«Νικόλαος Κατούντας-Ο Λεωνίδας της Κερύνειας»

Η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές προκλήσεις  και ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου, ανέφερε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
 
Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του εκδότη και συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη, με τίτλο «Νικόλαος Κατούντας- Ο Λεωνίδας της Κερύνειας», στο Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου, ο κ. Κούσιος είπε ότι το βιβλίο επαναφέρει στη μνήμη τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, με όλα τα συνεπακόλουθα και τις ανυπολόγιστες και καταστροφικές συνέπειες που βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο, πρόσθεσε, αναδεικνύει τον σπουδαίο και ατρόμητο υπολοχαγό, Νικόλαο Κατούντα από την Πάτρα, ο οποίος μετατέθηκε στην Κύπρο το 1973 και υπηρετούσε ως διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33 Μοίρας Καταδρομών και το όνομα του συγκαταλέγεται μέχρι σήμερα στον μακρύ και τραγικό κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.
 
Πρόσθεσε ότι το εγχείρημα να μελετηθεί σε βάθος και να καταγραφεί σε βιβλίο η σύντομη- μα τόσο ουσιαστικά γεμάτη ζωή του λοχαγού Νικόλαου Κατούντα, ο οποίος μετά την εισβολή προήχθη επ’ ανδραγαθία σε αντισυνταγματάρχη πεζικού, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα της 12ης Δεκεμβρίου 2008 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου, είναι ομολογουμένως πολύ σημαντικό και άξιο επαίνου.
 
Η παρουσίαση του βιβλίου τη δεδομένη στιγμή, συνέχισε ο κ. Κούσιος, αποκτά πρόσθετη αξία, αφού η πατρίδα μας παραμένει ακόμα υπό κατοχή, γύρω μας επικρατεί μια διάχυτη ηθική κρίση αξιών και θεσμών και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε πολιτικό επίπεδο, τόσο σε εσωτερικούς τομείς όσο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι πολλαπλές και ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου μας.

Ο κ. Κούσιος καλωσόρισε στην Κύπρο την σύζυγο και την κόρη του ήρωα Σύλβια Κατούντα στις οποίες εξέφρασε τον απεριόριστο σεβασμό της κυπριακής πολιτείας για την γενναιόδωρη προσφορά, το θάρρος, την αρετή και την τόλμη που επέδειξε ο λατρευτός της πατέρας, υπερασπιζόμενος τις αξίες και τα ιδανικά του ελληνισμού.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι στην ιστορική πορεία κάθε λαού, υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που με τις πράξεις τους αναδεικνύονται και ξεχωρίζουν για το μεγαλείο της ψυχής, τα ιδανικά, τις αξίες, το θάρρος και την αυτοθυσία τους.

Στη συλλογική μνήμη αυτού του τόπου, πρόσθεσε, που από την αρχαιότητα τον σημαδεύουν αγώνες για την ελευθερία, μένουν γραμμένες σε μαύρη σελίδα, οι μέρες εκείνες οι αποφράδες του καλοκαιριού του 1974, τότε που λίγοι λεβέντες πρόταξαν τα στήθη και αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν, ακόμα και μέσα σε έναν προδομένο πόλεμο.
 
Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι η απόδοση τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία, έρχεται να μας φωτίσει, να μας δείξει, όχι μόνο το χρέος προς τους ήρωες που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία και την πατρίδα, αλλά και τι οφείλουμε στις επόμενες γενιές και να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα τους για να καθαρίσουμε και να μπολιάσουμε το δικό μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Αραδίππου, του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και των Εκδόσεων «Ινφογνώμων».

Το βιβλίο παρουσίασαν ο στρατηγός εν αποστρατεία Φοίβος Κλόκκαρης, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, ο έφεδρος καταδρομέας Όμηρος Φωτιάδης και ο εκδότης - συγγραφέας του βιβλίου Σάββας Καλεντερίδης.

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ