Home Δελτία Τύπου Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ και απέδωσε τιμές

Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ και απέδωσε τιμές

1099
0

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ και απέδωσε τιμές. Στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία της αποτελούμενη από τον πρόεδρο, εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου και μέλη της , έγινε δεκτή από τον Κυβερνήτη του θρυλικού θωρηκτού κ. Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο.

Το βίντεο από την επίσκεψη

Ο Πρόεδρος κ. Π. Κουτλής αναφέρθηκε στην προσφορά του θωρηκτού όσον αφορά στην Απελευθέρωση της Λέσβου και αντάλλαξε δώρα τιμής και ανάμνησης με τον κυβερνήτη Σ. Χαραλαμπόπουλο. Κατά την προσφώνησή του σε ένα κλίμα φορτισμένο από χαρά και εθνική περηφάνεια τόνισε τα εξής:

«Κύριε Αρχιπλοίαρχε Σας ευχαριστούμε εσάς, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε αλλά και για την ξενάγηση που θα μας κάνετε στο ναυτικό πλέον μουσείο ΑΒΕΡΩΦ. Προπαντός, όμως, σας ευχαριστούμε γιατί μας δώσατε τη μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση να επισκεφθούμε το πλοίο αυτό, το θωρηκτό πλοίο ΑΒΕΡΩΦ, τη θρυλική ναυαρχίδα του Ελληνικού στόλου, και να αποτίσουμε, ως Λέσβιοι, την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στο πλοίο αυτό, που επικεφαλής του Ελληνικού στόλου και με τον αρχηγό του στόλου τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επάνω, και με τις εντολές του αρχιτέκτονα του έπους των Βαλκανικών Πολέμων, του Ελευθέριου Βενιζέλου, για την κατάληψη της Μυτιλήνης, αναχώρησαν από τον Μούδρο της Λήμνου στις 7 Νοεμβρίου 1912 και το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 1912, ημέρας μνήμης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έφθασαν έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρέπει να σας πω ότι το λιμάνι της Μυτιλήνης τότε ήταν από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου σε κίνηση. Ατμάκατος που αποσπάσθηκε από το πλοίο αυτό έφερε το τελεσίγραφο του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη προς τις τουρκικές αρχές που απαιτούσε την παράδοση της πόλης σε δύο ώρες. Ο τούρκος νομάρχης και διοικητής ζήτησε εικοσιτετράωρη προθεσμία την οποία απέρριψε ο Κουντουριώτης και στις 12.30 έγινε η απόβαση του Ελληνικού στρατού, η κατάληψη της πόλης και η εγκατάσταση των Ελληνικών Αρχών. Αυτά ακούγαμε και εμείς από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και μας δώσατε σήμερα την ευκαιρία, κ. Αρχιπλοίαρχε, με το προσκύνημα αυτό να στείλουμε τη σκέψη μας με ευγνωμοσύνη στη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση του νησιού μας. Αλλά και να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας τις ώρες της ανείπωτης χαράς και αγαλλίασης που έζησαν οι πρόγονοί μας. Ιερή η στιγμή που ένας λαός συναντιέται με τη Λευτεριά. Είναι το ίδιο που συναντιέται με τη ζωή ή το θάνατο.»

Αμέσως μετά ο κ. Κουτλής πρόσφερε εκ μέρους της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης ως ενθύμια της επισκέψεως και δώρα υψηλού συμβολισμού την εικόνα του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ και το βιβλίο-λεύκωμα «Λέσβος 1912-2012, Εκατό Χρόνια Ελευθερίας» εκδ. Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος. Στην αντιφώνησή του ο Κυβερνήτης κ. Χαραλαμπόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Όποτε είχαμε ισχυρό πολεμικό ναυτικό ήμαστε ελεύθεροι. Και το Αβέρωφ είναι η προσωποποίηση του ισχυρού πολεμικού ναυτικού. Το μήνυμα που στέλνει το θωρηκτό είναι ότι το Αβέφωφ αναγεννάται είναι εδώ ζωντανό να μας δείξει από πού ήρθαμε και πού πρέπει να πάμε. Να εμπνεύσει τα νέα παιδιά, να αγαπήσουμε την πατρίδα, να αγαπήσουμε τη θάλασσα, το πολεμικό ναυτικό και αξιοπρεπείς να συνεχίσουμε προς τα εμπρός.»
Ακολούθως ο κυβερνήτης προσέφερε το Θυρεό ως αναμνηστικό της επισκέψεως στο Θωρηκτό πλοίο Αβέρωφ, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη συνέχεια τα μέλη της Παλλεσβιακής Ένωση Θεσσαλονίκης απέδωσαν το τραγούδι “Ζήτω ο Αβέρως” και ο Πρόεδρος έριξε στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των τέκνων της Λέσβου που αγωνίστηκαν το 1912.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του πλοίου .

Όλα αυτά και με την ευκαιρία της 105ης επετείου από την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης που εορτάζουμε την 8η Νοεμβρίου.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here