια πτώχευση – όπως Ινδία (φάρμακα), Ιράν (ενέργεια), Ρωσία-Κίνα (άμυνα), Βραζιλία (τρόφιμα) αλλά και οι BRICS ως οικονομικό forum.

Όμως το πιο σημαντικό είναι, ότι οι έλληνες έχουν αναλήψεις περί τα 43 δις σε μετρητά και άλλα έχουν φύγει στο εξωτερικό σε ελληνικά συμφέροντα και επομένως είναι προστατευμένα. Το σατανικότερο όλων είναι, ότι οι δανειστές χρηματοδοτούν θέλοντας και μη μέσω του ELA τις ελληνικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες σε περίπτωση στάσης πληρωμών και χρεοκοπίας οι ευρωπαίοι θα χάσουν περί τα 115δις ευρώ! Γι αυτό κιόλας η κυβέρνηση δεν θέτει θέμα περιορισμού κίνησης κεφαλαίων(capital. control) διότι όσο υπάρχει ο ELA μεγαλώνει το ρίσκο των δανειστών και μειώνετε αυτό των ελλήνων πολιτών. Προϋπόθεση εδώ είναι να μην αναλάβει το κράτος το βάρος της χρεοκοπίας (βλέπε Ισλανδία).

Ανακεφαλαιώνοντας, το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο και επομένως οποιαδήποτε πολιτική επιχειρηθεί εντός η εκτός ευρώ δεν μπορεί να συνεισφέρει στην βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην άρση των βαρών από τις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας. Εφ’ όσον οι ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν το κοινό νόμισμα, τότε το επόμενο βήμα είναι η έξοδος από το ευρώ αλλά κυρίως η επιστροφή στο πλήρες νόμισμα της νέας δραχμής. Αναγκαία τότε θα είναι εκτός από την μονομερή διαγραφή του χρέους, και εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Λογιστικό έλεγχο των συστημικών τραπεζών, η άμεση μαζική (άνω των 200.000 νέων) πρόσληψη εργαζομένων στους κρίσιμους τομείς της Άμυνας και της Αμυντικής βιομηχανίας, της Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής και της Υγείας έστω και για μεταβατική περίοδο 3-5 ετών. Ενώ ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα στον τομέα του τουρισμού, πολιτισμού και ναυτιλίας( και άλλους τομείς), που αποτελούν τις παραδοσιακές και στρατηγικές μορφές της οικονομίας μας.

Εκτιμώ ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ έχουν αποφασίσει να πάνε στην ρήξη θα προσπαθήσουν αν γίνετε να παρατείνουν το υπάρχον καθεστώς για λίγο καιρό ακόμα ώστε ενδεχομένως να τύχουν ευνοϊκότερου περιβάλλοντος στο νότο, κυρίως λόγω Podemos στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο, αλλά και στην ανάπτυξη κινημάτων μεταξύ των πολιτών που θα θελήσουν να αποτρέψουν την λογική της λιτότητας στην Ευρώπη.

Τέλος απαντώντας στο προφανές ερώτημα ποιες οι συνέπειες του Ναι ή του Όχι και γιατί το φέρνει η κυβέρνηση, πιστεύω τα κάτωθι. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να βρεθούν σε μια καλύτερη θέση που θα αξιοποιηθεί στην διαπραγμάτευση σε ενδεχόμενο πανηγυρικού Όχι, αλλά το μυστικό σχέδιο είναι να ‘προβοκάρει τους έλληνες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν θετικά το ενδεχόμενο της επιστροφής της δραχμής'(Analyst team, 2015).

Επομένως πάμε να ψηφίσουμε με χαρά την επόμενη Κυριακή, έχοντας στο μυαλό μας τρεις αξίες:

α. την δημοκρατία,

β. την ελευθερία

γ. την εθνική αξιοπρέπεια.

Και να μην φοβόμαστε ούτε την σύγκρουση με τους τοκογλύφους-δανειστές, ούτε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και φυσικά ούτε της χρεοκοπίας. Και προσοχή όχι ακρότητες και διχόνοιες, και με το ναι και με το όχι μονιασμένοι και αγαπημένοι ενάντια στον κοινό εχθρό τον τοκογλύφο.

ΟΧΙ στους τοκογλύφους δανειστές
ΝΑΙ στην Ελληνική φιλοξενία
ΝΑΙ στην επιστροφή στην πλήρη δραχμή

Γιώργος Παλαιολόγος
Επίκουρου Καθηγητή Οικονομίας και Διοίκησης

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. Είναι αξιοπρέπεια και περηφάνια οι εικόνες της καθημερινότητας μας;;δεν ντρέπονται οι πολιτικοί απατεώνες που μας ξεγέλασαν και απέσπασαν την ψήφο μας;; τώρα αποκαλύπτουν την πραγματικότητα;;τώρα λένε ότι για όλα φταίνε οι τοκογλύφοι ;; τώρα που έφτασαν τη χώρα στη χρεωκοπία προσπαθούν να παρασύρουν το λαό σε διχασμό;;τη τελευταία στιγμή θυμήθηκαν το δημοψήφισμα; και ποιο είναι το ερώτημα;θέλετε φόρους 12 δισ ή θέλετε φόρους 8 δισ; και ποιος θα απαντήσει θέλω φόρους;σαν δεν ντρέπεστε λιγάκι, είσαστε χειρότεροι από τους πολιτικούς μαυρογιαλούρους και τάξατε στο κόσμο ενώ ξέρατε ότι δεν μπορούσατε, σαν τον γιωργάκη που είπε λεφτά υπάρχουν..λίγη ντροπή πολιτικέ απατεωνίσκο και λίγη τσίπα χρειάζεται για να σηκωθείς να φύγεις αμέσως ώστε να μαζευτούν όσο μπορούν τα κουρέλια που δημιούργησες μετά από 5 μήνες απραξίας ,δημιουργικής ασάφειας,ουαου και δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης… φύγε όσο είναι δυνατό πιο γρήγορα κάθε μέρα που μένεις στην εξουσία βυθίζεις τη χώρα πιο βαθιά στη καταστροφή και το λογαριασμό θα τον πληρώσουμε εμείς και όχι εσύ…και κάτι για τον κ Πάνο.οι πρώην στα 4 και οι νυν στα 4 αλλά και με οθωμανικό… έτσι όπως το πάτε η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η χρυσή αυγή…δεν ντρεπόμαστε..ζητώ συγνώμη για την αγανάκτηση αλλά για μένα υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια είναι πρώτα το να έχεις να ταίσεις τα παιδιά σου,ευχαριστώ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here