Στο τελικό στάδιο καρκίνου βγήκε από τη φυλακή ο Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό

Στο τελικό στάδιο καρκίνου βγήκε από τη φυλακή ο Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό

Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Πεκίνου, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης - Παραμένει σε κατ'οίκον περιορισμό η σύζυγός του

Στο τελικό στάδιο καρκίνου βγήκε από τη φυλακή ο Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό
Ο Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης
, αφέθηκε ελεύθερος αφού διαγνώστηκε τον προηγούμενο μήνα με καρκίνο στο ήπαρ σε τελικό στάδιο, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

«
Πλέον λαμβάνει θεραπεία στο νοσοκομείο της Σενγιάνγκ (στην επαρχία Λιαονίνγκ στη βορειοανατολικής Κίνας). Δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια. Απλώς λαμβάνει θεραπεία εξαιτίας της ασθένειάς του
Κλείσιμο
», δήλωσε ο Μο Σαοπίνγκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η διάγνωση του Λιου έγινε στις 23 Μαΐου και ότι αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα.

Πρώην καθηγητής, ο διανοούμενος και αντιφρονών εξέτιε ποινή κάθειρξης 11 ετών από το 2009 οπότε καταδικάστηκε για «απόπειρα ανατροπής» του καθεστώτος αφού ήταν ένας από τους συντάκτες της Χάρτας 08, ενός κειμένου υπέρ του εκδημοκρατισμού της Κίνας.

Το 2010 ο 61χρονος Λιου τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Καθώς ήταν φυλακισμένος το βραβείο του δόθηκε συμβολικά σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Όσλο, με μια άδεια καρέκλα να έχει κρατηθεί για τον τιμηθέντα.

Η βράβευσή του με Νόμπελ είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, το οποίο είχε παγώσει τις σχέσεις του σε υψηλό επίπεδο με τη Νορβηγία.

Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και πολλές δυτικές χώρες, συμμετείχαν σε μια διεθνή κινητοποίηση, ζητώντας από τις κινεζικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Λιου, τον μόνο βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης που ήταν φυλακισμένος.

Η σύζυγός του Λιου Σια παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2010, δήλωσε σήμερα ο Πάτρικ Πουν, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας που ειδικεύεται σε θέματα Κίνας.

Αν και δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επισήμως, η Λιου δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν έχει δικαίωμα να δέχεται επισκέπτες στο σπίτι της και δεν μπορεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνία παρά μόνο με μέλη της οικογένειάς της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης