LIVE: Ο απόηχος της συντριπτικής απόρριψης-Οι προθέσεις Μέι και Κόρμπιν

Με 432 βουλευτές να καταψηφίζουν τη συμφωνία ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δέχεται μια συντριπτική ήττα και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμη Κόρμπιν να καταθέτει αμέσως μετά πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Το κείμενο ανανεώνεται:

*Το κόμμα DUP ζητά "θεμελιώδεις αλλαγές" στη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδιώξει να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στην απορριφθείσα συμφωνία του "διαζυγίου" με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμήνυσε απόψε η ηγέτιδα του μικρού, βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

"Οι διασφαλίσεις, είτε με τη μορφή επιστολών είτε με ένθερμα λόγια, δεν αρκούν. Η πρωθυπουργός πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιδιώξει θεμελιώδεις αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρλίν Φόστερ.

"Θα εργαστούμε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση για να επιτύχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ενώ κάποιοι μπορεί να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ήττα για να προωθήσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους, εμείς θα δώσουμε στην κυβέρνηση χώρο για να συντάξει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει μια καλύτερη συμφωνία", πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Μάθιου Χάνκοκ, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα περάσει υπό την παρούσα μορφή της και θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προκειμένου να εγκρθεί από το κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ήττα της Μέι, το μετέωρο Brexit, και τα έξι σενάρια για την επόμενη μέρα

*Οι Βρετανοί θα είναι οι "μεγάλοι χαμένοι" αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία, δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν   

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι η Βρετανία θα είναι η "μεγαλύτερη χαμένη" αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

"Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί" είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα για να αντιμετωπιστεί η κρίση των "κίτρινων γιλέκων".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε "όσο πιο μακριά μπορούσε" με την τρέχουσα πρότασή της, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία "παράταση" στο άρθρο 50 –δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα– δημιουργεί "αβεβαιότητα".

*Μια "εναλλακτική στρατηγική" θα παρουσιάσουν Συντηρητικοί βουλευτές για το Brexit

Μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που τάσσονται υπέρ τους Brexit σκοπεύει να προτείνει μια εναλλακτική στρατηγική για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αντιθέτως, οι βουλευτές αυτοί προτείνουν να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει η αποχώρηση με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Στιβ Μπέικερ, που είναι μέλος της ομάδας αυτής, είπε ότι η απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι "μια θαυμάσια ευκαιρία για να επιδιώξουμε μια καλύτερη συμφωνία που θα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα επικεντρώνεται στις εμπορικές προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου".

"Θα προσφέρουμε στην ΕΕ μια καλύτερη συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευτούμε με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ με την ΕΕ, αν την αρνηθούν" οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

*Οι Εργατικοί ζητούν εκλογές γιατί το δικό τους σχέδιο για το Brexit είναι το μοναδικό που θα περνούσε από το κοινοβούλιο1

Το Εργατικό Κόμμα πιέζει για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία γιατί το εναλλακτικό σχέδιό του σχετικά με την αποχώρηση από την ΕυρωπαϊκήΈνωση είναι το μόνο που θα μπορούσε να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και να ενώσει τη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα πιστεύει ότι η πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε απόψε, "θα μπορούσε να συμβεί περισσότερες από μία φορές", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν υπερψησιτεί αύριο, ενδέχεται να την υποβάλουν ξανά.

"Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη", είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Χρειάζεται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια νέα ομάδα η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της χώρας και του κοινοβουλίου για να διαπραγματευτεί μια διαφορετική συμφωνία, μια συφωνία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής", πρόσθεσε.

* Δεν παραιτείται και δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες η Μέ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε απόψε ο εκπρόσωπός της Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 και να ολοκληρωθεί περί τις 19.00, ώρα Λονδίνου. Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Πιστεύει όμως ότι η Μέι χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Αποχώρησης, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας που θα στηριχθεί τελικά από το κοινοβούλιο. "Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", σημείωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δοκιμάσει διάφορες ιδέες με τις Βρυξέλλες, όμως η οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την αρχή ότι το Λονδίνο θα έχει τη δική του, ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

* Λουξεμβούργο και Ιρλανδία προετοιμάζονται για μια "χαοτική" αποχώρηση

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια "χαοτική" έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

"Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε", έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ. "Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς", πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα "μέγα" νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. "Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι

*Την εμπιστοσύνη τους στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι προανήγγειλαν ότι θα επιβεβαιώσουν στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής την Τετάρτη οι Βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας και τα μέλη της πιο ευρωσκεπτικιστικής ομάδας των Συντηρητικών βουλευτών, της ERG.

*Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας ζήτησε, εν τω μεταξύ, την παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ πέρα από την 29η Μαρτίου.

*Η πρώτη αντίδραση Γιούνκερ

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: "Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας" στο βρετανικό κοινοβούλιο.

"Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει".

Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι "ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί" με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη".

*Τι δήλωσαν Μέι και Κόρμπιν μετά τα αποτελέσματα

Τερέζα Μέι


«Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη. «Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ. Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο».Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.«Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο», σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Τζέρεμι Κόρμπιν
Την ίδια ώρα, όπως αναμενόταν, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενώ σχολίασε πως αυτή ήταν «η μεγαλύτερη ήττα των Συντηρητικών από τη δεκαετία του 1920».

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

*Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλτ Τουσκ

Μόλις ανακοινώθηκαν το αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε μέσω Twitter:

«Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν θέλει τη μη συμφωνία, τότε ποιος θα έχει επιτέλους το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;».

*Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τα προγνωστικά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση κοινοβουλευτική ήττα για κυβέρνηση στη Βρετανία από το 1924.

*Αμέσως μετά τη ψηφοφορία ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

*Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, μόνο 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ενώ 432 την καταψήφισαν.

*Καταψηφίστηκε η συμφωνία από τη Βρετανική Βουλή 

*Ξεκίνησε στο βρετανικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

*Κόρμπιν:Η Βρετανία θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Βρετανία θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ, υποστήριξε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, προτρέποντας τους βουλευτές να απορρίψουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.

"Το λέω αυτό στους εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ: εάν το κοινοβούλιο απορρίψει αυτή τη συμφωνία, τότε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να αποκλειστεί" επισήμανε ο Κόρμπιν ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

"Ζητώ από το κοινοβούλιο αυτό να καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία" τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

*Απόψε θα καθορίσουμε εάν θα προχωρήσουμε με μια συμφωνία που τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ότι απόψε θα καθορίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με μια συμφωνία που τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα ορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλές γενεές.

Η Μέι επισήμανε επίσης ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο διχασμό.

Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η συμφωνία μας θέτει τα θεμέλια για μια άνευ προηγουμένου οικονομική σχέση με την ΕΕ.

Οι επιλογές που βρίσκονται ενώπιόν μας, τόνισε η Τερέζα Μέι, δεν θα αλλάξουν μέσω της διεξαγωγής γενικών εκλογών.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, οι εκλογές θα σήμαιναν δύο ακόμη μήνες αβεβαιότητας και διχασμού.

Η Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία.

*Αντιμέτωπη με ιστορική ήττα

Η Τερέζα Μέι, βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας ιστορικής ήττας στη σημερινή ψηφοφορία του κοινοβουλίου για το Brexit, όσον αφορά στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», οι ψήφοι κατά του σχεδίου ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 200 δημιουργώντας ένα ακόμη τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Μέι.

Εφόσον το αποτέλεσμα της σημερινής ψήφου είναι συντριπτικά κατά του σχεδίου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν θα καταθέσει πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.

Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για το σχέδιο Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι πιθανόν να διεξαχθεί γύρω στις 8.00 μ.μ. ώρα Βρετανίας (10.00 μ.μ. ώρα Κύπρου) με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ακολουθεί 15 λεπτά αργότερα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως έχει επιλέξει μέχρι στιγμής τέσσερις τροπολογίες πάνω στην κύρια πρόταση της κυβέρνησης, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία προτού οι βουλευτές ψηφίσουν για τη συνολική Συμφωνία Αποχώρησης.

Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, άρα αν και οι τέσσερις τροπολογίες τεθούν σε ψηφοφορία, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα από την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφοριών η οποία αρχίζει στις 7.00 μ.μ. (9.00 ώρα Κύπρου).

Ο Μπέκροου μπορεί, ωστόσο, να επιλέξει και άλλες τροπολογίες για να θέσει σε ψηφοφορία προτού ξεκινήσει η διαδικασία των ψηφοφοριών.

Ακολουθούν τα πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις μετά την αποψινή ψηφοφορία:

*“Δίνουν και παίρνουν” οι προβλέψεις

Καθώς οι Βρετανοί αρέσκονται στις προβλέψεις, ήδη από το πρωί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μία άτυπη καταμέτρηση ψήφων των βουλευτών, για το πώς δηλαδή πρόκειται να ψηφίσουν στην καθοριστική βραδινή ψηφοφορία. Η πλειοψηφία των προβλέψεων αυτών δείχνουν μεγάλη απόκλιση των «υπέρ» και των «κατά» (από 130 έως πάνω από 200 ψήφοι) και μεγάλη ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αν και διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τους αριθμούς, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο οι βουλευτές να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν ήδη ανακοινώσει.

Ακόμη και στην ιστοσελίδα (ConservativeHome) όπου γράφουν ειδικοί αναλυτές και απευθύνεται σε μέλη των Τόρις, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 75 Συντηρητικοί βουλευτές θα καταψηφίσουν σίγουρα τη συμφωνία, άλλοι 26 πιθανώς θα αντιταχθούν και 10 επιπλέον, ίσως τη στηρίξουν.

Σεντένο: Ε.Ε και Βρετανία θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα σκληρό Brexit

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ε.Ε και η Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες και να προσαρμόσουν τις θέσεις τους προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

«Θα δούμε το αποτέλεσμα (της ψηφοφορίας) σήμερα και θα μπορούμε να προσαρμόσουμε την πορεία μας», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό SIC στο Στρασβούργο. «Μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους φακέλους… Θα χρειαστεί να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις με απόλυτη ηρεμία και να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Πρακτικά, οτιδήποτε είναι καλύτερο από μία έξοδο χωρίς συμφωνία».

Το Κοινοβούλιο ψηφίζει την συμφωνία, συντεταγμένη έξοδος

Εάν η συμφωνία ψηφισθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, σενάριο που δεν μοιάζει πολύ πιθανόν, θα ακολουθήσει μία συντεταγμένη έξοδος. Θα ανοίξει μία μεταβατική μετα-Brexit περίοδος που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 και κατά την διάρκεια της οποίας δεν θα αλλάξει τίποτε. Η συμφωνία διευθετεί το θέμα των χρηματικών ποσών που το Λονδίνο θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΕ έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και ορίζει τα δικαιώματα των βρετανών και των ευρωπαίων πολιτών.

Το πιο επίμαχο σημείο αφορά το backstop, μία ρύθμιση που έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την διαφύλαξη της ειρηνευτικής συμφωνίας στην ιρλανδική νήσο. Αυτό το «δίκτυ ασφαλείας» προβλέπει την δημιουργία μίας ενιαίας τελωνειακής ζώνης που θα περιλαμβάνει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με μία πιο προωθημένη σύνδεση για την Βόρεια Ιρλανδία, που θα εφαρμοσθεί σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27.

Το Κοινοβούλιο απορρίπτει την συμφωνία: έξοδος χωρίς συμφωνία, δεύτερο δημοψήφισμα;

Εάν το κείμενο της συμφωνίας απορριφθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, ένα από τα προβλεπόμενα σενάρια είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μία εκδοχή που ανησυχεί πολύ τους οικονομικούς κύκλους και περιλαμβάνει την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη της ανεργίας. Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα ορίζονταν στην περίπτωση αυτή από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και σειρά τελωνειακών και ρυθμιστικών ελέγχων θα έπρεπε να εφαρμοσθούν.

Ελλείψεις φαρμάκων, κουμφούζιο γύρω από τα λιμάνια, αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, υποχώρηση της ανάπτυξης...Αυτοί οι κίνδυνοι απορρίπτονται από τους ακραίους υποστηρικτές του Brexit, που θεωρούν ότι «ένα Brexit άνευ συμφωνίας είναι καλύτερο από μία κακή συμφωνία» και που επιμένουν σε μία «ανεξάρτητη» εμπορική πολιτική.

Ωστόσο, η απειλή ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» φαίνεται ότι αντιμετωπίσθηκε την περασμένη βδομάδα από τους βουλευτές με την υιοθέτηση μίας τροπολογίας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, ένα plan B επιδεχόμενο τροποποιήσεις. Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο. Το Εργατικό Κόμμα θα υποστήριζε την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος , εάν δεν λάβει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που επιδιώκει.

Νέες εκλογές

Θα πρέπει να προηγηθεί πρόταση μομφής, που προτίθεται να καταθέσει το Εργατικό Κόμμα, αν κατά την αποψινή ψηφοφορία απορριφθεί η συμφωνία της Τερέζα Μέι. Ωστόσο, αν και περί τους εκατό βουλευτές Τόρις προσπάθησαν να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι τον Δεκέμβριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα συμπράξουν με το Εργατικό Κόμμα σε έναν ελιγμό που θα οδηγήσει το Συντηρητικό Κόμμα στην απώλεια της εξουσίας. Εάν οι Εργατικοί κερδίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης, θέλουν να διαπραγματευθούν μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά θα χρειασθεί χρόνος, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παραπέμποντας σε αναβολή του Brexit.

Αναβολή του Brexit

Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο και αυτό, ακόμη και αν η Τερέζα Μέι επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφού δεν θα της έμενε αρκετός χρόνος για να περάσει την αναγκαία νομοθεσία μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Η οργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών απαιτεί επίσης αναβολή του Brexit. Περί τους εκατό ευρωβουλευτές από όλες τις παρατάξεις δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν αίτημα του Λονδίνου για αναβολή. Αλλά στην περίπτωση αυτήν, τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στο διάστημα 23-26 Μαΐου; Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «μία παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου είναι δυνατή, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δήλωσε χθες ότι η ημερομηνία του Brexit δεν πρέπει να αναβληθεί.

 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το σχέδιο του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Ράφα
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»
Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου