Από την άριστη σχέση, στο άδοξο τέλος και στο blame game με φόντο τον Ορέστη

Η δολοφονική δράση του «Ορέστη» που αποκαλύφθηκε λόγω… έντονων βροχοπτώσεων στο Μιτσερό, ήταν η αφορμή για να ξεγυμνώσει τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα.
 
Μέρα παρά μέρα, όλο και περισσότερες ήταν οι αποκαλύψεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να δέχεται αλλεπάλληλα πυρά από κάθε κατεύθυνση.

Ωστόσο, σαν «βράχος» στάθηκε ο Αρχηγός της Δύναμης, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο οποίος δεκαεννέα μέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος, που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, δεν ανέλαβε οποιαδήποτε ευθύνη που μπορεί να του αναλογεί ως ο «καπετάνιος» του πλοίου, ενώ αρκέστηκε στο να διορίσει μια τριμελή επιτροπή για διοικητική έρευνα, η οποία ωστόσο, δεν μπορεί να τον αγγίξει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι «ελλείπουσες» ευθύνες του καπετάνιου και η διοικητική έρευνα για τους… ναύτες

Το έντονο παρελθόν του υπουργού Δικαιοσύνης, που ως βουλευτής και ως αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ασκούσε έντονη κριτική, για άλλη μια φορά το βρήκε μπροστά του, αφού η αντιπολίτευση, και πιο έντονα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ζητούσαν επιτακτικά την παραίτησή του, ενώ ανάλογη ήταν και η κατακραυγή του κόσμου.

Ο Ιωνάς Νικολάου, για δεκαοκτώ μέρες, τήρησε σιγή ιχθύος, λαμβάνοντας υπόψη ότι επρόκειτο για υπηρεσιακά ζητήματα για τα οποία η εκτελεστική εξουσία δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ήταν μια από τις περιπτώσεις που αυτός που έπρεπε να λογοδοτήσει ήταν ο Αρχηγός του θεσμού της Αστυνομίας, που έχει την εποπτεία των   υφιστάμενων του.

Όσο οι μέρες περνούσαν, οι αποκαλύψεις για τους χειρισμούς της Αστυνομίας έριχναν και άλλο λάδι στη φωτιά, με τον Αρχηγό της Δύναμης να εξακολουθεί να κρατά στάση σιωπής, ενώ άφηνε να διαρρεύσει ότι δεν του αναλογούν ευθύνες και έριχνε το μπαλάκι στον Ιωνά Νικολάου.

Οι σχέσεις των δύο αντρών αρχικά ήταν πολύ καλές, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου στηρίχθηκε από τον Ιωνά Νικολάου για να αναλάβει τη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας το 2014, μετά την παύση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας, Μιχαλάκη Παπαγεωργίου.

Ουκ ολίγες ήταν οι φορές που είδαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να μπαίνει μπροστά και να στηρίζει τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, αλλά και την Αστυνομία, την ίδια ώρα που τα προβλήματα ίσως ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί και ο Αρχηγός της Δύναμης έδινε περισσότερο βάρος στην εικόνα του και τα επικοινωνιακά ζητήματα.
 
Κάτι που σχολιαζόταν συνεχώς στις τάξεις της Αστυνομίας και δημιουργούσε έντονη αγανάκτηση ανάμεσα στα μέλη, τα προβλήματα των οποίων ήταν πολύ σοβαρότερα. Όπως για παράδειγμα, η υποστελέχωση των σταθμών που είχαν ως αποτέλεσμα αστυνομικοί να εργάζονται 1-2 κάθε βράδυ, ενώ την ίδια ώρα ο Αρχηγός έχει δώδεκα αστυνομικούς στην φρουρά του (σ.σ. ο πρώτος Αρχηγός με μεγάλη φρουρά επί 24ωρου βάσεως).

Στον απόηχο των αποκαλύψεων του «Ορέστη», ο Ιωνάς Νικολάου, αναγκάζεται μετά από δεκαοκτώ ημέρες, να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση με την οποία να προαναγγέλλει την παραίτησή του, η οποία επισημοποιήθηκε σήμερα, αφού ο Αρχηγός δεν ανέλαβε τις ευθύνες του, ώστε να ξεκαθαρίσει τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.
 
Αντιθέτως, η στάση σιωπής του, άφηνε εκτεθειμένο τον Ιωνά Νικολάου, ο οποίος φανερά αγανακτισμένος με την κατάσταση, όπως ανέφερε και στην ανακοίνωσή του, άδειασε την Αστυνομία και ανακοίνωσε την παραίτηση του.

Ο κατά συρροή δολοφόνος ήταν η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε, αφού για πρώτη φορά είδαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αφήσει ξεκρέμαστη την Αστυνομία, ενώ άλλες φορές έστηνε ασπίδα προστασίας.

Οι δυο άνδρες ήρθαν σε οριστική ρήξη, με τον Ιωνά Νικολάου να αποχωρεί, αλλά να παίρνει μαζί του και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αφού μετά την παραίτησή του, η παραίτηση ή η παύση του Ζαχαρία Χρυσοστόμου είναι μονόδρομος. 

Την ίδια ώρα, ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, αφήνει να διαρρεύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ευθύνες βαραίνουν τον Ιωνά Νικολάου και ότι ο ίδιος ευθύνεται για τις στελεχώσεις των Τμημάτων της Αστυνομίας και τις αρμοδιότητες τους.
 
Κάτι, όμως, που αντικρούεται με το γεγονός ότι ο Αρχηγός δεν ενημέρωνε τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα επιχειρησιακά ζητήματα και οι μεταθέσεις γίνονταν από τον ίδιο τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Ο Ιωνάς Νικολάου «κλείδωσε» στην απόφαση για παραίτησή του, ενώ από το άλλο μέτωπο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχηγός της Δύναμης δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί.  Στο πλαίσιο αυτό, άγνωστα παραμένουν ποια τα επόμενα του βήματα. Εάν, δηλαδή, θα υποβάλει αύριο την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εάν ο Νίκος Αναστασιάδης θα προχωρήσει με την παύση του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο αιφνιδιασμός Ιωνά, οι επιλογές Αναστασιάδη και ο μονόδρομος για Αρχηγό

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»