Home Δελτία Τύπου Απάντηση του Πόλιον στον Αντιδήμαρχο Πωμαρίου για το Πολιτιστικό Κέντρο

Απάντηση του Πόλιον στον Αντιδήμαρχο Πωμαρίου για το Πολιτιστικό Κέντρο

1849
1

Συνεχίζεται η δημόσια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Πόλιον” και του Αντιδήμαρχου Πλωμαρίου, κ. Μανώλη Αρμενάκα, σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου που στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο Πλωμαρίου.
Αυτή τη φορά το Πόλιον απαντά στην επιστολή-απάντηση του κ. Αρμενάκα.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

Απάντηση στον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου

Κατάπληξη και λύπη μας προκάλεσε η, άνευ λόγου και αιτίας επίθεση που δέχθηκε ο Σύλλογος ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ και η Πρόεδρός του, από τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΜΕΝΑΚΑ, στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΣΤΟΛΗ μας, που απευθύναμε προς όλους τους αρμοδίους, για να επισημάνουμε το κίνδυνο κατάρρευσης του ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ. Μας προκαλεί κατάπληξη, η αήθης και πρωτοφανής στα χρονικά της ιστορίας των Συλλόγων –τουλάχιστον της Λέσβου – απάντηση του κου Αντιδημάρχου, διότι παρά το ότι, στην ουσία ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς, τις επισημάνσεις μας, εν τούτοις αυτός μας επιτίθεται, με προφανείς ανακρίβειες και άσχετες με το θέμα αναφορές.
Δεν επιθυμούμε να υιοθετήσουμε την τακτική του, που ουσιαστικά επιχειρεί να απαξιώσει ένα Σύλλογο, που προσπαθεί αδιάκοπα για την ανάπτυξη και την ανάδειξή του τόπου μας, με εργαλείο τον Πολιτισμό του.

Περιοριζόμαστε, λοιπόν, μόνο το να δηλώσουμε δημόσια, ότι ούτε μία σειρά από το κείμενο του αντιδημάρχου είναι ακριβής, με εξαίρεση την αγορά των 200 βιβλίων εκ μέρους του Δήμου, προκειμένου να διατίθενται ως δώρα σε σημαντικούς επισκέπτες, κάτι που προφανώς ωφέλησε και το Σύλλογό μας.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων μας, θα αναφερθούμε μόνο σε 3 παραδείγματα

1ο παράδειγμα: Ο κος Αντιδήμαρχος χαρακτηρίζει το Σύλλογο «καταληψία» του Πολύκεντρου! Μήπως, επειδή ο Σύλλογος ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ, επί 3 συνεχείς σχολικές χρονιές – με την έγκριση και υποστήριξη του Προέδρου του ΝΠ.Π.&Α. Δήμου Λέσβου κ. Κ. Αστυρακάκη, και μελών της Τ.Κ. Πλωμαρίου – διοργάνωνε στο Πολύκεντρο, μαθήματα παραδοσιακού χορού, παραδοσιακών παιχνιδιών και κεντήματος, μουσικής, ρυθμικής, μουσικοκινητικής, στη διοργάνωση των οποίων οδηγηθήκαμε, εξ αιτίας της παντελούς έλλειψης οργανωμένης απογευματινής δημιουργικής απασχόλησης και ΄΄ψυχαγωγίας΄΄ των παιδιών, ενστερνιζόμενοι την αγωνία των γονιών τους, για αυτή την απουσία;
Η αθρόα συμμετοχή των παιδιών, η αποδοχή και η εθελοντική στήριξη αυτών των μαθημάτων από την τοπική κοινωνία, τους δασκάλους, τους γονείς με κόστος σχεδόν συμβολικό για τα έξοδα μετακίνησης των δασκάλων ή εντελώς δωρεάν για ορισμένα από αυτά απέδειξε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητατης διοργάνωσης αυτών των μαθημάτων.Να σημειώσουμε και τη συμμετοχή του παραδοσιακού χορευτικού των παιδιών μας σε διάφορες εκδηλώσεις και εκτός Πλωμαρίου.
Δηλαδή λειτουργήσαμε και ζωντανέψαμε το Πολύκεντρο, εμείς οι καταληψίες και παράλληλα φτιάξαμε τα κεραμίδια στη στέγη που έσταζε με τις βροχές, δαπανώντας 300 € από του πενιχρό ταμείο μας.
Την 4η σχολική χρονιά και μόλις ήρθε, ως Αντιδήμαρχος, φρόντισε να τα πάρει κα να τα συνεχίσει …..επαξίως!
Όσο για το κλειδί του Πολυκέντρου, μας δόθηκε, για μία σχολική χρονιά, από τον κ. Αστυρακάκη για να μπορούμε να συνεχίσουμε την πραγματοποίηση των μαθημάτων με εμπιστοσύνη και εκτίμηση προς το Σύλλογο μας και το πρόσωπο της Προέδρου. Αυτό βρισκότανε σε γνωστή κεντρική θέση του Πλωμαρίου και με συνεννόηση το έπαιρνε ο εκάστοτε χρήστης του Πολυκέντρου.

2ο παράδειγμα: Τα γραπτά διαβήματα μας (αιτήματα, υπομνήματα, δελτία τύπου) για το Πολύκεντρο και όχι μόνο, ήταν συνεχή και πολλαπλά! Τα προφορικά , ακόμη περισσότερα. Τα δύο πρώτα, που αναφέρονται στην ανοικτή επιστολή μας (124/24-1-2019), έχουν αποδέκτη την προηγούμενη Δημοτική και Περιφερειακή αρχή (19/13-12-13, Δ.Τ.16-1-14). Ακολούθησαν στη νυν Δημοτική αρχή τέσσερα υπομνήματα και ένα στην Περιφερειακή αρχή από την οποία είχαμε την τιμή να πάρουμε απάντηση.(35/29-9-2014, 97/2-10-2017, 108/14-3-2018, 110/19-4-2018).
Που είδε, λοιπόν, ο κος Αντιδήμαρχος την σκοπιμότητα αυτής της ανοικτής επιστολής μας;

3ο παράδειγμα και σπουδαιότερο, όπου αναφέρεται με πρωτοφανή εμπάθεια στην ιστορία των Συλλόγων για τις «ηθικές αξίες, με τις οποίες εμπνέουμε τους νέους μας».
Όμως την ηθική και τις πολιτιστικές αξίες του Συλλόγου και των μελών του, γνωρίζουν και επαινούν όλοι οι πολίτες του νησιού, και οι Δημόσιοι Φορείς εντός και εκτός της Λέσβου.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με άλλους που εκ καθήκοντος ή εκ της θέσεώς τους, οφείλουν να προάγουν την ηθική, τον πολιτισμό και το δημόσιο συμφέρον, και παρά ταύτα αυτοί πράττουν τα αντίθετα, εμείς συλλογικά συντάξαμε μια ανοιχτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο, εξιστορώντας τα γεγονότα, επειδή σκοπός μας είναι να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμοδίους και να επισημάνουμε ότι οι καιροί για το Πολύκεντρο «ου μενετοί». Διότι όχι μόνο το κέλυφος του κτηρίου και η υλικοτεχνική του υποδομή (οπτικοακουστικές, κλιματιστικές και λοιπές εγκαταστάσεις του) κινδυνεύουν από την χρόνια εγκατάλειψή τους και την αναβλητικότητα στη λήψη μέτρων συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών από το πέρασμα του χρόνου, αλλά κινδυνεύουν και τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του.

Και για να γίνει πιο κατανοητό απ’ τον κάθε αρμόδιο και τον κο Αντιδήμαρχο: Το Πολύκεντρο αποτελεί πλούτο για τους Πολίτες του Πλωμαρίου και ολόκληρου του νησιού της Λέσβου. Και γι’ αυτό οι αρμόδιοι, έχουν καθήκον να κινητοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να διασωθεί ο Πολιτισμός του και το ίδιο το Πολύκεντρο, για τα οποία είναι υπεύθυνοι και όχι να δημοσιεύουν ανακριβείς επιστολές.

Για ποιό, λοιπόν, λόγο ο κος Αντιδήμαρχος επιλέγει να στραφεί ενάντια σε Πολιτιστικό σωματείο του τόπου μας, παραγνωρίζοντας την πλούσια δράση του; Επειδή “ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ” πλείστες όσες φορές ασχολήθηκε με συνεχή διαβήματα στα θέματα που αφορούν στο Πολύκεντρο και την συντήρησή του;

Κατόπιν των πιο πάνω, είναι φανερό, δυστυχώς, ότι ο κος Αντιδήμαρχος επέλεξε μια απρόκλητη επίθεση, εναντίον του Συλλόγου “ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ” και της Προέδρου του, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς, τους οποίους, μάλιστα, χαρακτηρίζει η εμπάθεια και η ανακρίβεια.
Δεν θα τον ακολουθήσουμε……

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Μ. Βαρτή- Ματαράγκα

———————————————-

Σχετικοί υπερσύνδεσμοι-Links:

Η αρχική τοποθέτηση του “Πόλιον” για το Πολιτιστικό Κέντρο.

Η απάντηση του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου στο “Πόλιον”.

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Πάντως, ανεξάρτητα από τις όποιες-δικαιολογημένες ή μη-αντεγκλήσεις υπάρχει προφανές πρόβλημα, τουλάχιστον με την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυκέντρου. Πολλά καθίσματα είναι ξεχαρβαλωμένα, τα μικρόφωνα υπολειτουργούν, ενώ οι ηχητικές εγκαταστάσεις χρειάζονται επειγόντως συντήρηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις- αφ’ης στιγμής ο χώρος χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση επιστημονικών συνεδρίων καθώς και σχολικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων-πρέπει να γινόμαστε όλοι μία γροθιά και να λειτουργούμε έχοντας ως γνώμονα το κοινό καλό!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here