Η 33η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη ακυρώνεται λόγω των μέτρων προστασίας για την εξάπλωση του κορονοϊού. Με τρεις ανακοινώσεις θα συμμετείχε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την ανασκαφική έρευνα 2018-2019 στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, την οστεολογική μελέτη νεολιθικών ταφών καύσεων από τις θέσεις Κλείτος και Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο: αιολική ενέργεια και αρχαιότητες.

Τρεις κλίβανοι στο Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο

Ο «Πρωινός Λόγος» μίλησε με την κα Αρετή Χονδρογιάνη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η οποία και ανέφερε ότι πέρα από τους δύο κλιβάνους στο έργο των ανεμογεννητριών του Ασκίου, ολοκληρώθηκε το έργο του υποσταθμού με ειδικές προδιαγραφές κλειστού στεγάστρου για τις αρχαιότητες. Μάλιστα έγινε και στέγαστρο, ενώ σκάφθηκε και ο παλιός κλίβανος και τρίτος στην περιοχή βυζαντινής μεταβυζαντινής εποχής. Θυμίζουμε ότι στην περιοχή είχε ανακαλυφθεί ένα εργαστηριακό συγκρότημα με δύο κλιβάνους ενώ γινόταν εργασίες για την κατασκευή του έργου «Αιολικό Πάρκο Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο».

Ταφή μωρού σε αγγείο

Το οίκημα που ανακαλύφθηκε στην Ποντοκώμη χρονολογείται στην ύστερη εποχή χαλκού 1.300-1.100 π.Χ, αφού τα αγγεία που βρέθηκαν δίπλα στα πιθάρια ομοιάζουν με αυτά της σημερινής Πλατανιάς Βοίου. Δύο ταφές δίνουν πολύτιμα στοιχεία. Η πρώτη αφορά ταφή γυναίκας σε λάκκο και η δεύτερη ταφή μωρού σε αγγείο, εγχυτρισμό.

 

Παράσταση με πουλί στην νεκρική κλίνη της Μαυροπηγής

Η χάλκινη νεκρική κλίνη της Μαυροπηγής, η οποία βρέθηκε ασύλητη κατά τα ευρήματα των ανασκαφών 2018-19 είναι διανθισμένη με παραστάσεις πουλιού. Το πουλί μάλιστα κρατά στο ράμφος ένα φίδι και υπάρχει μια γοργόνα, σύμβολο που αποτρέπει το κακό.

Ιερό του Ποσειδώνα στο Νότιο Πεδίο

Στον οικισμό του Νότιου Πεδίου όπου βρέθηκε ο νεολιθικός οικισμός στην περιοχή Κρυόβρυσης Κλείτους διαπιστώνεται ότι κατοικείται από την αρχή της νεολιθικής περιόδου μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια με αρκετά κενά διαστήματα με αναμονή για τη ραδιοχρονολόγηση, η οποία θα δώσει ακριβή στοιχεία. Έχει μάλιστα βρεθεί και αναθηματική στήλη αφιερωμένη στον Ποσειδώνα και την Αμφιτρίτη. Δυστυχώς όμως το ιερό καταστράφηκε από τη  διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών στην λεγόμενη Κίτρινη Λίμνη, «Σαριγκιόλ», όπως ονομάζεται όταν από έλος αποξηράθηκε και δόθηκε για καλλιέργειες.

Κτερισμένα παιδιά με κοσμήματα στην Κρεμαστή Κοιλάδας

Στην Εγνατία Οδό σκάφτηκε νεολιθικός οικισμός που χρονολογείται μεταξύ 5.500-4.500 π.Χ. και ακολούθησε μελέτη οστεολογικού υλικού με οστά από την ευρύτερη περιοχή του Κλείτους. Από τα 23+2 που εξετάστηκαν βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα παιδιά ως τεσσάρων ετών ήταν κτερισμένα στον τάφο, με διάφορα κοσμήματα, χάντρες, περιδέραια στην θέση Κρεμαστή (στην Κοιλάδα). Αυτή η ταφή έρχεται σε αντίθεση με τις υπόλοιπες της περιοχής στο Κλέιτος, το Δισπηλιό, στις Γούλες και ομοιάζει με τα Βαλκάνια, όπου φέρουν κτερίσματα οι νεκροί από όστρεα. Πιθανόν αυτά τα όστρακα ήταν προϊόντα εμπορικών συναλλαγών στην ενδοχώρα, όταν η Κρεμαστή ήταν πιο κοντά στην θάλασσα και πιθανόν εμπλέκεται σε δίκτυα συναλλαγών, αναφέρει η κ. Χονδρογιάννη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ανακάλυψη βυζαντινού εργαστηρίου κεραμοποιίας και οικήματος της ελληνιστικής περιόδου στον Ανθότοπο και την Ποντοκώμη Κοζάνης

Ενδιαφέροντα ταφικά και οικιστικά ευρήματα στο ορυχείο της Μαυροπηγής