Για το ζήτημα των προσφύγων, με αφορμή και τη δήλωση του περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη για αδυναμία φιλοξενίας επιπλέον προσφύγων στη Δυτ. Μακεδονία, έγινε λόγος στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου.

Ο πρώην περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πρόσφυγες και πώς αυτό θα πρέπει να είναι και το κριτήριο έλευσης νέου αριθμού προσφύγων. Υπενθύμισε την ενέργεια που είχε γίνει όταν εκείνος ήταν ο επικεφαλής της περιφερειακής αρχής με τους ξενοδόχους των Γρεβενών και την φιλοξενία των προσφύγων στις εκεί ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που είχε πολύπλευρες ωφέλειες. Ενώ τόνισε πως “τα Γρεβενά δεν σηκώνουν άλλους πρόσφυγες” έχοντας δείξει μέχρι τώρα την αλληλεγγύη τους.

Η κα Ζεμπελιάδου ζήτησε μια πιο ενδελεχή ενημέρωση πάνω στο θέμα προτείνοντας να υπάρξει μια θέση που θα συζητηθεί και θα εκφράζει όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτες καταστάσεις.

Από πλευράς του ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης ενημέρωσε πως θα τοποθετηθεί εκ νέου όταν υπάρξει κάτι επίσημο από την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται ένα νομοσχέδιο σχετικό με το άσυλο όπως και ένα σχέδιο της κυβέρνησης για την κρίση στα νησιά του Αιγαίου. Επεσήμανε πως” η κατάσταση της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκτάκτου ανάγκης”, παραλληλίζοντας τη με αυτή που επικρατεί στο Βόρειο Αιγαίο. Αντικειμενικός στόχος, συμπλήρωσε, πως είναι “η πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη” με συγκεκριμένο σχέδιο και υποδομές, κάτι που απαιτεί βοήθεια δεδομένου και της πίεσης του χρόνου.

Φ.Μ.