Quantcast

Γ. Κατρούγκαλος: Σημαντική επιτυχία ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, η υπογράμμιση της μεγάλης σημασίας που έχει και για τις ΗΠΑ η περιοχή και  η αναγνώριση του ευρύτερου σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας ήταν το βασικό κεκτημένο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σε δηλώσεις του μετά την ημίωρη συνάντηση του που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό υπουργό Μάικ Πομπέο, ο κ. Κατρούγκαλος κάνοντας μια αποτίμηση υπογράμμισε ότι «ο στρατηγικός διάλογος ήταν μια σημαντική επιτυχία που δεν αναδεικνύει απλώς το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έχουμε το καλύτερο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά  δείχνει και την μεγάλη σημασία  που έχει η  ευρύτερη περιοχή των Βαλκανιών και της ανατολικής Μεσογείου για τη εν γένει σταθερότητα  στην Ευρωπη. Συνιστά επίσης μια αναγνώριση  του  ευρύτερου σταρεθοποιητικού ρόλου της χώρας  μας στα Βαλκάνια και  τη Μέση Ανατολή».

Για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αυτό που καθιστά  ξεχωριστό τον  στρατηγικό διάλογο  είναι το εύρος των θεμάτων  που περιλαμβάνει όχι μόνο τα οικονομικά  θέματα, αλλά και θέματα  στρατηγικής, ασφάλειας, άμυνας, ενέργειας και αντιμετώπισης τρομοκρατίας.«Στις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος  «αναγνωρίζεται η έξοδος της χώρας από την κρίση. Για εμάς έχει σημασία γιατί όπως τα ενεργειακά εντάσσονται στο οικονομικό μοντέλο που προωθούμε βασισμένο στα στρατηγικά πλεονεκτήματα  της  χώρας,  μιας  γέφυρας  μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής,  αλλά  και στο πολύ  υψηλό  καταρτισμένο εργατικό  δυναμικό. Τα θέματα της οικονομίας και της ενέργειας  τα προσεγγίσαμε  και απο την γεωστρατική σκοπιά. Σε αυτό πλαίσιο αναδείξαμε την ανάγκη να υπάρξει αγωγός Εast Med ως ένα πρόγραμμα που θα επιβεβαιώνει την ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή» σημείωσε.

Κατα την διάρκεια των συνομιλιών η ελληνικη πλευρά αναφέρθηκε σε περιφερειακά θέματα και ανέδειξε τα εθνικά μας θέματα (Κυπριακό, Συμφωνία των Πρεσπών,  τα τριμερή σχήματα  συνεργασίας), ενώ υπήρξε και συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαρντίνο, με αφορμή την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι  δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε βασικούς τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και επαίνεσε τη συμβολή της Ελλάδας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο υπουργός  συγχαίρει επίσης την Ελλάδα για την έξοδο από τα μνημόνια διάσωσης και προσέφερε συνεχή στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Οι δύο (υπουργοί) συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Μετά την ολοκλήρωση των εξάωρων συνομιλιών εκδόθηκε το κοινό ανακοινωθέν που ακολουθεί:

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εγκαινίασαν το Διάλογο, ο οποίος περιελάμβανε υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και από τις δύο χώρες.

Ο Στρατηγικός Διάλογος βασίζεται σε ένα έτος έντονης συνεργασίας, τονίζει τη δύναμη της διμερούς σχέσης και επιβεβαιώνει την αμοιβαία δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

 Περιφερειακή Συνεργασία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, την ανάγκη ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή του λαού τους, και τον στόχο της περαιτέρω σύνδεσης των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών δεσμών. Οι δύο χώρες υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως κατευθυντήρια αρχή στις σχέσεις καλής γειτονίας και ως μέσο για την επίλυση των προβλημάτων και την αντιμετώπιση των εντάσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ηγεσία και το όραμα της Ελλάδας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, ιδίως των πρωτοβουλιών της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια για τη διευκόλυνση των κοινών περιφερειακών οφελών στην οικονομία και την ασφάλεια, καθώς και για την επίτευξη της Συμφωνίας Πρεσπών με τα Σκόπια και την εργασία για την εφαρμογή της.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν επίσης τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα υπογράμμισε τις συνεχείς προκλήσεις που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ευρώπη, και οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τη δυνατότητα υποστήριξης των ΗΠΑ στον τομέα αυτό. Η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς της συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξης τους στον τριμερή διάλογο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, όπου έχουν προσκληθεί.

Άμυνα και Ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια όπως η διεθνής τρομοκρατία και η αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια που προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ.

Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν τις πολύπλευρες αμυντικές τους σχέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, επικαλούμενες τις πρόσφατες επιτυχίες σε συνδυασμένες κοινές ασκήσεις κατάρτισης και ασφάλειας, και μια αύξηση στις κοινές μας δραστηριότητες.

Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τους σε ζητήματα επιβολής του νόμου και αντιτρομοκρατίας που οδήγησε σε πολλές σημαντικές επιτυχίες στους τομείς της καταδίκης, των κατασχέσεων όπλων και των (μεγάλων) ποσοτήτων παράνομων ναρκωτικών, του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων και της εξάρθρωσης και της διάλυσης των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και την θετική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της κοινής δήλωσης του 2016. Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου, μεταξύ άλλων στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών, της συνεργασίας για την ασφάλεια των συνόρων και της καταπολέμησης των παράνομων δραστηριοτήτων.

Εμπόριο και Επενδύσεις

Βασιζόμενοι στη θετική δυναμική της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των βασικών τομέων όπως η ενέργεια, η άμυνα, η πληροφορική, η ψυχαγωγία και οι υποδομές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν την Ελλάδα για την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης και για το άνοιγμα ενός νέου οικονομικού κεφαλαίου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς συνεχίζει την πορεία της προς την ανάκαμψη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην περιοχή, και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις ελληνικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για τη συνεχή δέσμευση μέσω της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις.

Ενέργεια

Οι δύο κυβερνήσεις σημείωσαν την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την πρόσφατη άμεση αγορά αμερικανικού (LNG) φυσικού αερίου και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την πρόοδο της Ελλάδας σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασύνδεσης, ώστε να συμπεριληφθεί ο διευρυμένος τερματικός σταθμός φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, και υποστηρίζουν επιπρόσθετη υποδομή με στόχο τη διαφοροποίηση των δρομολογίων, και να συμπεριλάβει τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό EastMed, όπου είναι εμπορικά εφικτό.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες άνθρακα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και τις σχετικές προσπάθειες για την ενίσχυση της διασύνδεσης Βορρά-Νότου της Ευρώπης.

Επαφές Πολιτών

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τους ισχυρούς δεσμούς στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που συνδέουν τις δύο χώρες και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτοί οι δεσμοί για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης. Οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τρόπους για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας και χαιρέτισαν την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής FLEX το καλοκαίρι του 2019. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επιλογή της Ελλάδας ως τη χώρα που θα φιλοξενήσει την πρώτη Περιφερειακή Διάσκεψη Κορυφής του Gilman Scholar, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για το πρόγραμμα Fulbright στην 70η του επέτειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προσβλέπουν στη συνέχιση αυτών των συζητήσεων καθ 'όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, με στόχο την ανασκόπηση της προόδου στον επόμενο διάλογο που θα γίνει στην Ελλάδα το 2019.

Αθήνα και Ουάσιγκτον  έχουν ήδη συμφωνήσει ότι ο στρατηγικός διάλογος θα επαναληφθεί το 2019 στην Αθήνα. Ενδιαμέσως, εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν για εξετάσουν συγκεκριμένα θέματα.