Με παρέμβασή του, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, να δρομολογήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος της μόλυνσης των υδάτινων πόρων από τα απόβλητα των επιχειρήσεων γούνας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο που έχει ημερομηνία 31-12-2019 επισημαίνει: «Η διαφαινόμενη από την αλληλογραφία και επικοινωνίες μετάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων αλλά και η απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, δεν συνάδει με την σοβαρότητα του προβλήματος, πολλώ δε μάλλον με την νομιμότητα και την χρηστή διοίκηση».

Ενδεικτικά αναφέρεται σε συγκεκριμένη επιχείρηση στην οποία είχε επιβληθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καστοριάς διακοπή της λειτουργίας της για σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος που ανακλήθηκε σε διάστημα 9-10 ημερών χωρίς μάλιστα να προκύπτει από κάπου ότι ζητήθηκε η λήψη μέτρων για την απορρύπανση και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα σε σχετικό έγγραφο γίνεται αναφορά σε ανίχνευση ιδιαίτερα μεγάλης συγκέντρωσης Χρωμίου (Cr) σε αγωγό ομβρίων υδάτων ο οποίος καταλήγει επιφανειακά στο περιβάλλον έξω από τα όρια της συγκεκριμένης επιχείρησης σχηματίζοντας λίμνη στο έδαφος!

Για την τεράστια έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα της ρύπανσης σε ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα της Καστοριάς, ο Συνήγορος του Πολίτη υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2δ του άρθρου 9 του Π.Δ. 148/2009, υποχρεούται ο ρυπαίνων να πληρώσει το κόστος της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς. Και η αρμόδια αρχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει η ίδια σε βάρος του φορέα εκμετάλλευσης που ευθύνεται, τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης.

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη με τους αποδέκτες.

kastorianiestia.gr