Home Δελτία Τύπου Νέα διατριβή για τον Βενιαμίν Λέσβιο

Νέα διατριβή για τον Βενιαμίν Λέσβιο

431
0

Δελτίο τύπου: Με τον πρόεδρο της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» Ξενοφώντα Μαυραγάνη, συναντήθηκε χθες η δρ Ε. Ι. Αμπατζή, φιλόλογος από την Αγία Παρασκευή, της οποίας η διδακτορική διατριβή με θέμα «Πανταχηκίνητον, το μεταφυσικόν θεμέλιον της κοσμολογίας και της γνωσιολογίας στα στοιχεία της Μεταφυσικής του Βενιαμίν Λεσβίου».

Κατά την συνάντησή τους η κ. Αμπατζή έθεσε στη διάθεση της «Λέσχης» ένα αντίγραφο της διατριβής της, εκφράζοντας την ευχή να γίνει η γνωστοποίηση της επιστημονικής της εργασίας από το πολιτιστικό σωματείο, το οποίο διασώζει και δημοσιοποιεί το επιστημονικό έργο του μεγάλου δασκάλου.

Για την εκπόνηση της διατριβής της η δρ Αμπατζή, έλαβε υπ’ όψη το έργο του Πλωμαρίτη φυσικού Αντώνη Ανδριώτη, τα συμπεράσματα του συνεδρίου του 2009 «Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου» που πραγματοποιήθηκε στο Πλωμάρι με την συνεργασία της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» και του τμήματος φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τις εργασίες των πανεπιστημιακών Ρ.Αργυροπούλου, Π.Νούτσου, Γ.Γραμματικάκη, Κ.Καβαρνού, Π. Πρελορέντζου, Π. Κιτρομηλίδη, Π. Κονδύλη, του λέσβιου συγγραφέα Γ.Βαλέτα και όσων ασχολήθηκαν με την πνευματική προσωπικότητα του σπουδαίου Έλληνα διαφωτιστή και φιλοσόφου.

Ο κ. Μαυραγάνης συνεχάρη και ευχαρίστησε την κυρία Αμπατζή και ανέλαβε την υποχρέωση να εισηγηθεί στο δ.σ. του σωματείου την παρουσίαση της εργασίας της είτε σε ημερομηνία που θα καθορισθεί στις αρχές του επόμενου έτους, είτε στα «Βενιαμίνεια» του 2016, εφόσον συνεργασθεί στην διοργάνωσή τους και ο Δήμος Λέσβου. Η «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» έχει προτείνει επισήμως στον Δήμο την διοργάνωση ανά διετία ή τριετία ημερίδας, με στόχο την ανάπτυξη και προβολή του συγγραφικού και επιστημονικού έργου του Βενιαμίν, που παραμένει άγνωστο στον πολύ κόσμο. Στα πλαίσια αυτής της ημερίδας, εφόσον εγκριθεί, υπολογίζεται να ενταχθεί και να προβληθεί η νέα επιστημονική διατριβή, για το έργο του Βενιαμίν, αντί των φολκλορικών γιορτών που διοργανώνονται κάθε χρόνο, που ήταν έξω και πέρα από την ιδιοσυγκρασία και την στάση ζωής του μεγάλου φιλοσόφου.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here