Quantcast

Η γλώσσα του μνημονίου στα ελληνικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης

Σκέψεις και αναστοχασμοί στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Το Γαύριο.
Το πολυσύνθετο και καυτό θέμα της αναπαράστασης των μνημονίων στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ήταν ο κεντρικός πυρήνας της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που διοργάνωσε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΓΑΥΡΙΩΤΙΚΑ 2016 το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Το Γαύριο, στο βιβλιοπωλείο Λογάρι.

Επρόκειτο για μία πρωτοποριακή ανοιχτή συζήτηση, που σχεδιάστηκε σε συνέχεια του Θερινού Πανεπιστημίου “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”, που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και την υποστήριξη του Φ.Ο.Γ.

“Ιδεολογία και Προπαγάνδα” τιτλοφορήθηκε η πρωτοβουλία στην οποία μετείχαν κορυφαία ονόματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας αλλά και ανθρώπους της επιστήμης. Εισηγητές ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, Νικολέττα Τσιτσανούδη, ο πρ. Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, η ανταποκρίτρια του MEGA στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, ο δημοσιογράφος του MEGA, Ιορδάνης Χασαπόπουλος και ο αρθρογράφος-συγγραφέας, Δημήτρης Παπαχρήστος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Φ.Ο.Γ. Γιάννης Μαμάης, ο οποίος και αναφέρθηκε στην πρόκληση της αναζήτησης και του αναστοχασμού στη σημερινή μνημονιακή πραγματικότητα.

Όλοι οι ομιλητές μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους αποκάλυψαν τον ρόλο των ΜΜΕ και των ανθρώπων που σχεδιάζουν τον λόγο και τις πολιτικές τους, καθώς και την επίδρασή του στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
 
Κατέθεσαν την αγωνία τους για την εξέλιξη των μέσων και την αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία, σε μια σκληρή παγκοσμιοποιημένη εποχή, στην οποία κυριαρχούν τα οικονομικά συμφέροντα και διακυβεύεται το δημοκρατικό αγαθό της είδησης και της μετάδοσης της αλήθειας.

Ο κ. Μαμάης κατάφερε έναν εναλλακτικό συντονισμό ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή του εντυπωσιακά πολυπληθούς κοινού που για μία ακόμη φορά τίμησε τις πρωτοβουλίες του Φιλοπρόοδου.

“Ο Ουμπέρτο Έκο είχε γράψει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, αλλά η ρήση αυτή φαίνεται να ανατρέπεται σε μια ταραγμένη εποχή στην οποία τα γεγονότα είναι δυναστευτικά. Κι αυτή η σκληρή πραγματικότητα δεν επιτρέπει εφησυχασμό ούτε αυτό που αποκαλούμε θερινή ραστώνη” ανέφερε χαρακτηριστικά για να θέσει στη συνέχεια κρίσιμα ζητήματα όπως η υπηρέτηση της προπαγάνδας με εργαλείο και όχημα τη γλώσσα, ο ρόλος των λεγόμενων “συστημικών” δημοσιογράφων στην παρουσίαση και επιβολή των μνημονιακών μέτρων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και ο η ευθύνη την οποία καλούνται να αναλαμβάνουν οι ακροατές των λόγων της δημόσιας σφαίρας.



Ενδιαφέρον παρουσίασε και η θεματική ενότητα της επίδρασης της κρίσης στην εγκληματικότητα στην Ελλάδα, καθώς και η ειδική αναφορά στις γλωσσικές απεικονίσεις των μνημονίων στα μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συμμετείχαν ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βαγγέλης Παπαδημητρίου, ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε την εποχή της δικτατορίας Άγγελος Μαρόπουλος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αντώνης Ρουπακιώτης, ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός, αλλά και πολλοί ντόπιοι και έποικοι του Γαυρίου.

Ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, πολυσυλλεκτικές καταθέσεις, κριτική για τον ρόλο των ΜΜΕ, στο πλαίσιο μιας ομολογουμένως «προκλητικής» δημόσιας συζήτησης, η οποία με την ένταση του αναστοχασμού και τον εκρηκτικό προβληματισμό που κυριάρχησε, ανέδειξε την αγωνία του κοινού αλλά και το αμείωτο ενδιαφέρον του για τα όσα αρθρώνονται από πολιτικούς και δημοσιογράφους στο δημόσιο επίπεδο.

Ως συμπέρασμα διατυπώθηκε η διαρκής διεκδίκηση της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης η οποία μπορεί να φιλτράρει τις επιφανειακά αγαθές δομές και να αναζητά τις βλέψεις που κυριαρχούν στο περιθώριο των γράμμα, σκέψη, η οποία αφιερώθηκε στη νέα γενιά που αποτελεί και το πιο απαιτητικό σύγχρονο ακροατήριο σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.