Quantcast

Μογκερίνι: Καθήκον μας να προστατεύσουμε τον Τύπο από τη διασπορά μίσους, διχασμού και δυσπιστίας έναντι της Δημοκρατίας

"Η υγιής δημοκρατία βασίζεται σε έναν ανοικτό, ελεύθερο και δίκαιο δημόσιο διάλογο και αποτελεί καθήκον μας να προστατεύουμε αυτόν τον χώρο και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να διαδίδει αναληθείς πληροφορίες, οι οποίες τροφοδοτούν το μίσος, τον διχασμό και τη δυσπιστία έναντι της δημοκρατίας", σύμφωνα με δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος της ΕΕ, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου.

"Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, γιορτάζουμε τον σημαντικό ρόλο του ελεύθερου Τύπου, όχι μόνο ως μέσου μεταφοράς αξιόπιστων και ακριβών ειδήσεων, αλλά και ως πυλώνα της δημοκρατίας", αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Στη δήλωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει ότι "η ποιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών συνδέεται με την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και με την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς πραγματικά ελεύθερο Τύπο".

"Τα ελεύθερα, πολυφωνικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν την ίδια τη βάση μιας ανοιχτής και πλουραλιστικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα φέρουν τη μεγάλη ευθύνη διασφάλισης της μετάδοσης διασταυρωμένων και ορθών ειδήσεων στο κοινό και η ερευνητική δημοσιογραφία αποτελεί έναν απαραίτητο μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος βοηθάει το κοινό να καθιστά τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα υπόλογα για τις ενέργειες και τις υποχρεώσεις τους, σε όλα τα επίπεδα", αναφέρει η Μογκερίνι και προειδοποιεί: "Ωστόσο, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερες προσπάθειες να περιοριστεί ο χώρος των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης, μεταξύ άλλων μέσω της συστηματικής υπονόμευσης της αξιοπιστίας τους, ενώ πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχουν χάσει ή έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο επειδή αποκάλυψαν δυσάρεστες αλήθειες".

"Η φετινή 26η παγκόσμια επέτειος επικεντρώνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη εκλογών σε περιόδους παραπληροφόρησης, καθώς επίσης και στις δυνατότητες που διαθέτουν τα μέσα για να στηρίξουν τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Είναι πολύ πιθανό η παραπληροφόρηση να έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις δημοκρατικές διαδικασίες και στις δημόσιες συζητήσεις ανά τον κόσμο, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί εξαίρεση", τονίζει η Μογκερίνι.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δρομολογήσει το «σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης», το οποίο εντείνει την ευρωπαϊκή απάντηση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας κατά της παραπληροφόρησης", εξηγεί και διευκρινίζει ότι "το σχέδιο εστιάζει στη βελτίωση του εντοπισμού της παραπληροφόρησης, στον συντονισμό και την από κοινού ανάληψη δράσεων από την Ένωση και τα κράτη μέλη, στην κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση του ρόλου των πολιτών".

"Η υγιής δημοκρατία βασίζεται σε έναν ανοικτό, ελεύθερο και δίκαιο δημόσιο διάλογο και αποτελεί καθήκον μας να προστατεύουμε αυτόν τον χώρο και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να διαδίδει αναληθείς πληροφορίες, οι οποίες τροφοδοτούν το μίσος, τον διχασμό και τη δυσπιστία έναντι της δημοκρατίας", ξεκαθαρίζει η Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Η ΕΕ προωθεί τα ελεύθερα και δίκαια μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και παγκοσμίως, στις σχέσεις της με τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση στοχοθετημένων έργων για την ενίσχυση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, της ελευθερίας του Τύπου και της πρόσβασης σε δημόσιες πληροφορίες. Δεδομένου ότι η ελεύθερη δημοσιογραφία βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, η ΕΕ επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης εντός των συνόρων της, αλλά και παγκοσμίως", καταλήγει η Μογκερίνι.