Home Ελλάδα Αυτοί είναι οι νέοι φόροι του 2018 – Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει...

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι του 2018 – Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο

2236
0

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Newsbeast.gr Στις εισπράξεις φόρων και εισφορών φαίνεται πως στηρίζεται και ο προϋπολογισμός του 2018 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,4% και μείωση της ανεργίας στο 19%.

Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο αλλά ακόμη τα νοικοκυριά δεν τα έχουν βιώσει στην τσέπη τους.

Μέτρα τα οποία έρχονται να προστεθούν στον λογαριασμό που πληρώνουν ήδη οι φορολογούμενοι.

Το 2018 πάντως ξεκινά με την επιβολή ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: Οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος και η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά.

Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018 από το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 951 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα προ των πυλών είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ για πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν συγκεκριμένα τα εξής:

Τέλος η έκπτωση για ιατρικές δαπάνες. Καταργείται η έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Λόγω της κατάργησης αυτού του μικρού ποσοστού έκπτωσης η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία διενεργείται επί των μισθών και των συντάξεων άνω των 650-700 ευρώ τον μήνα θα είναι από την 1η-1-2018 αυξημένη κατά 1,52%. Οι απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά μηνιαία εισοδήματα θα είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ για όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά από 1.000 έως 2.000 ευρώ οι μειώσεις των καθαρών αποδοχών, τις οποίες θα προκαλέσει η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος, θα κυμανθούν από 0,5 έως 5,25 ευρώ τον μήνα.

Επιβολή φόρου στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ στα νησιά εξαιρούνται μόνο για 6 μήνες μόλις 5 από τα 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου όπου θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Φόρος στα ξενοδοχεία. Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου και αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, η διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα θα επιβαρύνεται ημερησίως με ποσό 4 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 1,50 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων και 0,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, η διαμονή σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση με 0,50 ευρώ ημερησίως, χωρίς κλιμάκωση.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here