ΣτΕ: Δικαιώθηκε ο Κυριάκος Μακαρώνας για την παύση του από πρόεδρος του ΟΒΙ

ΣτΕ: Δικαιώθηκε ο Κυριάκος Μακαρώνας για την παύση του από πρόεδρος του ΟΒΙ

Θεωρητικά πρέπει να επιστρέψει στη θέση του, ενώ μπορεί να διεκδικήσει και τις αποδοχές που θα λάμβανε όλο αυτό το διάστημα - Δικαίωση και για το μέλος του ΔΣ Βασίλειος Λαμπρόπουλος

ΣτΕ: Δικαιώθηκε ο Κυριάκος Μακαρώνας για την παύση του από πρόεδρος του ΟΒΙ
Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας
ο τέως πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) Κυριάκος Μακαρώνας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Οργανισμού Βασίλειος Λαμπρόπουλος, οι οποίοι τον Νοέμβριο του 2015 παύθηκαν από τις θέσεις τους που είχαν τοποθετηθεί 6 μήνες πριν.
         
Θεωρητικά και οι δύο πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις από τις οποίες παύθηκαν, ενώ παράλληλα  μετά την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, μπορούν να διεκδικήσουν τις αποδοχές τις οποίες θα ελάμβαναν εάν παρέμεναν στις θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκαν.
         
Κλείσιμο
Ειδικότερα, την 6η Μαΐου 2015 με απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και της  αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Όλγας Βαλαβάνη  διορίστηκαν με 4ετή θητεία στον ΟΒΙ  οι κ.κ. Μακαρώνας και Λαμπρόπουλος και 6 μήνες μετά (6.11.2015) με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου παύθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τους κ.κ Πρόδρομο Τσιαβό (πρόεδρο ΟΒΙ) και Εμμανουήλ Σκουλά (μέλος Δ.Σ. του ΟΒΙ).
         
Ειδικότερα, οι κ.κ. Μακαρώνας και Λαμπρόπουλος είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία παύθηκαν από τις θέσεις τους.
         
Η προσβαλλόμενη υπουργική   εκδόθηκε κατ΄ επίκληση της ανάγκης εύρυθμης λειτουργίας του ΟΒΙ. Η επίμαχη υπουργική απόφαση επικαλείται ως αιτιολογία της παύσης της θητείας τους την διαφωνία που είχαν και ειδικά ο κ. Μακαρώνας  με τον γενικό διευθυντή του ΟΒΙ (ανταλλαγή  e-mail, κ.λπ.) για το χειρισμό ορισμένων θεμάτων του Οργανισμού, καθώς και με το εάν έχει ή όχι την δυνατότητα ο πρόεδρος του Οργανισμού να ασκεί χρέη εισηγητή προς το Διοικητικό Συμβούλιο  αντί του γενικού διευθυντή.
         
Όμως, το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος   Δημοσθένης Πετρούλιας) με τις υπ΄  αριθμ. 1168 και 1169/2017 αποφάσεις του έκανε δεκτές τις αιτήσεις τους και ακύρωσε ως αντίθετη στο Σύνταγμα την από 6.11.2015 υπουργική  απόφαση  με την οποία παύθηκαν. Παράλληλα, απέρριψε την παρέμβαση του νέου προέδρου του ΟΒΙ κ. Τσιαβού.
         
Οι σύμβουλοι Επικρατείας  αποφάνθηκαν ότι η υπουργική απόφαση της παύσης και της αντικατάστασής τους στηρίχθηκε σε στοιχεία που αφορούν σε υποκειμενική συμπεριφορά τους.
         
Έτσι, υπήρχε υποχρέωση των αρμοδίων υπουργών, σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές (άρθρο 20), να τους καλέσει σε ακρόαση  πριν την έκδοση της «δυσμενούς γι΄ αυτούς απόφασης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης