Έκτακτη σύσκεψη όλων των ενεργειακών δήμων , Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στη ΖΕΠ μετά από πρόκληση του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη. Οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν ότι βρίσκεται στον αέρα η αναμονή στον Περδίκκα και δεν έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό 2020-2029 του ΔΕΣΦΑ(Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη έγινε γνωστή μετά από συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους της ΔΕΔΑ και της περιφέρειας, όπου κατέστη σαφές ότι αν δεν ενταχθεί η αναμονή στον Περδίκκα Εορδαίας στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ είναι αδύνατον να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις του φυσικού αερίου, τόσο σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, όσο και σε Αμύνταιο, Φλώρινα. Μάλιστα ορίστηκε ραντεβού στις 13 Νοεμβρίου των τεσσάρων ενεργειακών δημάρχων με το ΔΕΣΦΑ για να γίνουν ύστατες προσπάθειες να ενταχθεί η αναμονή στον Περδίκκα στο σχεδιασμό.

Να σημειώσουμε ότι για την αναμονή στην Ποριά δεν τίθεται ζήτημα με τη ΔΕΔΑ να επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos να προχωρήσει σε έναν μεγάλο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για τον ανάδοχο του έργου και στους τέσσερις δήμους. Στη διακρατική συμφωνία υπάρχει η αναμονή στην Ποριά, τον Περδίκκα και στο Κιλκίς, αλλά όχι στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ.

Η ΔΕΠΑ φυσικά σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι «στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης των ενεργειακών υποδομών που επιδιώκει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τη περιοχής της, έχει ήδη σχεδιάσει και θα εντάξει στο επενδυτικό της πρόγραμμα την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης του φυσικού αερίου στο βανοστάσιο GBV21 «Περδίκκας» του ΤΑΡ. Με την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης θα είναι δυνατή η πλήρωση βυτίων τα οποία θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στις υφιστάμενες μονάδες τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου και Φλώρινας. Ταυτόχρονα από τον ίδιο συμπιεστή θα μεταφέρεται το αέριο στην πόλη των Γρεβενών.»

Ο διαχειριστής όμως του φυσικού αερίου , ο ΔΕΣΦΑ έχει συμπεριλάβει μόνο την Ποριά στο σχεδιασμό της με αποτέλεσμα η έλευση του φυσικού αερίου σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Φλώρινα να τίθεται αν αμφιβόλω. Η ΔΕΔΑ προτεραιότητα έχει την κατασκευή του δικτύου σε Καστοριά, Μανιάκους, Γρεβενά και Άργος Ορεστικό. Όλα αυτά σε μια περίοδο που ακόμα δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει η Πτολεμαΐδα 5, κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες η μία μετά την άλλη και η θέρμανση των πόλεων είναι ανοχύρωτη παρά τις παχυλές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η Κατερίνα Μουζουράκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του TAP AG, μιλά στον «Πρωινό Λόγο» – «Το μεγάλο έργο του TAP ανοίγει την πόρτα για να έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο όλη η Δυτική Μακεδονία»

Το φυσικό αέριο τροφοδότης των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας