Quantcast

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις καρδιάς ανοίγουν νέους ορίζοντες στην καρδιοχειρουργική

H κλασική ανοιχτή επέµβαση καρδιάς, µε τη χαρακτηριστική µεγάλη τοµή κατά µήκος του στέρνου, γίνεται σταδιακά µια εικόνα του παρελθόντος, καθώς µε τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας αναπτύσσονται νέες τεχνικές προσπέλασης στην καρδιά.

«Αν µπορούµε να πετύχουµε συγκρίσιµα αποτελέσµατα στη θεραπεία της υποκείµενης νόσου µε ελάχιστα επεµβατικό χειρουργείο, τότε είναι προφανές ότι πρέπει να το προτιµήσουµε, καθώς τα πλεονεκτήµατα είναι πολλά», υποστηρίζει ο γνωστός για τις πρωτοποριακές τεχνικές του καρδιοχειρουργός Αντώνιος Πίτσης, MD, FETCS, FESC, διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο νοσοκοµείο «Αγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη.

Η ελάχιστα επεµβατική χειρουργική, η ροµποτική, οι διαδερµικές τεχνικές και οι ενδοσκοπικές επεµβάσεις για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων κατακτούν και µεταµορφώνουν την κλασική καρδιοχειρουργική.

Τι είναι η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική και πού εφαρµόζεται

Οι ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές επεµβάσεις γίνονται µε τη χρήση ενός ενδοσκοπίου το οποίο εισέρχεται στο σώµα του ασθενούς µέσω µιας τοµής 4 χιλιοστών από τη µασχαλιαία χώρα του ασθενούς. Τα ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία εισάγονται από µία ξεχωριστή τοµή 2-3 εκατοστών περιµετρικά της θηλής του µαστού, χωρίς να χρειαστεί να κόψουµε το στέρνο ή να απεξαρθρώσουµε ή να πιέσουµε πλευρές.

Η εικόνα που καταγράφει το ενδοσκόπιο εµφανίζεται τρισδιάστατη σε οθόνη, µεγεθυµένη δέκα φορές περίπου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον χειρουργό να επιτελεί χειρισµούς µεγαλύτερης ακρίβειας και εποµένως και αποτελεσµατικότητας.

Η µέθοδος αυτή εφαρµόζεται στην επιδιόρθωση, αλλά και αντικατάσταση των βαλβίδων της καρδιάς, µιτροειδή, αορτική και τριγλώχινα, θεραπεύοντας δυσλειτουργίες που µπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, ακόµα και σε ανακοπή. Εκτός, όµως, από τις βαλβιδοπάθειες οι πλήρως ενδοσκοπικές επεµβάσεις εφαρµόζονται σε πλήθος άλλων δοµικών παθήσεων της καρδιάς όπως είναι η σύγκλειση µεσοκολπικών και µεσοκοιλιακών επικοινωνιών, η αφαίρεση όγκων καρδιάς (µυξώµατα, ινοελαστώµατα κ.λπ.), η θεραπεία αρρυθµιών και η θεραπεία υπερτροφικής αποφρακτικής µυοκαρδιοπάθειας. Επίσης, οι ενδοσκοπικές επεµβάσεις έχουν εφαρµογή και σε ορισµένες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου.

Αντένδειξη αποτελούν οι συµφύσεις λόγω προηγούµενων επεµβάσεων στον δεξιό θώρακα ή καρδιοχειρουργικών επεµβάσεων, βαριά περιφερική αγγειοπάθεια στις λαγόνιες αρτηρίες µη επιτρέπουσα την είσοδο στην εξωσωµατική κυκλοφορία, όπως επίσης και συγγενείς διαµαρτίες του θωρακικού τοιχώµατος, όπως το pectus excavatum.

Τα πλεονεκτήµατα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής

Τα αποτελέσµατα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής µπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

1.Στα πρωτεύοντα καταληκτικά σηµεία, όπως είναι η επιβίωση και η αποφυγή υποτροπής της νόσου στη διάρκεια της µακροχρόνιας (πενταετούς και δεκαετούς) παρακολούθησης, τα οποία δεν διαφέρουν από τα εξαιρετικά αποτελέσµατα της κλασικής ανοιχτής επέµβασης.

2.Στα δευτερεύοντα καταληκτικά σηµεία στα οποία υπερτερεί έναντι της κλασικής καρδιοχειρουργικής, όπως:

- Ελάχιστη τοµή, 2-3 εκ. η οποία επουλώνεται πλήρως χωρίς να αφήνει σηµάδι.

- Μικρότερα ποσοστά κολπικής µαρµαρυγής.

- Μικρότερη απώλεια αίµατος και συνεπώς λιγότερες µεταγγίσεις.

- Μικρότερος τραυµατισµός των ιστών.

- Σηµαντικά µικρότερος µετεγχειρητικός πόνος.

- Ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς.

- Μηδαµινά ποσοστά µολύνσεων.

- Συντοµότερος χρόνος παραµονής στην εντατική και στο νοσοκοµείο.

- Γρήγορη αποθεραπεία και επιστροφή στην εργασία (2-3 εβδοµάδες αντί για 2-3 µήνες).

Σηµειώνεται ότι η καρδιοχειρουργική οµάδα του κ. Α. Πίτση διενήργησε την πρώτη ενδοσκοπική επέµβαση στην κλινική «Αγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε χρόνια.

Σήµερα όλες οι βαλβιδοπλαστικές και αντικαταστάσεις των βαλβίδων στο εν λόγω κέντρο γίνονται ενδοσκοπικά. «Πιστεύω στη δυναµική των ενδοσκοπικών επεµβάσεων. Είναι η φυσική εξέλιξη της καρδιοχειρουργικής», λέει ο ίδιος. «Οι ασθενείς µας είναι εξαιρετικά εντυπωσιασµένοι από το αποτέλεσµα της επέµβασης, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, αφού η ανάρρωση είναι σύντοµη και πλήρης».

Το αισθητικό αποτέλεσµα της ενδοσκοπικής επέµβασης είναι εκπληκτικό, καθώς το δέρµα της θηλής έχει την ικανότητα να επουλώνεται σύντοµα και ολοκληρωτικά, χωρίς ίχνος ουλής εν αντιθέσει µε τη στερνοτοµή για την οποία απαιτείται µεγάλος χρόνος επούλωσης, ο ασθενής πρέπει να φορά ζώνη τουλάχιστον για έναν µήνα µετά το χειρουργείο, ενώ εγκυµονεί κινδύνους µόλυνσης και παραµένει εµφανής ως ουλή για πάντα.