Home Πολιτικά Καλλικράτης: Ο Γ. Πάλλης μιλάει για δέσμευση και ο Χ. Αθανασίου για...

Καλλικράτης: Ο Γ. Πάλλης μιλάει για δέσμευση και ο Χ. Αθανασίου για τροπολογία για 3ο Δήμο

2232
0

Σε θρίλερ της τελευταίας στιγμής, λίγους μήνες πριν τις Δημοτικές-Περιφερειακές εκλογές, εξελίσσεται το θέμα της δημιουργίας περισσότερων Δήμων στη Λέσβο. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, κ. Γιώργος Πάλλης, με δελτίο τύπου ενημέρωσε τους πολίτες για ακόμα μια φορά ότι η διάσπαση του Δήμου είναι δέσμευση της Κυβέρνησης. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο έχουν καταθέσει την πρόταση για δημιουργία Δυο Δήμων, δηλαδή του Δήμου Καλλονής και Δήμου Μυτιλήνης, με το Πλωμάρι να είναι ο φτωχός συγγενής και ο αδικημένος της όλης υπόθεσης.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δεσμεύτηκε ότι εάν έρθει νόμος στη Βουλή για κατάτμηση του Δήμου και δημιουργία περισσότερων δηλαδή δυο, θα καταθέσει τροπολογία για Δημιουργία 3ου δήμου με έδρα το Πλωμάρι. Αυτό φαίνεται να είναι η μόνη ελπίδα στο ορίζοντα. Αν και εφόσον… Όμως γράφτηκε στον τύπο σενάριο που λέει ότι κύκλοι από τη Νέα Δημοκρατία δηλώνουν ότι αν έρθει νόμος για δημιουργία περισσότερων Δήμων σε περιπτώσεις όπως η Λέσβος, θα τεθεί θέμα συνταγματικότητας. Κόμματα δηλαδή που ψηφίζουν χρόνια τώρα τα μνημόνια που είναι τα πλέον αντισυνταγματικά, μιλάνε για αντισυνταγματικότητα…

Ο Γιώργος Πάλλης σε κατ’ειδίαν συζήτηση επί του θέματος αφού πρώτα έλαβε τις χαιρετούρες και τα χαιρετίσματα για τον πατέρα του, από φαρμακοποιό του Πλωμαρίου που τον διακρίνει η αστική ευγένεια, και αφού περιμέναμε ευλαβικά, βρήκαμε την ευκαιρία να του θίξουμε το θέμα για τη δημιουργία δήμου στη Νότια Λέσβο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και τώρα καλά είναι το Πλωμάρι και καλά θα είναι σε δήμο μαζί με τη Μυτιλήνη και τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες που θα συνθέτουν το νέο Δήμο Μυτιλήνης, οι δυο δήμοι θα είναι ένα μικρό θαύμα να συμβεί κατά κάποιο τρόπο και ότι δεν γίνεται η Μυτιλήνη να είναι μόνη της. Ο Δήμος Καλλονής θα έχει σίγουρα λειτουργικά προβλήματα και προσαρμογής στην αρχή. Του απαντήσαμε ότι μακάρι να έχει δίκιο, διότι το Πλωμάρι δεν γίνεται να διοικείται από μακριά.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα αυτά αν είναι προεκλογικά τρικ. Άλλωστε και πριν τις Δημοτικές Εκλογές του 2014 ξανά είχε εκτυλιχθεί παρόμοια κατάσταση με το γνωστό αποτέλεσμα, της μη διάσπασης, αυτό τότε αποδόθηκε σε έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ που δεν ήθελε την δημιουργία δήμων, ενώ ήταν εταίρος της κυβέρνησης μαζί με τη Νέα Δημοκρατία.

Το δελτίο τύπου του Γιώργου Πάλλη: Είναι αγωνία όλων μας, η διάσπαση του Δήμου Λέσβου να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και να λύνει, παρά να δημιουργεί, προβλήματα για τους δήμους που θα προκύψουν. Άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις μας στον αρμόδιο Υπουργό, τόσο για τη χωροθέτηση των νέων δήμων, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων κατά τη μεταβατική περίοδο.

Η διάσπαση του Δήμου Λέσβου είναι ένα θέμα για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μιας και για το νησί μας έχει κοινωνικές, πολιτικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η διάσπαση του Δήμου Λέσβου θα θεσμοθετηθεί άμεσα. 

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here