420
Πιστή εφαρμογή του προγράμματος συνέστησε ο Μάριο Ντράγκι προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών | REUTERS/Ralph Orlowski

Ντράγκι: Απαιτείται έξοδος στις αγορές με διάρκεια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2017, 17:30
Πιστή εφαρμογή του προγράμματος συνέστησε ο Μάριο Ντράγκι προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών
|REUTERS/Ralph Orlowski

Ντράγκι: Απαιτείται έξοδος στις αγορές με διάρκεια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2017, 17:30

Για να είναι επιτυχής η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές απαιτείται μία ευρύτερη στρατηγική, διεμήνυσε από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και  η στρατηγική  αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης καθώς επίσης «μια έξοδο στις αγορές με διάρκεια».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχει κληθεί να υλοποιήσει, ταυτόχρονα όμως, σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να βγει στις αγορές χρήματος και να αποφύγει αποσπασματικές ενέργειες. Κατά την άποψη του κ. Ντράγκι, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εξαρτάται από την «πιστή εφαρμογή του προγράμματος», ενώ για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να μπουν άμεσα στην ποσοτική χαλάρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η έκδοση ομολόγου θα πρέπει να γίνει με «λογικό» επιτόκιο και με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση η έκδοση ομολόγου βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, ωστόσο εκείνο που για την ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εφαρμογή του προγράμματος «με συνέπεια, ώστε να πεισθούν οι αγορές για την προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση».

Η έξοδος στις αγορές τοποθετείται πλέον χρονικά για την επόμενη εβδομάδα και όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσλάβει έξι διεθνείς τράπεζες, προκειμένου να «τρέξουν» τη διαδικασία έκδοσης πενταετούς ομολόγου.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης δεν σχετίζεται μόνο με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά έχει να κάνει με μια συνολική στρατηγική προετοιμασίας, «ώστε τον Αύγουστο του 2018 να επανακτήσουμε την οριστική πρόσβαση μας στις αγορές». Αυτή, είπε, η στρατηγική επιλογή είναι που θα καθορίσει και το συγκεκριμένο timing μιας εξόδου.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η φιλολογία περί εξόδου στις αγορές δεν άρχισε από την κυβέρνηση αλλά από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση φημολογίες και δημοσιεύματα, αλλά έχοντας στο μυαλό πρώτον τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους στην παρούσα στιγμή και δεύτερον, την προετοιμασία του εδάφους, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να είμαστε σε θέση οριστικά να επανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε, τέλος, τις αιτιάσεις ότι η η στρατηγική του Μαξίμου στο θέμα έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα: «Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια έξοδο στις αγορές για να πούμε ότι την κάναμε, μας ενδιαφέρει η έξοδος αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας σταδιακής πορείας απαγκίστρωσης από τον δανεισμό του επίσημου τομέα», διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...