Home Άρθρα Με ένα πλοίο νέοι επιχειρηματίες ανάμεσα τους και ο Β. Σοφιαδέλλης βοηθούν...

Με ένα πλοίο νέοι επιχειρηματίες ανάμεσα τους και ο Β. Σοφιαδέλλης βοηθούν πρόσφυγες

1100
1

Αυξημένη άφιξη προσφύγων εκτός από τη Λέσβο και την Κω έχει και η Σάμος, εκεί βρέθηκε το πλοίο Startupboat, που βοηθάει τους πρόσφυγες-μετανάστες, του οποίου μέλος πληρώματος είναι και ο Πλωμαρίτης από τη Νότια Αφρική, Βασίλης Σοφιαδέλης.

Η εφημερίδα “Καθημερινή” φιλοξενεί δηλώσεις των μελών του πληρώματος, για τα προβλήαμτα των προσφύγων και τη βοήθεια που προσφέρεται στους πρόσφυγες.

Με ένα πλοίο νέοι επιχειρηματίες βοηθούν πρόσφυγες

vasilis-sofiadelis«Έχω εντυπωσιαστεί από τη στάση της τοπικής κοινωνίας έναντι των προσφύγων, ειδικά αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα», σχολιάζει ο κ. Βασίλης Σοφιαδέλλης, ιδρυτής των Visions2Ventures και Silicon Cape στη Νότια Αφρική, μέλος του πληρώματος του Startupboat. To εν λόγω πλοίο «ναύλωσε» η Ελληνογερμανίδα Paula Schwarz, ιδρύτρια του The Exponential Network, με νέους επιχειρηματίες, επενδυτές και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με στόχο να διερευνήσουν το μεταναστευτικό στα πέριξ της Σάμου.

«Μία και δύο γενιές χάνονται, καθώς σπαταλούν τον χρόνο τους περιμένοντας την καταγραφή, το επόμενο πλοίο, το άσυλο, μια δουλειά που ίσως δεν έρθει», σχολίασε η Franziska Petersen, μάνατζερ στο Facebook Ireland. Όπως περιγράφουν οι 20 συμμετέχοντες, συνάντησαν μετανάστες υψηλών προσόντων, «γιατρούς, δικηγόρους, που αναγκάστηκαν να αφήσουν τη Συρία εξαιτίας του πολέμου». Φυσικά και πολλούς άλλους που ακόμα βρίσκονταν στα πρώτα βήματα μιας εν δυνάμει σταδιοδρομίας. «Εχουμε ξεκινήσει από τον Μάρτιο, με έδρα το Πανεπιστήμιο Wings, στο Βερολίνο, τη λειτουργία ενός Πανεπιστήμιου για Πρόσφυγες», εξηγεί ο ιδρυτής του, κ. Vincent Zimmer. «Προσφέρονται πέντε πεδία σπουδών, στα οποία τα πρώτα δύο χρόνια η φοίτηση γίνεται διαδικτυακά και το τρίτο σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια». Ηδη έχουν εγγραφεί 15.000 φοιτητές, 80% των οποίων είναι Σύροι. «Η πλειονότητά τους είναι άνδρες από 22 έως 27 χρόνων. Πολλοί έχουν σπουδάσει στην πατρίδα τους, οι περισσότεροι, όμως, διέκοψαν τις σπουδές τους εξαιτίας του πολέμου».

Το εν λόγω πρόγραμμα αναζητά συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας. «Συνεργαζόμαστε ήδη με δέκα στη Γερμανία, δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στην Τουρκία, ένα στην Κίνα, κ.α.». Τα πρώτα δύο χρόνια δεν απαιτούνται νομιμοποιητικά έγγραφα, το τρίτο, ωστόσο, χρειάζεται κρατικό έγγραφο ή πιστοποιητικό από διεθνή οργανισμό που να πιστοποιεί ότι ο φοιτητής είναι πρόσφυγας. Δίδακτρα δεν υπάρχουν, «μόνον η προϋπόθεση οι απόφοιτοι, εφόσον εργάζονται με εισόδημα άνω των 25.000 ετησίως, να προσφέρουν 5% σε κοινωφελείς σκοπούς ή να υποστηρίζουν επόμενους πρόσφυγες φοιτητές».

Η πρώτη προσφορά της ομάδας που με το Startupboat «χαρτογράφησαν» το νησί και τις οξείες ανάγκες είναι η πλατφόρμα first contact. Εκεί αναγράφονται στα αγγλικά και στα αραβικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες: το γεωγραφικό σημείο που βρίσκονται, η διαδικασία για παροχή εγγράφων, τηλέφωνα και διευθύνσεις τοπικών Αρχών και άλλων σημείων ενδιαφέροντος (ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ). «Το project είναι εν εξελίξει, περιμένουμε πληροφορίες από Θεσσαλονίκη και Λέσβο ώστε να το εμπλουτίσουμε», σημειώνει η κ. Schwarz. Οι νέοι επιχειρηματίες κρίνουν ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του μεταναστευτικού και στην ορθή απορρόφηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ιωάννα Φωτιάδη Εφημερίδα Καθημερινή

Πηγή: www.kathimerini.gr

Facebook comments:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here