Αποκλειστικό: Αποκαλυπτούμε τα ποσοστά στο deal πώλησης του Nicosia Mall!

Τα τελικά ποσοστά που θα ελέγχουν οι 5 νέοι μέτοχοι στο Nicosia Mall μετά τη συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου, αποκαλύπτει το InBusinessNews.

Με βάση την πληροφόρηση μας το μεγαλύτερο ποσοστό από το 64% που θα πωλήσει η Τράπεζα Κύπρου έναντι €96 εκατ. θα αποκτήσει ο Όμιλος Voice La Mode, ενώ το μικρότερο ποσοστό θα έχουν στο νέο σχήμα οι Υπεραγορές Αθηαινίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το InBusinessNews από άτομα που βρίσκονται κοντά στο deal η νέα μετοχική δομή θα είναι η ακόλουθη:
-Athienitis Contractors 36% (διατηρεί το ποσοστό που είχε προηγουμένως)
-Voici La Mode 18%
-Φούρνοι Ζορπάς 15%
-Στέλιος Αμερικάνος 15%
-PHC Franchised 10%
-Yπεραγορές Αθηαινίτης 6%
Tρόπος καταβολής του ποσού

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η ομάδα των Kύπριων επενδυτών έχει καταβάλει προκαταβολή ύψους €1 εκατ.  To υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί ως ακολούθως:
-Τα €80 εκ. θα πληρωθούν από τις εισπράξεις του εμπορικού κέντρου για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο
-Τα €15 εκ. θα προέλθουν από δανεισμό που θα παραχωρήσει η τράπεζα στους συγκεκριμένους Ομίλους.
Οι τελικές ανακοινώσεις και υπογραφές για το deal αναμένονται σύμφωνα με καλούς γνώστες του θέματος εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι tenants που θα γίνουν ιδιοκτήτες
Όπως έγραψε και πιο παλιά το InBusinessNews, σήμερα η εταιρεία Zorbas διατηρεί εντός του εμπορικού κέντρου δύο καταστήματα, ένα Zorbas Bakery και μια καφετέρια Coffee Berry.  H PHC διαθέτει έξι συνολικά γνωστά εστιατόρια/καφετέριες εντός του εμπορικού κέντρου. Πρόκειται για τα brands Caffè Nero, Burger King, Pizza Hut, Taco Bell, Verde Caferesto και Tavernaki. Έξι καταστήματα διατηρεί εξάλλου στο Nicosia Mall και ο Όμιλος Voici La Mode. Πρόκειται για τα brands που εκπροσωπεί ο Όμιλος στην Κύπρο και Ρουμανία: Marks & Spencer, Τopshop/Topman, Dorothy Perkins, Evans, Celio, και Wallis.

Η υπεραγορά Αθηαινίτης μετά από χρόνια λειτουργίας στην Παλλουριώτισσα, έκανε το μεγάλο βήμα για άνοιγμα δεύτερου καταστήματος, επιλέγοντας το Nicosia Mall, στο οποίο διατηρεί ένα πολύ μεγάλο χώρο.

 
Ιστορικό εμπλοκής Τράπεζας Κύπρου
 
Υπενθυμίζεται ότι η ανέγερση του εμπορικού κέντρου είχε ξεκινήσει προ κρίσης από την εταιρεία Athienitis Contractors, ωστόσο με τα γεγονότα του 2013 οι εργασίες κατασκευής διακόπηκαν, λόγω έλλειψης κεφαλαίων από πλευράς των επενδυτών. Για χρόνια το ημιτελές εμπορικό κέντρο παρέμενε σε αχρησία, μέχρι το 2017, οπότε και επετεύχθη συμφωνία αναδιάρθρωσης του Athienitis Contractors με την Τράπεζα Κύπρου. 

Μετά την απόκτηση μεριδίου της Athienitis Contractors στο mall, η τράπεζα, αποφάσισε να προχωρήσει την αποπεράτωση του έργου, χρηματοδοτώντας το με τα €35 εκατ. που υπολείπονταν, ενώ παράλληλα ήλθε σε συμφωνία και με το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, το οποίο είχε αρχικά δανειοδοτήσει την επένδυση με €30 εκατ. υπό την μορφή υποθήκης.