Οριακά πάνω από το στόχο η είσπραξη εσόδων το τετράμηνο

Οριακά πάνω από το στόχο η είσπραξη εσόδων το τετράμηνο

Αυξημένες οι επιστροφές φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - Μεγάλη η υστέρηση στα τελωνεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οριακά πάνω από το στόχο η είσπραξη εσόδων το τετράμηνο
Οριακά πάνω από το στόχο κινήθηκαν τα έσοδα το πρώτο τετράμηνο του έτους καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ήταν οριακά αυξημένα (κατά 0,15%) σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν μια προσπάθεια... εξευμενισμού των φορολογουμένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις καθώς την ώρα που το Δημόσιο δεν πληρώνει τα χρήματα που οφείλει, υπήρξε αύξηση κατά 29,04% πάνω από το στόχο των επιστροφών για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Κλείσιμο
Είναι, μάλιστα, αυτή η αύξηση που φαίνεται ότι προκάλεσε μια μείωση κατά 1,75% έναντι του στόχου στα έσοδα μετά τις επιστροφές παρά το γεγονός ότι τον Απρίλιο τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,041 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 22,23% το στόχο του προϋπολογισμού των 3,306 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, δόθηκαν επιστροφές 248 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 14,81% του στόχου των 216 εκατ. ευρώ. 

Έτσι ακόμα και αν αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρου, τότε τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,793 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 22,75% του στόχου των 3,090 δισ. ευρώ. 

Μεγάλη είναι η υστέρηση στα έσοδα από τελωνεία με την ΑΑΔΕ να την αποδίδει στην αποθεματοποίηση που έγινε το 2016 (σε αναμονή των αυξήσεων των συντελεστών φορολογίας). Ειδικά για την αγορά των καπνικών προϊόντων από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι «η τάση αυτή θα αναστραφεί τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο ομαλοποίησης της αγοράς».  

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα είχαν καταγράψει υστέρηση κατά 1 δισ. και το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Δείτε τους πίνακες που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης