Home Ελλάδα Πιθανή η νέα αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά –...

Πιθανή η νέα αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά – Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

1029
0
x-default

Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου έχει πάρει ομόφωνη απόφααση από τις 19 Σεπτεμβρίου 2017 στέλνοντας επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και δηλώσει την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών του Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά είναι μέτρο άρσης των ανισοτήτων και αντιμετώπισης των δυσμενών συνθηκών που η νησιωτικότητα δημιουργεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tvsx.gr είναι πιθανή η αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Ακολουθούν η επιστολή του Περιφερειακού Συμβουλίου και το δημοσίευμα από το Tvxs.gr

Το σχετικό δελτίο τύπου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του στις 19ης Σεπτεμβρίου 2017, ο πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Ροδίτης απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό επιστολή για τη μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίασή του στις 19/09/2017 συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα: «Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου» και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:

Να δηλώσει την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Να επισημάνει ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά είναι μέτρο άρσης των ανισοτήτων και αντιμετώπισης των δυσμενών συνθηκών που η νησιωτικότητα δημιουργεί.

Να προσκαλέσει όλους τους αρμόδιους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου την 12η Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 για συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος».

Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Ροδίτης
Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου
Βορείου Αιγαίου

Και το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα Tvsx.gr για την πιθανή αναστολή στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Τα τέσσερα «φοροδώρα» της κυβέρνησης

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Tvxs.gr Τέσσερα «φορο-δώρα» ετοιμάζει η κυβέρνηση επιδιώκοντας την αναστροφή της υπερφορολόγησης στην οικονομία και την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, μέσα στις επόμενες εβδομάδες έρχονται η κατάργηση φόρων και η αναστολή άλλων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας, αλλά και να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν ετοιμάσει το «πακέτο» των ελαφρύνσεων που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος και περιλαμβάνει:

Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ο φόρος θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 ως ένα από τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην επιβληθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο φόρος ανέρχεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετησία έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ. Αντί όμως της αύξησης των εσόδων ο φόρος προκάλεσε μείωση στα έσοδα κατά 20 εκατ. ευρώ.

Την παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, ο οποίος σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα τίθεται σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά. Ο φόρος ψηφίστηκε το 2013 αλλά η επιβολή του έχει ανασταλεί δύο φορές μία έως το τέλος του 2016 και άλλη μία έως και το τέλος του 2017. Ο φόρος υπεραξίας βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής βαρύνεται με το φόρο μεταβίβασης που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο εφόσον η δεύτερη είναι υψηλότερη.

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση που στοχεύει στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.

Τη νέα αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ εκπνέει στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει νέα αναβολή για την κατάργηση του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ σε 26 νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Χίος, η Λέσβος, η Κως, η Ικαρία.

Πηγή: www.tvxs.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here