390
Εθελοντές κοιμούνται μαζί με αστέγους στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, έξω από το ΙΚΑ... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 18:22
Εθελοντές κοιμούνται μαζί με αστέγους στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, έξω από το ΙΚΑ...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το ένα τρίτο των Ελλήνων απειλείται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 18:22

Η Ευρώπη φιλοδοξεί να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και μέσα από αυτό, δυστυχώς φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας.

Το 35,7% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ το 22,2% αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις.

Αυτά τα σοκαριστικά νούμερα περιλαμβάνει νέα έκθεση της Κομισιόν για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως αυτή καταγράφηκε την περίοδο 2015-2016.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα επίπεδα φτώχειας και υλικών στερήσεων, σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, εντός της Ευρώπης, βρίσκονται μόνο οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Στον χώρο της Υγείας η κατάσταση στη χώρα μας είναι εξίσου ανησυχητική, με το 12,3% του πληθυσμού να στερείται ιατρικής περίθαλψης την οποία έχει ανάγκη, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του 2015-2016. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, αφού το μοναδικό μέλος του ευρώ όπου καταγράφηκε χειρότερο ποσοστό ήταν η Εσθονία, με 12,7%.

Επιπλέον, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη Νομισματική Ενωση, αφού το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Ο λόγος για τον οποίο δημοσιεύει τον «Κοινωνικό Δείκτη 2017» η Κομισιόν είναι για να καταγράψει την επίδοση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ σε κοινωνικό επίπεδο και να δείξει πόση δουλειά χρειάζεται ακόμη ώστε να επιτευχθούν τρεις στόχοι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

-Ισες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας

-Δίκαιες συνθήκες εργασίας

-Κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν -και σε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της Ευρώπης- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Περιγράφονται 20 αρχές που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως η παγκοσμιοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού και η ψηφιοποίηση, στοιχεία που έχουν συμβάλει στη μεταβολή των ισορροπιών μέσα στην ΕΕ.

Παράλληλα η Κομισιόν έκανε μια σειρά συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων που έχουν στόχο να συνδυάσουν καλύτερα την εργασία με τις γονικές άδειες και τις άδειες μητρότητας καθώς και με τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών. Το ζήτημα είναι να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους άνδρες να αναλάβουν γονεϊκές ευθύνες και κατά συνέπεια να βελτιωθεί η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν και να τροποποιηθούν προτού επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ως πρόεδρος της Κομισιόν, θέλω να θέσω τις κοινωνικές προτεραιότητες στην καρδιά των εργασιών της Ευρώπης, εκεί όπου ανήκουν», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Με των Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών δικαιωμάτων, εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας για μία ποιο κοινωνική Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...