Δ. Συλλούρης: Το προσωπικό δράμα της Χριστοδούλας λάβαρο στον αγώνα της Κύπρου για στήριξη των καρκινοπαθών

Το προσωπικό δράμα της Χριστοδούλας έγινε λάβαρο στον αγώνα ολόκληρου του λαού της Κύπρου για τη στήριξη των καρκινοπαθών, έγινε μύθος και έμπνευση, πηγή δύναμης και ελπίδας για όλα αυτά τα άτομα που αναμετρούνται καθημερινά με τη νόσο του καρκίνου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε χαιρετισμό του στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Ο Μεγάλος Περίπατος της Χριστοδούλας», με πρωτοβουλία του Σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Σιας» και του Ανικαρκινικού Σύνδεσμου Κύπρου, στη Σχολή Φόρουμ στη Νήσου.

Όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, με καταγωγή από τον Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου, η Χριστοδούλα ξεσπιτώθηκε βάρβαρα από τον Αττίλα το 1974, όταν έγινε η τουρκική εισβολή, βαριά χτυπημένη από τον καρκίνο. Βρέθηκε πρόσφυγας στην Αμμόχωστο και πάλευε τόσο με την ασθένειά της, όσο και με τη φτώχεια και την προσφυγιά. Μετά από τις κακουχίες και τα βάσανα που βίωσε η Χριστοδούλα, άφησε τελικά την τελευταία της πνοή στη Σωτήρα, κάτω από ένα δέντρο, χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, πληγωμένη σωματικά, αλλά κυρίως ψυχικά.

Συμπλήρωσε ότι τον Μάρτιο του 1974 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πορεία Αγάπης, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση νοσηλευτηρίου για τη φροντίδα ασθενών με καρκίνο. Εντούτοις, πρόσθεσε, η τουρκική εισβολή που ακολούθησε πέντε μήνες αργότερα γκρέμισε κάθε σχέδιο και οι τραγικές της συνέπειες προκάλεσαν τεράστια δεινά και δυσβάστακτο πόνο στους νοσούντες και καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν είχαν κανένα ιατρικό στήριγμα.

Ανέφερε ακόμα ότι ο τότε θεράπων ιατρός της Χριστοδούλας, Δρ. Δημήτρης Σουλιώτης, εισηγήθηκε όπως μετονομαστεί η Πορεία Αγάπης σε Πορεία Χριστοδούλας, εις μνήμη της ασθενούς του. Η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976 και τα πρώτα χρήματα που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν για την ανέγερση του νοσηλευτηρίου «Αροδαφνούσα», το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1976.

«Καθιερώθηκε η ετήσια, λοιπόν, αυτή διοργάνωση από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, προσφέροντας οικονομική, κοινωνική και ηθική αρωγή στους Κύπριους καρκινοπαθείς. Η υγεία και η κοινωνική ευημερία των πολιτών μιας χώρας αποτελούν τα κυριότερα θεμέλια και τους βασικούς πυλώνες ενός κράτους. Ως εκ τούτου, ευθύνη για τη στήριξη των ατόμων αυτών έχει βεβαίως και η ίδια η πολιτεία, η οποία οφείλει να ενισχύει με κάθε τρόπο τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και διαβίωσής τους», συμπλήρωσε.

Κατέληξε αναφέροντας ότι πράγματι, ένας «μεγάλος περίπατος ήταν οι τελευταίες αυτές περιπλανήσεις της Χριστοδούλας, μέχρι και τον θάνατό της, αφήνοντας πίσω της μια ιστορία, ένα ήθος, ένα όνομα που έγινε σύμβολο για τόσες άλλες περιπλανήσεις νοσούντων συνανθρώπων μας».

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ