Μια ντουζίνα ρεκόρ για την Κύπρο-Από τον μεγαλύτερο γύρο μέχρι το πιο βαρύ νεκταρίνι

Η κατάκτηση της πρωτιάς, σε οποιαδήποτε ανταγωνιστικής μορφής δραστηριότητα, αποτελεί ζητούμενο και στόχο για κάθε άνθρωπο που συμμετέχει σε αυτή. Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι ανάμεσά μας, που σε κάποια στιγμή της ζωής τους επιδίωξαν ή θα ήθελαν να επιδιώξουν να πετύχουν κάτι, που όμοιο τους μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν υπήρξε.   
 
Να προσπαθήσουν για κάτι που θα τους καταστήσει ξεχωριστούς, για ένα επίτευγμα που θα τους αφήσει στην Ιστορία.
 
Ένας τρόπος για επίτευξη του στόχου αυτού, δεν είναι άλλος από την προσπάθεια συμπερίληψής τους στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, όπου χιλιάδες πάσης φύσεως ρεκόρ βρίσκονται εκεί καταγεγραμμένα. 
 
Τη δική της θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες διατηρεί και η Κύπρος, καθώς αρκετοί είναι οι συμπατριώτες μας που, είτε ατομικά είτε ως οργανωμένα σύνολα, επιχείρησαν και εξασφάλισαν τελικά μια θέση.   
 
Συνολικά, μια ντουζίνα κυπριακής ταυτότητας πρωτιές, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω... 
 
«Κυπριακός» ο αρχαιότερος γάτος
Το πρώτο που καταγράφηκε ποτέ και σχετίζεται με την Κύπρο, είναι η αρχαιότερη εξημερωμένη γάτα που εντοπίστηκε στο νεολιθικό χωριό Σιλουρόκαμπος και χρονολογείται πριν από περίπου 9,500 χρόνια. Η γάτα εντοπίστηκε δίπλα στα οστά ενός ανθρώπου, τα οποία ήταν σε παρόμοια κατάσταση, γεγονός που υποδηλώνει ότι θάφτηκαν μαζί. Η ανακάλυψη έγινε από Γάλλους επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Jean Guilaine του CNRS Centre d'Anthropologie της Τουλούζη στη Γαλλία. Το ρεκόρ ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2004.
 
Η μεγαλύτερη πέτρα σάλιου
Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου 2006, η Κύπρος μπήκε ξανά στο «Guinness Record». Τότε, ο γιατρός Κυπριανός Κακουρής του νοσοκομείου Ευαγγελίστρια στη Λευκωσία, είχε αφαιρέσει από ασθενή τη μεγαλύτερη πέτρα σάλιου. Η πέτρα ήταν 1,45 ίντσες, ζύγιζε 3.597g και είχε πλάτος 9,7 μιλίμετρα, ενώ βρισκόταν στον αριστερό υπογνάθιο σιελογόνο αδένα του ασθενούς.
 
Ο μεγαλύτερος γύρος στον κόσμο!
Αν για ένα πράγμα ξεχωρίζουν οι Κύπριοι, αυτό είναι η αγάπη τους για το φαγητό. Η επιλογή όμως του φαγητού, για το οποίο κατέχει η χώρα μας παγκόσμιο ρεκόρ, δεν είναι η σούβλα ή τα σουβλάκια, αλλά ο γύρος! Στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, γιορτάζοντας την παραμονή Πρωτοχρονιάς, η εταιρεία Zith Catering Equipment LTD και ο Δήμος Πάφου, έφτιαξαν τον μεγαλύτερο γύρο στον κόσμο, ο οποίος ζύγιζε τέσσερις χιλιάδες είκοσι δύο κιλά.
 
Εκατοντάδες πολίτες χόρεψαν χασάπικο
Στις 12 Δεκεμβρίου 2010, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος χορός χασάπικου, στον οποίο συμμετείχαν 749 χορευτές και διοργανώθηκε από τον Δήμο Λάρνακας στην Πλατεία Ευρώπης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ντυμένοι με λευκό πουκάμισο και μαύρο παντελόνι και χόρεψαν το δημοφιλές ελληνικό τραγούδι «Φραγκοσυριανή», για πέντε λεπτά.
 
Πρωτιά και στη μεγαλύτερη φλαούνα
Πάσχα 2012... Η Κύπρος σπάει άλλο ένα ρεκόρ σχετικό με το φαγητό. Η εταιρεία Carrefour, φτιάχνει τη μεγαλύτερη φλαούνα στον κόσμο. Ζύγιζε 259,5 κιλά, 2,45 μέτρα μήκος και 1,24 μέτρα πλάτος και φτιάχτηκε στη Λεμεσό.
 
Και… ποδοσφαιρομάνα η Κύπρος
Πέρα από τα φαγητά, η Κύπρος κατέχει και ρεκόρ σε κάτι που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρένος και ο κ. Δήμος Χριστοδουλίδης, έσπασαν ρεκόρ Γκίνες με τις περισσότερες διαδοχικές κεφαλιές στη Λεμεσό.Οι δύο άνδρες πέτυχαν 1013 κεφαλιές στις 3 Οκτωβρίου 2014. Ο Δήμος και ο Ρένος Χριστοδουλίδης είναι αδέλφια, ενώ το ρεκόρ επιχειρήθηκε στο Στάδιο Νίκος Σολομωνίδης, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας «Move».

 
Οι «Ladies» με τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες
Για πέντε ολόκληρα χρόνια κρατούσε το αήττητο της η ομάδα των Aπόλλων Ladies, η οποία κατέχει μια θέση στο «Guinness Record». Συγκεκριμένα, από τις 22 Απριλίου 2009, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2014 oι Ladies παρέμειναν αήττητες σε 85 παιχνίδια. Σε αυτά τα χρόνια, οι Ladies κέρδισαν έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα. Τελευταία ομάδα που τις είχε κερδίσει, ήταν η Πάφια στις 8 Μαρτίου 2008, ενώ εκείνη που κατέρριψε το ρεκόρ τους ήταν η ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων, με την οποία εξήλθαν ισόπαλες 2-2, στις 12 Απριλίου 2009.
 
Το μουσείο του Κύπριου «Πλατινί»
Ο κ. Φίλιππος Σταύρου (Πλατινί) είναι ένας από αυτούς που κατέχουν ρεκόρ Γκίνες. Το ρεκόρ καταγράφηκε στις 30 Ιουνίου 2017 και αφορούσε τη μεγαλύτερη συλλογή αναμνηστικών ποδοσφαίρου, που βρίσκεται στο μουσείο του στη Μοσφιλωτή. Η συλλογή αποτελείται από 40.669 αντικείμενα, ενώ τα περισσότερα σχετίζονται με τον Michelle Platini.
 
Το πιο βαρύ νεκταρίνι είναι κυπριακό
Μισό κιλό ζύγιζε το βαρύτερο νεκταρίνι που αναπτύχθηκε ποτέ στον κόσμο και αυτό εντοπίστηκε στους Αγίους Βαβατσινιάς. Το βαρύτερο νεκταρίνι ζύγιζε 500 γραμμάρια και καλλιεργήθηκε από την Ελένη Ευαγγέλου Πλουτάρχου, όπως επαληθεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2018. Η κ. Ελένη είναι αγρότισσα από το 1950.
 
Το μακρύτερο νυφικό
Η κ. Μαρία Παρασκευά κατέχει το ρεκόρ του μακρύτερου νυφικού που φορέθηκε ποτέ στον κόσμο, και αυτό επετεύχθη στις 14 Αυγούστου του 2018. Το ατελείωτο πέπλο που έσερνε η νύφη έφθασε τα 6.962,6 μέτρα, που σε μήκος είναι ίσο με 63 γήπεδα ποδοσφαίρου!
«Το όνειρό μου ως παιδί ήταν πάντα να σπάσω τον τίτλο του “Guinness World Records” για το μεγαλύτερο πέπλο γάμου», δήλωσε η
Μαρία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Guinness Record», το νυφικό και το γαμήλιο πέπλο δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν στα επαγγελματικά πρότυπα και κόστισε συνολικά 4000 ευρώ.
Το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας για τη Μαρία ήταν η εξεύρεση ενός εργοστασίου που θα μπορούσε να παράγει τα ρολά από τούλι, δημιουργώντας ένα πέπλο που πληρούσε επαγγελματικά πρότυπα και διαστάσεις. Αυτή της η έρευνα διήρκεσε για ένα μήνα.
Τελικά, κατάφερε να δημιουργήσει το νυφικό των ονείρων της από μια εταιρεία στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο χρειάστηκε τρεις μήνες για να το δημιουργήσει και να το παραδώσει στην Μαρία.
 
O γηραιότερος δύτης
Στην Κύπρο έσπασε και το ρεκόρ του γηραιότερου δύτη, ο οποίος καταδύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στα νερά της Λάρνακας. Συγκεκριμένα, ο Wallace Raymond Woolley από το Ηνωμένο Βασίλειο, γεννηθείς στις 28 Αυγούστου 1923, καταδύθηκε σε ηλικία 95 χρόνων και τεσσάρων ημερών στο ναυάγιο «Ζηνοβία». Ο Wallace Raymond Woolley έσπασε το δικό του ρεκόρ που είχε επιτευχθεί στο 94ο έτος της ηλικίας του.
 
 
Το μεγαλύτερο σχέδιο ζωγραφίστηκε στη Λευκωσία
Το μεγαλύτερο σχέδιο που υλοποιήθηκε από ένα και μόνο άτομο, έχει μέγεθος 323,90 m² και δημιουργήθηκε από τον Alex Dzaghigian στη Λευκωσία, στις 29 Δεκεμβρίου 2018.
 
Ο Alex προσπάθησε να πετύχει αυτό το ρεκόρ για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, για τη ρύπανση της θάλασσας. Η ζωγραφιά με κάρβουνο δείχνει μία χελώνα περικυκλωμένη από πεταμένα πλαστικά στον ωκεανό. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε επίσης την προσπάθεια του για το ρεκόρ, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς και για να προωθήσει την τέχνη του με ένα  μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»