Μια κούπα ζεστό γάλα με κρόκο είναι αυτό που χρειάζεσαι τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Πίστεψέ με!

Η γεύση του γάλακτος ταιριάζει απίστευτα με τα αρώματα που βγάζει ο κρόκος και αυτό είναι κάτι που μου το έμαθαν οι Κοζανίτισες νοικοκυρές.

Πέρσι, όταν είχα παρευρεθεί στο 1ο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Κοζάνη, είχα την τύχη να δοκιμάσω ρυζόγαλο με κρόκο. Ο συνεταιρισμός γυναικών της Κοζάνης μας είχε υποδεχθεί με κουπάκια ρυζόγαλου με κρόκο και ζεστό τσάι του βουνού.

Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω τη γεύση!

Φυσικά πήρα τη συνταγή και πλέον είναι από τα αγαπημένα μου γλυκίσματα.

Ναι προτιμώ τα παραδοσιακά γλυκά. Λατρεύω τη γεύση τους, τα αρώματά τους και το γεγονός ότι είναι πολύ πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα.

Επειδή όμως διαπίστωσα ότι τελικά το γάλα ταιριάζει πολύ με τον κρόκο, σκέφτηκα να πειραματιστώ. Βρήκα διάφορες συνταγές και η συγκεκριμένη είναι από τις αγαπημένες μου.

Βέβαια δεν είναι μόνο δική μου αγαπημένη, μια και χρησιμοποιείται στην αγιουβέρδα ως αναζωογονητικό ρόφημα.

Το γάλα με κρόκο:

Αναζωογονεί το σώμα
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Χαλαρώνει, ηρεμεί και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους
Βοηθάει στην αϋπνία
Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά

Συνταγή για το γάλα με κρόκο
Τι θα χρειαστούμε:

1 κούπα γάλα αγελάδας αν πίνουμε, κατά προτίμηση βιολογικό ή γάλα αμυγδάλου
10 αμύγδαλα που τα έχουμε μουλιάσει σε νερό για 12 ώρες (μπορούμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα αν μας ενοχλεί)
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
5-6 ίνες κρόκου (ή και περισσότερες ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ρόφημα)
Μια πρέζα κάρδαμο
Μια πρέζα κανέλα
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα και όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι το μείγμα να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το πιούμε.

Αν θέλεις να το σερβίρεις σε φίλους και να φτιάξεις ένα χουχουλιάρικο σκηνικό, χρησιμοποίησε κανέλα, ροδοπέταλα και ίνες κρόκου για διακόσμηση.

Συμβουλές

Αν ξεχάσεις να μουλιάσεις τα αμύγδαλα, μπορείς να τα βάλεις σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει να αποσύρεις από τη φωτιά. Άφησε τα αμύγδαλα μέσα στο ζεστό νερό και μόλις το νερό κρυώσει, τα αμύγδαλά σου είναι έτοιμα. Δε θα μαλακώσουν όσο αν τα μουλιάσεις, αλλά θα κάνεις τη δουλειά σου.
Το μέλι καλύτερα να το προσθέσεις στο τέλος για να μην βράσει και χάσει τις βιταμίνες του.
Μπορείς να προσθέσεις κάποιο προσαρμογόνο βότανο. Τα προσαρμογόνα έχουν την ιδιότητα να σου δίνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ σε χαλαρώνουν και σε ηρεμούν.

Θα έλεγα ότι ταιριάζει ιδανικά η Ασβαγκάντα (το ινδικό Τζίνσεγκ), αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε προσαρμογόνο. Αν έχεις και αν θέλεις φυσικά.

Γιατί σε χαλαρώνει αυτό το ρόφημα;

Επειδή περιέχει:

Γάλα – το γάλα λόγω της μελατονίνης που περιέχει βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει.

Αμύγδαλα – περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που δρα χαλαρωτικά.

Κρόκο – εκτός από αφροδισιακός, ο κρόκος ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθάει στο βήχα, είναι αποτοξινωτικός και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Κάρδαμο και κανέλα – το γάλα έχει την ιδιότητα να δημιουργεί φλέγμα όταν είμαστε κρυωμένοι. Βάζοντας στο ρόφημα κάρδαμο και κανέλα, εξουδετερώνουμε ουσιαστικά αυτή την παρενέργεια του γάλακτος.

Μοσχοκάρυδο – είναι καταπραυντικό

Πηγή:www.votanistas.com