Home Ενημερώσεις Ο καθηγητής Σπ. Μιχαλάκης με καταγωγή από το Πλωμάρι έλυσε έναν από...

Ο καθηγητής Σπ. Μιχαλάκης με καταγωγή από το Πλωμάρι έλυσε έναν από τους γρίφους της Κβαντικής Φυσικής

6526
0

Ο καθηγητής Κβαντομηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, κ. Σπύρος Μιχαλάκης με σπουδές στο κορυφαίο πανεπιστήμιο, MIT, ο οποίος κατάγεται από το Πλωμάρι και τη Κρήτη, μίλησε μέσω Skype στην εκπομπή Alpha Ρεπορτάζ που παρουσιάζουν ο Σπύρος Λάμπρου και η Ράνια Τζίμα, με αφορμή τη λύση που έδωσε σε έναν από τους 13 γρίφους της Κβαντομηχανικής.

Ο Έλληνας καθηγητής που διαπρέπει στην Αμερική, έλυσε έναν από τους 13 γρίφους της κβαντομηχανικής και δεύτερο δυσκολότερο της λίστας. Πρόκειται για το Κβαντικό Φαινόμενο Hall το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχαν λύσει ακόμα και νομπελίστες. Περιχαρείς οι γονείς του, Κώστας και Μυρσίνη, μίλησαν και εκείνοι στην εκπομπή. Να τονίσουμε ότι και τα τρία αγόρια της οικογένειας Μιχαλάκη σπούδασαν με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο MIT.

Ο κ. Μιχαλάκης στις ερωτήσεις των δυο δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής στις απαντήσεις του: Το πρόβλημα που έλυσα ήταν ένα από τα 13 άλυτα προβλήματα μαθηματικής φυσικής που είχαν δοθεί κατά το τέλος της προηγούμενης χιλιετίας. Και το δικό μου το βασικό το δεύτερο στη λίστα, είχε να κάνει με το κβαντικό φαινόμενο Hall.
Το φαινόμενο είχε να κάνει με τη ροή των ηλεκτρονίων μέσα σε ένα μέταλλο όταν υπάρχει ένα μαγνητικό πεδίο και το πρόβλημα που δεν μπορούσαν να καταλάβουν, ήταν το πώς η ροή δεν ήταν γραμμική όταν δυνάμωνε το μαγνητικό πεδίο και άλλαζε η τιμή της.
Απέδειξα πώς ακριβώς ένα κβαντομηχανικό φαινόμενο που συνήθως είναι στα μόρια, εμφανίστηκε στο μακρόκοσμο μας και πως ακριβώς όλα αυτά τα δισεκατομμύρια ηλεκτρόνια ήξεραν ακριβώς πώς να μετακινηθούν όλα μαζί για να βγει το αποτέλεσμα αυτό.

Ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι έπεται στη συνέχεια απάντησε: Να βρούμε τη μέθοδο για το πώς ακριβώς θα καταφέρουμε να “παντρέψουμε” τη κβαντική φυσική και τη θεωρεία του Αϊνστάιν “General relativity”.

Όπως τόνισε η μητέρα του, όνειρο του είναι να συνεχίσει και να τελειοποιήσει τη θεωρεία των πάντων.

Τι είναι το Κβαντικό Φαινόμενο Hall(QUANTUM HALL EFFECT ή Quantum Realm): Όταν ένα ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά μια μεταλλική επιφάνεια μέσα σε ένα κάθετο σε αυτήν μαγνητικό πεδίο τα ηλεκτρόνια εκπτρέπονται προς την άκρη της επιφάνειας δημιουργώντας μια ηλεκτρική διαφορά δυναμικού σε διεύθυνση κάθετη στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πηγή: http://ikaros.teipir.gr/phyche/Talks/TalkKaravolas.pdf 

Το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here