Home Άρθρα Η Απαξίωση του Πλωμαρίου, κάποιοι θέλουν το πολύ 2 Δήμους στη Λέσβο...

Η Απαξίωση του Πλωμαρίου, κάποιοι θέλουν το πολύ 2 Δήμους στη Λέσβο και ποια η αντίδραση μας

2837
0
Πλωμάρι

Γράφει ο Ξενοφών Μαυραγάνης. Έλεγα σε μια πρόσφατη συνέντευξή μου στο ΕΜΠΡΟΣ, πως η επιχείρηση «διάσπαση του Δήμου», δεν μπορεί να αφορά τους Πλωμαρίτες, αφού η λύση είναι δρομολογημένη και ο συνασπισμός όλων των τοπικών δυνάμεων εναντίον του δεύτερου σε πληθυσμό αστικού κέντρου της Λέσβου, δεδομένος. Με πρώτη βεβαίως την Μυτιλήνη.

Αρκετοί αναγνώστες μου είπαν πως υπήρξα υπερβολικός και εν τινι μέτρω ωμός, γιατί είπα αυτό που πράγματι συμβαίνει.

Πρόσθετα βέβαια και την θέση μου, ότι σ’ αυτόν τον εναντίον του Πλωμαρίου συνασπισμό συμβάλλουμε και εμείς οι Πλωμαρίτες και με την αδράνειά μας και με την εξ αυτής προερχόμενη αδυναμία παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα.

Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι» ήρθε η επιβεβαίωση. Σύμφωνα με δημοσιευμένα ρεπορτάζ , αλλά και με άλλες συγκλίνουσες πληροφορίες, ο υπεύθυνος για τα αυτοδιοικητικά της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Τεντόμας, δήλωσε σε σχετική σύσκεψη με τον δήμαρχο Λέσβου, πως η οργάνωσή του τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δύο δήμων στο νησί.

Ο κ. Τεντόμας

Προσωπικά δεν με εκπλήσσει η θέση που εξέφρασε ο κ. Τεντόμας, που απ’ όσο ξέρω είναι κάτοικος Μυτιλήνης και παράγοντας της, υπό την πολιτική έννοια, δεν γνωρίζω όμως αν το θέμα της διάσπασης του δήμου έχει συζητηθεί στις οργανώσεις και πολύ περισσότερο αν ζητηθεί η γνώμη των, όποιων, μελών του ΣΥΡΙΖΑ κατοίκων Πλωμαρίου ή εν πάση περιπτώσει καταγομένων εκ Πλωμαρίου. Ούτε πληροφορήθηκα αν ο κ. Τεντόμας έκανε τον κόπο να επισκεφθεί το Πλωμάρι.

Αν επιβεβαιώνεται η άποψη που εξέφρασε ο κ. Τεντόμας, είναι απολύτως βέβαιο πως η κυβέρνηση, αγνοώντας προφανώς τι σημαίνει το Πλωμάρι για την Λέσβο, θα υιοθετήσει τη γνώμη, του ως φέρεται, υπεύθυνου για τα αυτοδιοικητικά, με αποτέλεσμα να μείνει και πάλι η σημαντική αυτή λεσβιακή επαρχία, εκτός των σχεδιασμών αυτών που, δυστυχώς, καθορίζουν την τύχη του λεσβιακού λαού. Βεβαίως δεν αντέχω στον πειρασμό να ρωτήσω πως ακριβώς επιτελεί τον ρόλο του ο κύριος Τεντόμας, ως υπεύθυνος της αυτοδιοίκησης, όταν εγώ τουλάχιστον στο Πλωμάρι δεν τον έχω δει ποτέ και δεν γνωρίζω πως ακριβώς εξοπλίζεται και πόθεν λαμβάνει τις πληροφορίες, για να την εκφράζει και να καθορίζει. Ούτε βεβαίως αν έχει υπ’ όψη του τα ιστορικά στοιχεία και τον εν γένει ρόλο του Πλωμαρίου στην λεσβιακή ιστορία και ζωή. Ακολουθώντας απλώς τις συνταγές που εκπονούνται στη Μυτιλήνη.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί σχετίζονται με τις πληροφορίες που λαμβάνονται από αυτούς που βρίσκονται στο νησί, γι αυτό και η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, δεν είχε κανένα ορατό αποτέλεσμα, πέραν της ανακοίνωσης της, γνωστής άλλωστε, κυβερνητικής θέσης για διάσπαση του δήμου. Πολύ περισσότερο μάλιστα που ο Γιώργος Πάλλης, ως τοπικός βουλευτής, δεν έχει εκφράσει γνώμη.

Τι θα μπορούσε επομένως να γίνει σ’ αυτή την φάση;

Κατ’ αρχάς η σύμπηξη κοινού μετώπου των, όσων υπάρχουν και διατίθενται, ενεργών πολιτών του Πλωμαρίου, ανεξαρτήτως κομματικών προσανατολισμών, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι σε πολλά σημεία της Λέσβου έχουν συγκροτηθεί επιτροπής και ομάδες πίεσης και του γεγονότος ότι ο νυν δήμαρχος, που υποπτεύομαι ότι θα θελήσει να συνεχίσει την παρουσία του στην αυτοδιοίκηση, προτιμά προφανώς να είναι δήμαρχος δήμου του μισού νησιού και όχι του ενός τρίτου.

Η λήψη απόφασης για άμεση κινητοποίηση, με ενημερώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων, για τα πλεονεκτήματα που θα έχει η δημιουργία του δήμου νότιας Λέσβου, με συγκεκριμένα στοιχεία που να δίνουν την εικόνα της συμβολής του Πλωμαρίου στην οικονομική ζωή του νησιού.

Η διαβεβαίωση των αρμοδίων κυβερνητικών και κομματικών οργάνων, πως θα αντιμετωπίσουν την απόλυτη απόρριψη από το σύνολο του λαού του Πλωμαρίου.

Η ανάληψη σταυροφορίας για την συνεννόηση με τους σκεπτόμενους ανθρώπους των περιοχών Αγιάσου, Πολυχνίτου, Γέρας και Ευεργέτουλα και την μετάδοση σ’ αυτούς-πάντα με στοιχεία- της πεποίθησης ότι η σύμπηξη μετώπου οικονομικού, πολιτιστικού, τουριστικού θα έχει αποτελέσματα θετικά για όλους. Και
τέλος την σοβαρή και ασυμβίβαστη απόφαση όλης της περιοχής Πλωμαρίου για αποχή- ή αυτόνομη κάθοδο- από τις δημοτικές και γενικές εκλογικές διαδικασίες.

Βασική προϋπόθεση για κάποιο θετικό αποτέλεσμα είναι ή σύμπηξη αρραγούς μετώπου, που δε θα είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει και να ενδώσει στις κομματικές πιέσεις, που είναι βέβαιο πως θα ασκηθούν από τους επαγγελματίες όλων των κομματικών μηχανισμών.

Όχι πως διατηρώ σοβαρές ελπίδες για την αλλαγή των ειλημμένων ήδη αποφάσεων, αλλά είναι τουλάχιστον μια ευκαιρία να δείξουμε κάποια στιγμή οι Πλωμαρίτες πως μπορούμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τα δίκαιά μας.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here