Home Άρθρα “Μάχη” για τους πλειστηριασμούς – Αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

“Μάχη” για τους πλειστηριασμούς – Αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

782
2

Άρθρο του Παναγιώτη Στάθη από το Capital.gr Το “σχέδιο Χαμηλοθώρη” (της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υπό τον Ιωαν. Χαμηλοθώρη), δηλαδή τις προτεινόμενες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τις οποίες δεν πρόλαβε να περάσει η κυβέρνηση Σαμαρά επί υπουργίας Χαρ. Αθανασίου, λόγω των πρόωρων εκλογών, προτάσσουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ως την ενδεδειγμένη λύση για την ψήφιση προαπαιτούμενων την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.

Ως γνωστόν στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, αναφέρεται πως την Τετάρτη 22 Ιουλίου θα πρέπει να ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όμως εκεί υπάρχουν δύσκολα μονοπάτια αφού η παρούσα κυβέρνηση είχε διαφωνήσει κάθετα με τις αλλαγές (όπως και οι δικηγόροι) θεωρώντας πως στο ζήτημα της αναγκαστικής εκτέλεσης και των πλειστηριασμών ουσιαστικά ευνοούνται οι τράπεζες έναντι των πολιτών.

Δημοψήφισμα

Για το συγκεκριμένο σχέδιο Χαμηλοθώρη- το οποίο αποτελεί για τα τεχνικά κλιμάκια βάση συζήτησης- οι δικηγόροι όλης της χώρας είχαν διενεργήσει δημοψήφισμα και με ποσοστό 94% είχαν ξεκινήσει απεργία διαρκείας θεωρώντας ότι (στους πλειστηριασμούς) αφαιρεί ουσιώδη δικαιώματα των οφειλετών έναντι των τραπεζών. Αυτή ήταν η πρώτη ένσταση και η δεύτερη αφορούσε κυρίως τη λεγόμενη “δίκη χωρίς μάρτυρες” (πρωτόδικη δίκη χωρίς αποδείξεις και μόνο με έγγραφες καταθέσεις για επιτάχυνση της δικαιοσύνης) μέτρο το οποίο δεν δέχονταν επουδενί. Σε αυτά τα ζητήματα αντίθεση είχε εκφράσει και ο νυν υπουργός Νικ. Παρασκευόπουλος ξεκινώντας τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον Αρεοπαγίτη Δημ. Κράνη, η οποία όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της.
Όμως το τελικό σχέδιο πρέπει άμεσα να αποσταλεί στην Κομισιόν και μετά να περάσει την Τετάρτη στη Βουλή για ψήφιση με την ηγεσία του υπουργείου και τους θεσμούς (κατά πληροφορίες) να έχουν διαφορετική προσέγγιση κυρίως στο θέμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών και όχι τόσο στη δική χωρίς μάρτυρες.

Τι έλεγε

Οι θεσμοί φέρονται να προσεγγίζουν περισσότερο την άποψη του σχεδίου Χαμηλοθώρη.
Σε αυτό:

– Στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών στους πλειστηριασμούς.

– Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας λόγω χρεών σε εργαζόμενους, ΙΚΑ, εφορία, προμηθευτές και τράπεζες και κατά το χρόνο αυτό έχει ένα ακίνητο που θα βγει σε πλειστηριασμό, μειώνεται δικαίωμα των εργαζομένων που παλαιότερα είχαν το προνόμιο να εισπράξουν τα δεδουλευμένα, αφού η ικανοποίηση της απαίτησης μπορεί να φτάσει μόλις το 23%, ενώ των τραπεζών αγγίζει το 65% (σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίου όπως λένε νομικοί)

– Αυξανόταν η έννοια του όρου κατάσχεσης αφού δεν ίσχυε πλέον η περιοριστική αρίθμηση ακατάσχεστων πραγμάτων και αντικαθίστατο με μια αόριστη έννοια.

– Οι προθεσμίες σε βάρος του οφειλέτη για να σταματήσει την κατάσχεση μειώνονταν αισθητά.

– Ο πλειστηριασμός ακινήτου θα γινόταν με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία και συνεπώς τα ακίνητα θα φορολογούνταν με βάση την αντικειμενική αξία τους και θα εκπλειστηριάζονταν με βάση την εμπορική!

Πηγή: www.capital.gr

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
    Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχουν μόνο μία δυνατότητα να λυτρώσουν την χώρα και να λυτρώσουν και τους εαυτούς τους: Να ανατρέψουν τώρα τον προδότη Τσίπρα από το κόμμα τους και συνεπώς και από την πρωθυπουργία και να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός που θα οδηγήσει την χώρα εκτός μνημονίων.

    Τα τοπικά μέλη να καθορίσουν την στάση τους,να μην κρύβονται.

  2. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εσπευσμένη και προαπαιτούμενη τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επιβλήθηκε μεταξύ των άλλων, γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι του λαού. Και σ’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει όση αντίσταση μπορεί να χωρέσει. Αλλά το να απαιτούμε ΤΩΡΑ την ανατροπή του Τσίπρα, για να έρθει ένας άλλος πρωθυπουργός να μην τον εφαρμόσει, είναι λόγια στον αέρα, για αυτοϊκανοποίηση.
    Ποιος και πως.
    Αυτή η βουλή, δεν μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση, εκτός αν συμπράξουν ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτή η σύμπραξη υπάρχει και σήμερα εν τοις πράγμασιν.
    Και άλλος πρωθυπουργός να μπει επικεφαλής της θα είναι κάποιος Παπαδήμας ή Πικραμένος.
    Αν ο άλλος πρωθυπουργός θα είναι αποτέλεσμα επανάστασης, αυτό δεν μπορώ ούτε να το φαντασθώ. Επειδή ούτε ώριμες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί, ούτε λαός πρόθυμος για επαναστάσεις υπάρχει. Επομένως προς τι ο πολύς θόρυβος; Έτσι για να περνάμε την ώρα μας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here