Home Εκδηλώσεις Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου: Καθαρά Δευτέρα, Γιορτή Κούνιας και Κλήδονας

Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου: Καθαρά Δευτέρα, Γιορτή Κούνιας και Κλήδονας

3481
0

Οι παρακάτω εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Ακράσι και αλλού, τις οποίες διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου.

1) ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (19 Φεβρουαρίου) συνεστίσαση στην Ταβέρνα «Οι φίλοι» στο χωριό ΚΑΠΗ.

Είναι μια κινηση του Συλλογου μας για να βρεθουμε από κοντά τα μέλη και οι φιλοι του Συλλογου μας, να γνωρίσουμε ένα άλλο χωριό της Λέσβου και να γευτουμε τα νηστισιμα εδεσματα του μαγαζιου.

2) ΓΙΟΡΤΗ ΚΟΥΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΑΣΙ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Φέτος η Γιορτή της Κούνιας θα γίνει την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ημέρα Τρίτη στο εξωκκλησι στους Αγίους Αναργύρους στο ΑΚΡΑΣΙ, λίγο έξω από το χωριό μας μέσα στα πεύκα.
Θα στολιστεί η πατροπαράδοτη κούνια και θα τραγουδήσουμε τα τραγούδια της κούνιας στον παλιό παραδοσιακό σκοπό.
Θα υπάρχει και στολισμένο γαϊδουράκι για τα παιδιά.
Ο τοπικός μας Σύλλογος θα προσφέρει κρασί, για τους μεγάλους και αναψυκτικά για τα παιδιά. Επίσης θα υπάρχουν μεγάλες ψησταριές με κάρβουνα όπου οι παραβρισκόμενοι θα ψήσουν τα κρεατικά που θα έχουν φέρει μαζί τους.
Σας ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ

3) ΤΑ λαογραφικά έθιμα του Κλήδονα και τα Κάψαλα θα αναβιώσει ο τοπικός μας Πολιτιστικός Σύλλογος το Σαββάτο 23 Ιουνίου και ώρα 6.00 το απόγευμα. στην πλατεία του χωριού.

Μετά τον Κλήδωνα θα ανάψουν οι φωτιές και σύμφωνα με το έθιμο τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς θα καούν και οι πιο τολμηροί, μικροί και μεγάλοι θα πηδήξουν τις φωτιές. Οι φωτιές λέγονται φανοί ή κάψαλα, γι’ αυτό και η ημέρα της γιορτής λέγεται του Αγίου Ιωάννου του Φανιστή, ή του Φωταρά, του Λαμπαδάρη.
Ο Σύλλογος μας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν
ένα όμορφο απόγευμα στο γραφικό ορεινό χωριό το Ακράσι να συμμετάσχουν στην γιορτή του Κλήδονα και τα Κάψαλα παίρνοντας μαζί τους μόνο την καλή τους διάθεση και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους.

Το ΔΣ του Συλλογου

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here