Home Ενημερώσεις Κλειστή η αγορά του Πλωμαρίου – Μεγάλη η συμμετοχή στη διαμαρτυρία για...

Κλειστή η αγορά του Πλωμαρίου – Μεγάλη η συμμετοχή στη διαμαρτυρία για την αύξηση του ΦΠΑ – Δείτε το ψήφισμα

612
0

Εικόνα πόλης-φάντασμα θύμιζε το Πλωμάρι σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, λόγω της συμμετοχής των πολιτών και φυσικά των επιχειρηματιών που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Αν όχι όλα, σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, καφενεία και εστιατόρια ήταν κλειστά και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συμμετοχές του Πλωμαρίου σε παλλεσβιακές κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Πλωμαρίου απείχαν από τα μαθήματα ως ένδειξη συμπαράστασης.

*Φωτογραφία: Γιώργος Παπαδόπουλος

Ακολουθεί το ψήφισμα που συνυπογράφουν οι φορείς της Λέσβου, ανάμεσα τους και ο Εμπορικός Σύλλογος Πλωμαρίου, ο Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Πλωμαρίου

ΨΗΦΙΣΜΑ – Μυτιλήνη 30 Νοεμβρίου 2016

Αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου, εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά.

Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. –όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει- είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες και δεν αποτελούν κάποιας μορφής προνόμιο.

Ως τέτοιο λοιπόν -και δεδομένου του γεγονότος ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης οικονομικής συγκυρίας- αλλά και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ως τέτοια να καταργείται.

Επισημαίνουμε από κοινού τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όσον αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα στο Βόρειο Αιγαίο για τους κάτωθι λόγους:

• Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επιφέρει σημαντική βλάβη σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά αναντίρρητα έχει πλήξει καίρια το τοπικό τουριστικό προϊόν (ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων , συρρίκνωση τουριστικής περιόδου, ακυρώσεις συνεδρίων κ.α.) . Το εισόδημα που προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού έχει σημαντικά συρρικνωθεί βυθίζοντας συνολικά το τοπικό επιχειρείν.
• Οι επιπτώσεις του δυσανάλογου για τις δυνατότητες μας όγκου των προσφύγων έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι νησιώτες (υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κοινωνικής πρόνοιας, συγκοινωνιακές υπηρεσίες κ.α.) καθώς λόγω της σημαντικής εμπλοκής τους με τη διαχείριση των προσφύγων, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όλες τις περιπτώσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο που –εκτός από νησο-κτόνο- αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014(RSP) θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων κ.α, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση άμεσα να τροποποιήσει το νόμο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ζητούμε την άμεση κατάθεση τροπολογίας η οποία θα εξαιρεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά , οικονομικά και πολιτικά περιοχές.

Οι συνυπογράφοντες φορείς:

Επιμελητήριο Λέσβου
Οικονομικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου
Τεχνικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
Σύλλογος Φοροτεχνικών Λέσβου
Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
Δικηγορικός Σύλλογος Λέσβου
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου
Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου
Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Λέσβου
Σύλλογος Συμβολαιογράφων
Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής
Εμπορικός Σύλλογος Πλωμαρίου
Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
Ένωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου
Ένωση Καταναλωτών Λέσβου
Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Φορέας Τουρισμού Μολύβου
Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού
Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής
Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου
Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Γέρας
Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου
Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Φορέων Μολύβου – Πέτρας για την Επίλυση του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού Προβλήματος
Σύλλογος Ξενοδόχων Πλωμαρίου
Σύνδεσμος Ταξί Μυτιλήνης
Σύνδεσμος Περιφερειακών Ταξί Λέσβου
Σύλλογος Εργοληπτών Νομού Λέσβου

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here